reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Pogaduchy czerwcówek

Witam :) dzięki za słowa pocieszenia

wczoraj byłam u swojego kardiologa - zupełnie inne podejście, była w szoku jak jej opowiedziałam co tamta wygadywała... Powiedziała, że to jest normalna ciąża tylko że mam nadciśnienie które trzeba wyregulować i wszystko będzie dobrze, większyła mi dawkę Dopegytu 2x1x1, 3x2 tabletki ziołowe uspokajające i raz dziennie magne b6, zrobili mi Echo u mamy w szpitalu (niedomykanie zastawki mitralnej - ale to mogło się w ciąży nasilić ale nic z tym się nie robi), miałam Holtera EKG (mam prawdopodobnie arytmie - nie mam jeszcze wyników) a tak poza tym wszystko ok... kobieta mnie uspokoiła i jest mi lepiej :)

rodzice dowiedzieli się o ciąży w sobotę i rozeszło się po CAŁEJ rodzince w ciągu godzinki :-D - wszyscy szczęśliwi

w piątek miałam jakiś mlecznokawowy śluz od 17, a jak poszłam do wc o 23 to papier czerwony... wystraszyłam się na maxa - ciśnienie 170/100...starałam się uspokoić, zastanawialiśmy się jak to rozegrać logistycznie - czy mam jechać sama czy z mężęm, w międzyczasie byłam jeszcze 2 razy w łazience aby sprawdzić i za 2 razem malutko krwi a za 3 już w ogóle... no i pytanie czy jest sens jechać (czy to może krew z moczem, czy tam coś pękło i stąd krew) o 23.30 pojechałam sama do szpitala do Pruszkowa, przyjęli mnie bardzo szybko, lekarz uznał, ze za bardzo panikuję (wytłumaczyłam mu, że w pierwszej ciąży miałam podobną sytuację z plamieniem w niemalże identycznym czasie ale wszystko było ok), pokazał wziernik, że czysty... zrobił USG i wszystko OK - w piątek dzidzia miała 4.51cm... tętno 173/min, spokojniejsza wróciłam ok 1.00 do domu, rodzice nic o tym nie wiedzą.. nie chciałam ich denerwować...
od soboty mam co jakiś czas trochę śluzu w kolorze mlecznokawowym ale dopóki nic więcej nie będzie to staram się nie panikować

to tyle o mnie (znowu) :)
wracam do nadrabiania zaległości:tak:

reklama
nemi super, że z dzidziusiem wszystko dobrze! a może na katar pomoże sól morska?

MalaZosia- a ja na wizycie mialam ciśnienie 162/111 :baffled: W domu co prawda zawsze w okolicach 135/85

nemi - to będziemy niedaleko bo jedziemy na tydzień na narty do Spindlerowego Mlyna;-) niestety Austria wykupiona o tej porze i odpuściliśmy szukanie, Włochy za daleko, tam to można jechać w marcu jak jest długi dzień słońce i można się opalać na stoku, będziemy więc bawić się po czesku z knedlikami:tak: za to na ferie na pewno nie pojedziemy bo m. zmienia pracę i raczej nie dostanie urlopu na jakieś wojaże w lutym, planujemy się odkuć w sierpniu:tak: pewnie jednak dość stacjonarnie jak na nas, no nie będzie to azja z plecakiem jak w tym roku, ja już główkuję i bretania mi chodzi po głowie;-) - są tu jeszcze na forum jakieś zapalone podróżniczki?????

co do prenatalnych na razie jeszcze nie myślę, niby miałam iść na usg zwykłe kontrolne 3 grudnia - ale 3 grudnia to ja lecę do Rzeszowa tak mi się przypomniało, więc nie pójdę, no nie wiem 12 grudnia mam wizytę i wtedy powinnam dostać skierowanie

smile - powodzenia

Mama Ania - nie zamartwiaj się!

co do objawów - matko jak mnie wieczorami mdli znowu i nadal, wieczorami jestem nieprzytomna ze zmęczenia

Hej

Własne czekamy z Alankiem na kolejną opiekunkę, kandydatka nr dwa ma sie niebawem pojawic a ja juz zaczynam sie bać :)

Dziewczyny a powiedzcie mi czy te badania z krwi prenatalne to na czczo maja byc robione?kBo jak jade tam na 12, to nie wiem, moze awaryjnie nie jesc nic gdyby sie okazalo ze tez mi krew będą pobierac?

