reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

po wizycie u gina

Basiu- to wspaniale, jako jedyna mozesz odliczac godziny do tego cudnego momonetu. No i nareszcie beda chlopaki :-D
Asiu- Twoj Franus to kawal chlopaka juz , oj jak ja bym chciala miec USG zrobione raz jeszcze.
Kallusia- wiec pociesze Ciebie, ze ja ostatnie USG mialam w 21 tc, badana jestem tylko przez obmacanie brzusia, wysluchanie bicia serca dziecka, i zmierzenie ciesnienia mamusi...o KTG nie slyszlam nic a nic, mocz poprzez papierek lakmusowy i to tylko raz w poprzedni piatek mialam. Jesli idzie o badanie ginekologiczne to tylko jesli cos by zaczelo sie ze man dziac, a tak to duze NIE PRAKTYKUJEMY TEGO. A porod naturalny to na bank jest bo ja jak 98% kobiet w Holandii rodze w domu, przy poloznej i lekarzu pierwszego kontaktu. Aha do poloznej mozna sie dopiero umowic jak sie jest w 12 tc-czyli pierwsze 3 miechy dostaje sie na glowe. Sama widzisz jak w Polsce niektorzy narzekaja a nie wiedza jak dobrze maja :tak:

reklama
No my już chyba po ostanim USG w ciązy....na skonczony 36 tydzien synek wazy dokladnie: 2685g- wszystko jest ok....seduńko pieknie bije. Pani Doktor przebadala i pomierzyla kazdą szczelinkę......i plec po raz 3 zostala potwierdzona.....no mysle wiec ze niespodzianki przy porodzie nie bedzie!!!!:-)

Teraz jak już zobaczymy nasze bobo to na LIFE a nie na monitorku;-) ;-) ;-) :-) :-) :-) :-)

ja sie dzisiaj wybieram do lekarza, zastanawiam sie dlaczego musze chodzic 2 razy w tyg na ctg... jak powiedzialam kolezance, ktora 2 dzieci powila, to byla bardzo zdziwiona, bo chodzimy do tego samego lekarza..

Ja KTG w szpitalu mialam robione 2 razy w ciagu dnia ... a normalnie mam przynajmniej raz w tygodniu sie zjawic ... moze po prostu chce monitorowac skurcze ginka u Justynki :happy:

... na pytanie dlaczego tak czesto, odpowiedzial, ze lepiej jest za czesto, niz za rzadko, :confused: w przyszlym tyg tez mam byc dwa razy, a wizyta dopiero za 2 tyg... Do tego wszystko jeszcze twarde i zamkniete, wiec o wczesniejszym porodzie niema mowy, a nawet mnie pocieszyl, ze pierwszorodki, to zazwyczaj sie spozniaja, a ja juz nie moge... kustykam jak moja babcia, co ma jedna noge krutsza,bo mala mnie cisnie na biodro, czasami jak mnie zakluje w kregoslupie, to az wyje i musze chwile czekac zeby sie wyprostowac... jak ja juz bym chciala byc po... nastepna wizyta 10.10....jak ja bym chciala nie musiec na nia juz isc! :-) Tylko jak sobie przypomne slowa "im dluzej w brzuszku, tym silniejsza i zdrowsza" to mysle sobie, ze przecierpie....

chillengirl a jak czesto widujesz sie ze swoja polozna? jak to u was funkcjonuje? bo u nas ciaze normalnie prowadzi lekarz, a polozna dopiero pod koniec ciazy przychodzi i jest 10 spotkan refundowanych przez ubezpieczalnie, ale ona w sumie nic nie robi, tylko gada: jak ulozyc rzeczy zeby bylo wygodniej, jak zorganizowac sobie zycie po porodzie i pozniej bedzie uczyla karmic, przewijac, kapac itd.... ja sie ciesze, bo trafilam na zajebista babke, pracuje w zawodzie ponad 20 lat i jest polka! kontakt super!:-) ale ona nie moze zrobic ani ctg, ani zbadac...

reklama
No wiec Justysiu wlasnie wrucilam od poloznej i wsio jest okay, mam tylko czekac a jak dlugo to jeszcze potrwa tego nikt nie wie:eek: .
Jesli idzie o system w Holandii to przez cala ciaze ma sie tylko wizyty u poloznej, jesli cos Ciebie martwi to do niej dzwonisz a ona ewentualnie mozeCiebie skierowac do lekarza lub szpitala. Pierwsza wizyta to 12 tc, a potem po kolei okolo: 18, 24, 30, 33, 36 tc..potem juz sie ma co tydzien az do konca. Ma sie raz robione USG w 12 tc, raz pobierana krew, i raz badane zelazo. Dodatkowo mozna isc prywatnie na USG polowkowe i aby poznac plec ale to juz koszty lub kwestia wysokosci ubezpieczenia.
Przy kazdej wizycie badaja brzusio, sluchaja serca dziecka, i sprawdzaja cisnienie. I w calej ciazy ani razu nie zagladaja miedzy nozki, no chyba ze cos by sie dzialo. Porod odbywa sie w domu ( z reguly) przy poloznej i lekarzu rodzinnym, jesli w szpitalu sie chce to trzeba samemu oplacic( ale nie wyglada to tutaj tak dobrze jak w Polsce)...i gdyby sie zaczely komplikacje to do szpiatla jest zawsze 5-10 minut drogi....Bo w tym kraju to wszystko jest blisko-taka mala Holandia.

Do góry