reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

reklama
ewciapoli dobrze że wszystko już ok. I naprawdę oszczędzaj się skoro lekarze o to proszą my tez prosimy. jeszcze tylko troszkę:-)

Witam, ;):eek:

a ja dziś się dowiedziałam, że jeden z moich dozorowanych odebrał sobie życie... tydzień temu zgłoszono jego zaginięcie na komisariacie... znaleziono go przedwczoraj.od dwóch godzin nie mogę sobie miejsca znaleźć, pan kładzie kafelki, mama pociesza jak umie, A. niebawem przyjedzie, życie toczy sie dalej... a ja nie wiem, co przegapiłam??... szczęściem w nieszczęściu jest to, że nie zdenerwowałam się tak silnie, by Hanka jakoś mi to pokazała... miał 28 lat. jasna cholera.

Nie zamartwiaj się . Widocznie tak krótkie życie było mu pisane. Miał słabą psychikę i zamiast się męczyć wybrał najwygodniejszy dla siebie sposób rozwiązania problemu.To nie twoja wina.
Trzymaj się. Jakby co to mamy zamknięty.

U nas remont się skończył. Teraz tylko porządki.... ...Ale mi się podoba nasze gniazdko teraz.
Golimek współczuje ilości kurzu, ale zobaczysz jak się wszystko skończy i zobaczysz na ładniutką kuchnię to aż ci się oczka uśmiechną.

:-):-):-) To teraz możecie na spokojnie szykować się do świąt a później na przybycie maleństwa.:tak:

Ja mam jutro wizytę- ciekawe ile moja mała "dopakowała":-D

Czekam na wieści:tak:

Witam lutówki;-)
Dawno mnie nie było...
Po tygodniach stresów i nerwów ja wylądowałam w szpitalu i to ku mojemu zdziwieniu na neurologii. Dopadł mnie jakiś niedowład rąk i mowy, więc zabrali mnie na obserwację, porobili badania i wypuścili do domciu...powód duży stres, zalecenia: oszczędny tryb życia.
Tak się złożyło, że i ja i mąż byliśmy w tym samym czasie zamknięciu i to tylko 2 piętra nad sobą.
Teraz już cała rodzinka w domciu i dochodzę do siebie i fizycznie, i psychicznie.

Miałam robione usg w szpitalu: Jędrek zdrowy, łożysko już u góry, waży 1750g., ułożenie główkowe:-) w piątek idę na wizytę do mojego lekarza zobaczymy co mi powie nowego:-)
Nie nadrobię chyba wszystkich wpisów ale może przynajmniej będę na bieżąco.
Pozdrawiam gorąco!

Czytając to przeraziłam sie trochę.Niedowład rąk i mowy...:szok:. Dobrze , że z maleństwem wszystko oki.:tak:. No i również gratuluję dorodnego Jędrusia.:tak:. A tobie już minęło to co cię dopadło? Bierzesz jakieś leki?

A u mnie bez zmian. Noc jakaś spokojna nawet była, nie licząc ciągłych pobudek spowodowanych przekręcaniem się z boku na bok. Coraz trudniejsze się to robi.
Pogoda u mnie baardzoo brzydka.:-(Leje jak z cebra, a ja mam dziś wizytę w urzędzie pracy a potem maluchy znowy do domciu przyprowadzić.Brrr...
Dziewczyny zastanawiałyście się już nad jakimś drobiazgiem na Mikołajki dla swojego małżona?Kompletnie nie mam pojęcia co kupić.:eek: Macie jakieś pomysły?

zaczerpniete od grudnióweczek ;)

Przesądy w ciąży - na wesoło.