Moj mąż tez uwielbia fasolkę, ja niespecjalnie wiec niekiedh tez robię z fasoli z puszki

Lolcia to jak juz ktos podaruje ci to sloneczko to przeslij potem do mnie, bo cierpię na braki...

nemi my w sylwestra chyba bedziemy siedziec w omu, w rodzinnym gronie, bo prawdopodobnie meza wystawia na grafik w pracy na 1go stycznia juz cos mowil.

Alkmena dobrze ze z dzidziusiem wszystko w porządku, i jesli to mialo cie uspokoic to dobrze zrobilas ze pojechalas do tego szpitala. Sama zrobila bym pewnie to samo

Dzis pierwszy raz zapytala mnie obca osoba, moja klientka, czy dzidziusia sie spodziewam... tak patrzac w lustro nie widze jeszcze ciazowego brzuszka, przytylam kilogam póki co... a wam zmienkla juz sie waga?

Truskawka15 pomagam sobie przy katarku właśnie solą morską i instalacjami z soli fizjologicznej tak więc widać poprawę.
koga
takich zapędów podróżniczych jak ty nie posiadam :) cieżko też męża przekonać do zagranicznego wyjazdu :/

ma ktoś z was królika albo jakiegoś innego zębacza? Można czymś zarazić się w ciąży od takiego futrzaka? Mam królika samopas biegającego po mieszkaniu i tylko ja przy nim sprzątam hmm muszę gin zapytać lub do weterynarza podjechać.

sosnowiczanka - ja się boję zważyć - taka jest brutalna prawda:dry: brzuch mi wystaje zwłaszcza wieczorem, jestem raczej szczupła i moim zdaniem u mnie zaraz widać większy brzuszek, co mnie wcale nie cieszy, bo teraz to taki brzuszek jak po fasoli a nie jak na ciążę;-)

no i powodzenia w szukaniu niani, niecierpię tego, mamy nianię już od 8 lat z półroczną przerwą na mój macierzyński i każda zmiana jest wykańczająca

a mam jeszcze ochotę wkleić jedno zdjątko z dedykacją dla MałejZosi bo tak mi się przypomniała jak pisała o sałatkach w PizzyHut;-)
moi synowie w "barze sałatkowym" tylko dla twardzieli ;) czyli kukurydza z kotła

Załączniki

• DSC06154.jpg
    DSC06154.jpg
    38,5 KB · Wyświetleń: 68
MałaZosia hahah a no właśnie, może dkaego tak długo bada :)
Najważniejsze, że Mu ufasz! To podstawa, a jakies "ale" to zawsze jest :)
mamamm to niezły kumpel...
nemi a to opróćz usg też badania krwi te genetyczne tak?
Do końca I trymestru już niedaleko, wytrzymacie :) Ja w pierwszej ciąży w II trymestrze miałam też zakaz (miesiąc, czy dwa), bo miałąm nisko osadzone łożysko...al
Oj anie masz się czm martwić, że nic nie widać, ja mam nadzieję w trej ciaży mieć malutki brzuszek!
Jej ja jeszcze nie wiem, co z sylwestrem. Niektórzy z rodziny liczyli chyba na imprezę u nas, bo mój syn w sylwestra kończy roczek, ale już zapowiedzieliśmy, że roczek będzie 3 stycznia. Powiedziałam, że chcę zrobić dziecku ur w ciagu dnia, a nie wieczorem, jak będzie szedł spać :p Poza tym to, że częśćut nie ma co robić w sylwka to nie znaczy, ze druga część chciałaby go tkak spedzać
Alkmena nooo to dowó na to, że dobre wieści szybko się rozchodzą :)
Sosnowiczanka u mnie plus 2 kg
koga ale fajne chłopaki!

Ja dziś jakaś taka śnięta jestem, obudziłam się z bólem gardła, więc herbatka z miodem i cytryną, płukanki i mam nadzieję się wykurować..

Tak sie zastanawiam z tym co piszenie o tych prenatalnych. Moj gin uzyl takiego okreslenia. I gdyby mmiala to jako zwykle usg to nie zaplacilabym 100 zl wiecej jak sadze. Gin od razu zapowiedzial ze jeat to dluzsze usg niz standardowe. Dostalam po paru dniach dwie strony opisu badania prenatalnego. Wiem ze jezeli robi sie z krwi to masz caly konkretny obraz bo i z krwi i z usg lacza to i sprawdzaja pod dwoma katami. Zawsze mialam takie usg w kazdej ciazy i kazdy moj gin takoej nazwy uzywal. Jak chodzilam w tamtej ciazy do profesora on rowniez mowil o prenatalnych i mam dwie kartki z rozpisem co dziecko ma jaki procent czy tam ile do ilu ma mozliwosci na choroby mutacji genu 21,13 i cos tam jeszcze... pzy zwyklym usg zaden lekarz nie wezmie ci wiecej kasy za to i napewno nie bedzie sie rozpisywal w specjalnej formatce ze masz to i to i ze prawdopodobienstwo zachorowan jest w moim wieku takie a ja mam takie i dalsze dokladne opisy. Z pierwszej ciazy tego nie mam ale teraz i z ostatniej mam.

