Nona teraz nie jestem, ale byłam z pierwszym dzieckiem. Współczuję... Polecam produkty sojowe - mleko, jogurty oraz kotlety. Proponuję też jeść spokojnie pomidorki, ogórki itp, dopiero jak zauważysz reakcję możesz odstawić.
Pomysł na obiad: ryz z owocami - Ryż + owoce w puszce: ananas, brzoskwinia, ja biorę jeszcze mandarynki, do tego banan + jogurt sojowy.
Spróbuj kaszę gryczaną z warzywami: cebulkę lekko podsmażyć, marchew+pietruszkę+seler zetrzeć na grubej tarce, dorzucić do cebulki, podsmażyć, dodać kaszę gryczaną, zalać szklanka wody, posolić, dodać kolendry suszonej mielonej - to gotowac aż kasza zmięknie.
Kotlety warzywne: ziemniaki ugotować, rozgnieść. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce, ugotować. Warzywa zmieszać, dodać jajko i obsypać bułka tartą, dodać posiekaną pietruszkę, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć.
Pomidory z kabaczkiem: podsmażyć cebulkę, obsypać tymiankiem, do tego dodać pomidory i kabaczek w proporcji 1:1 pokrojone w gruba kostkę (ok. 15mm x 15 mmm), to dusić aż zmięknie. Podawać z ryżem.
Hmmm, mozesz jeszcze sobie zrobić spaghetti, barszczyk, krupnik... jest trochę tego.