W czasie ciąży niejedna z nas spotkała się z przesądami na jej temat, tego co nam wolno a czego nie i różnego rodzaju strachy na lachy. Niektóre z nas bardzo wierzą w te starodawne wierzenia, ale większość świadomych kobiet podchodzi do nich z przymrużeniem oka. Podaję poniżej kilka takich przesądów, aby Was rozbawić. Wiele z nich ma swoją historię, ale większość jest irracjonalna, więc śmiejmy się z nich, bo śmiech jest w ciąży bardzo potrzebny.
  1. 1. Kupowanie ubranek dla dzieci zanim się urodzi przynosi pecha - przesąd ten jest bardzo mocno zakorzeniony wśród większości przyszłych mam, ale jego korzenie mogą sięgać bardzo dawnych czasów. Być może dawno temu nasze prababcie nie miały tyle pieniędzy aby zająć się tym wcześniej, poza tym nie znano płci spodziewanego dziecka więc nie chciano ryzykować, że sukienki kupione wcześniej nie będą pasować na chłopca. Poza tym umieralność noworodków była o wiele, wiele większa niż teraz, a jeśli poród był tragiczny w swych skutkach to wydane wcześniej pieniądze na odzież niemowlęcą uchodziły za niepotrzebną rozrzutność. Ponadto po urodzeniu dziecka niektórzy rodzice liczą na prezenty w postaci ubranek od rodziny i znajomych. Kobiety w ciąży powinny jednak kierować się własnym instynktem w tym temacie. Po urodzeniu dziecka nie będzie ani czasu ani siły biegać za ubrankami dla dziecka a na znajomych nie powinno się liczyć. Dlatego połowa ciąży jest najlepszym momentem dla skompletowania wyprawki dla dziecka, dlatego że kobieta ma jeszcze siły aby chodzić po sklepach a ponadto sprawia sobie niesamowitą przyjemność i radość oglądając te wszystkie piękne rzeczy.
  2. Jak kobieta ładnie w ciąży wygląda to znaczy, że będzie chłopiec, a jak ma krosty i brzydką cerę to znaczy że dziewczynka - i ten przesąd ma bardzo stare przesądy. Ludźmi kierowała i nadal kieruje ciekawość odnośnie płci spodziewanego potomka. Kiedyś tylko na podstawie jakiś znaków zewnętrznych można było wyciągać wnioski i prognozować, bardzo często błędnie. Aktualnie jest większe prawdopodobieństwo sprawdzenia płci dziecka przed narodzinami, dzięki badaniom USG naprawdę wielu rodziców decyduję się, aby poznać ją wcześniej. Na potwierdzenie tego faktu są kolejne cztery zabobony.
  3. Jeśli się kobieta roztyła w ramionach i pupie to będzie dziewczynka, a jak ma brzuszek jak piłka to będzie chłopiec.
  4. Jak lubisz kwaśne i ostre potrawy to będzie chłopiec, a jak lubisz słodycze i jesz ich dużo to będzie dziewczynka.
  5. Jeśli brzuch masz wysoko to znak, że urodzisz chłopca, a jak nisko to będzie dziewczynka.
  6. Jak rozsypie się sól to urodzi się chłopiec, a jak cukier to dziewczynka.
  7. Kobieta w ciąży nie powinna podawać innego dziecka do chrztu - przesąd znany jest od dawnych lat i zdaje się wzięło się to stąd, że kiedyś to matka chrzestna musiała podczas chrztu trzymać dziecko. Jest to w pewnym sensie wysiłek i stąd ciężarne unikały podawania dzieci do chrztu… Na potrzeby grzecznego odmawiania rodzicom dziecka dorobiono do tego teorię.
  8. Przyszła mama nie powinna się dzielić z nikim posiłkiem, bo sama nie będzie miała pokarmu. Jeśli kobieta jest optymistycznie nastawiona do karmienia piersią - będzie karmiła dosłownie na żądanie. Ponadto dobre podejście do tej sprawy wyczuwa dziecko co powoduje u niego prawidłowe ssanie.
  9. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne. Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bóle głowy, problemy ze snem, ale na pewno nie są powodem leworęczności pociechy. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej teorii formułowanej przez naukę. Preferencje co do tego, którą ręką będzie posługiwało się dziecko pojawiają się już w 10 tygodniu życia płodu.
  10. Zgaga w ciąży powoduję, że dziecko urodzi się z bujną czuprynką, a jak nie masz zgagi to urodzi się łyse.
  11. Nie wolno przyszłej mamie patrzeć na ogień, bo inaczej dziecko po urodzeniu będzie miało czerwone znamię na twarzy.
  12. Nie wolno kobiecie w ciąży patrzeć na brzydkich ludzi, bo jej dziecko będzie brzydkie.
  13. Kobiecie w ciąży nie wolno nosić łańcuszków, korali, ani apaszek a także nie wolno przechodzić pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz maluch będzie owinięty pępowiną.
  14. Jak się kobieta przestraszy w dotknie swojego brzucha, to dziecko będzie miało znamię w postaci pieprzyka.
Na sam koniec zacytuję przysłowie:
„Nikt nie powinien niczego odmawiać kobiecie w ciąży, inaczej w domu zalęgną mu się myszy”.
Mam nadzieję, że ten zbiór przesądów tylko potwierdza, że nie można w nie wierzyć…., ale wiara to bardzo osobista sprawa, każdego z nas.

-j- ja kupiłam dla męża na mikołaja portfel skórzany na allegro i nową część Clarksona :) zadowolony od ucha do ucha, bo jak zwykle nie wytrzymałam i dałam mu wcześniej :)

co myślicie o kupienia dla chrześniaka na chrzciny srebrnego smoczka z grawerem? bo te łańcuszki z krzyżykami/medalikami takie trochę nudne już są ;/

Własnie dzownił mąż mojej koleżanki ze Szwajcarii, żebym kupiła jej 40 białych róż i wysłała pocztą kwiatową. Jej, ale to słodkie :D

Witam z rana,
Dziękuję za ciepłe słowa.
Niedowład minął po około godzince, jak przyjmowali mnie na oddział to już było w porządku. Tak się jednak wystraszyłam, że nawet nie przyszło mi do głowy żeby nie zostać na obserwacji.
I tak wizyta przedłużyła się do tygodnia bo ponad 3 dni czekałam na rezonans magnetyczny. Zrobili mi z małą dawką promieniowania jednak po porodzie muszę go koniecznie powtórzyć. A i napisali mi w wypisie, że zalecają cesarskie cięcie:-( muszę to w piątek omówić z moim lekarzem.
Leków nie biorę, jedyne zalecenia to ta cesarka i oszczędny tryb życia.
Lekarze doszli do wniosku, że to albo wina stresu albo dzidzia uciskała na jakąś tętnicę...zobaczymy co wykażą dokładniejsze badania po porodzie...
Teraz staram się odpoczywać jak najwięcej...ale stresuję się tym by się nie stresować:-D a to niestety nie jest proste:-(
A na dodatek moja córeczka obudziła się wczoraj ok 22.00 z okropną biegunką i wymiotami...całą noc walczyłyśmy z dolegliwościami...
ach jak już się wali to wszystko po kolei...
Jedyna pociecha w tym, że teraz to już chyba musi być lepiej

ewciapoli13 :-( Wszystko będzie dobrze. Dużo zdrówkadla Córeczki. Przeszły jej już nocne dolegliwości? Jesteś dzielną kobietą napewno sobie poradzisz. PAmietaj trzeba być dobrej mysli :)

reklama
Do góry