Ide dalej ogarniac bo mam kupe roboty :-) remont w trakcie a ja musze popakowac stare ciuchy jaska zeby m wyniosl na strych. Juz mam dosc remontu...

Mlego dziona :-)

Widze ze dużo z Nas jutro "łączy" się na prenatalnych, super :-) ja też mam jutro USG genetyczne ale wieczorową porą i jakoś boję się tego z krwi i przyznam ze tego nie biore - chyba za dużo się naczytałam o wynikach z tego.. No chyba ze cos przy pomiarach na USG wyszło by nie tak, to wtedy będziemy już dalej z M myślec, zresztą cały czas powtarza ze nie jestesmy obciążeni genetycznie itp. ale wiadomo, róźnie się zdarza, narazie staram się być pozytywnej myśli i już się nie moge doczekać bo wtedy już wszystkim będzie można się chwalic tą radosną nowiną :))

Oj dziewczyny zrobiłyscie mi takiego smaka na fasolke że własnie się gotuje :laugh2: Na szczescie u Nas wszyscy lubimy i sie zajadamy jak tylko jest :)

Missiiss powodzenia z ogarnianiem, mnie czeka to samo bo rzeczywiscie dzieciaki rosną jak na drożdżach a ja się i tak zastanawiam gdzie zmieszcze jeszcze mase rzeczy dla maleństwa ale damy rade :tak:
Mamuśka kuruj się kuruj, jak najwięcej odpoczywaj i podziel się herbatką z miodkiem, mniam :tak:
Koga bar sałatkowy rzeczywiscie "dla twardzieli" ale wrażenia napewno super, takie swojskie jadło to jest TO :-)
Sosnowiczanka to bardzo fajnie ze już zauważają, bynajmniej ja bym byla bardzo zadowolona ze ktoś zauwaza mój stan ale musze sobie chyba jeszcze ciutke uzbroić się w cierpliwość ;-)

Dziewczyny z objawów ciążowych to od 2 tygodni jakoś bardzo mnie męczą krzyże i mam wiecznie napiete jakby miesnie lewej nogi, jak kucne do ubrania butów czy coś to wstać mi ciężko bo czuje na łydce i udzie lewym jakby taki duży zakwas, chyba mam jakiś ucisk bardziej po lewej stronie macicy tzn. tak to sobie tłumacze :baffled:

reklama
Nemi gratki z udanej wizyty :)
Alk mena jednak co lekarz to inne podejscie. Ciesz sie jednak, ze twoja lekarka cie uspokoila i bedziesz pod dobra opieka :)
Koga ja to bym sie mogla tak puscic z plecakiem przez swiat ale powiem uczciwie, ze jak sobie pomysle o podrozy z moimi smykami to mi sie odechciewa :D cudnych masz chlopcow :)
Sosnowiczka lapaj promyczki bo wylazlo leniwe u mnie :D ale zimno 5 stopni zaledwie brrr :) powodzenia z opiekunka :)
Archea to czekamy do jutra na wiesci od ciebie :) mnie tez bola plecki tak w okolicach krzyza od niedzieli. W sumie dzs jest oki ale za to od tego chodzenia z pupa z tylu brzuch mnie pobolewa :/
Jak tak piszecie o tych ciuchach to ja sie ciesze, ze juz to zrobilam :D i rzeczy posegregowalam :D
A wczoraj mielismy akcje w sklepie. Chcialam buty chlopcow wymienic na wiekszy roziar bo stwierdzili, ze ciasne. Wiec w uk masz 28 dni na wymiane lub zarot towaru a ci nam w sklepie, ze do jednych musimy doplacic 10£ bo wtedy byla promocja. Chlop moj sie wkurzyl i wdal w dyskusje. Skonczylo sie na wzieciu innych butow i wydrukowaniu przez nich formularza na oficjalna skarge :D ja bym popuscila ale moj K. Nie :) w sumie to nam problem robili a jak przyszla rodzinka z Panistanu czy jakis innych krajow to bez marudzenia towar przyjeli. Juz sie smialam, ze trza sie przemalowac :D

Do góry