Hermeneg
Fanka BB :)
To będziesz musiała dać znać kiedy to za Twój sukces będziemy też frytki zjadać.![]()
Będę meldowała jak tylko się dowiem

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
To będziesz musiała dać znać kiedy to za Twój sukces będziemy też frytki zjadać.![]()
W teorii przez pierwsze 4-6 tygodni powinnaś budzić, żeby rozkręcić laktację. Laktator jednak nie wykona tej samej pracy co dziecko. W praktyce zobaczysz jak będzieKontrowersyjne pytanie, ale ostatnio oglądałam TikToka i jak to jest, na karmienie budziłyście dzieci żeby zachować harmonogram karmienia? Czy czekałyście aż samo zgłodnieje?
Bo jakaś położna na filmiku mówiła, żeby budzić bo trzeba pierś opróżnić. No ale chyba można ściągnąć laktatorem moim zdaniem, potem odgrzać czy coś a przynajmniej tak myślałam.. ?Bo jakoś nie rozumiem zamysłu.
W okresie noworodkowym ważne jest żeby karmienia były regularne i co 3 godziny, później wg potrzeb dziecka. Ale tak generalnie przy karmieniu piersią trzeba tego pilnować bo bardzo łatwo robi się zapalenie piersi - ja na szczęście nie miałam, ale koleżanka która rodziła 2 tyg przede mną już tak i biedna tak się męczyła, że nikomu tego nie życzę.Kontrowersyjne pytanie, ale ostatnio oglądałam TikToka i jak to jest, na karmienie budziłyście dzieci żeby zachować harmonogram karmienia? Czy czekałyście aż samo zgłodnieje?
Bo jakaś położna na filmiku mówiła, żeby budzić bo trzeba pierś opróżnić. No ale chyba można ściągnąć laktatorem moim zdaniem, potem odgrzać czy coś a przynajmniej tak myślałam.. ?Bo jakoś nie rozumiem zamysłu.
Nie miałam z tym problemu, moje dzieci same się upominały. Mój Maluszek ma 7 miesięcy (7.5 dokładnie), a budzi się w bardzo często na cycaKontrowersyjne pytanie, ale ostatnio oglądałam TikToka i jak to jest, na karmienie budziłyście dzieci żeby zachować harmonogram karmienia? Czy czekałyście aż samo zgłodnieje?
Nie chcę straszyć, ale to trochę może być problemOk więc chodzi o spadek cukru, no to miałoby sens.
Ta położna tak to ubrała jakby naczelnym problemem było to, że cycek będzie pełny. Myślę sobie, ale mi problem.![]()
Nie chcę straszyć, ale to trochę może być problemja akurat jak mi się już laktacja ustabilizowała to nie miałam problemów ale wcześniej ściąganie laktatorem nie było zbyt wesołe. Jak się chce to zrobić zgodnie ze sztuką to trzeba na to trochę czasu, to nie jest tak że przystawisz, 10 minut ścigania i nara (no może u niektórych). Czasami lejki będą źle dobrane, trzeba będzie kombinować z czasem ściągania, ustawieniem tej stymulacji itp. A przepełniona pierś to ryzyko zastojów ale też np jeśli nie ściągniesz i dasz dziecku takiego pełnego cyca to może się mocno denerwować ze względu na to, że na początku będzie duży wypływ mleka, może też przez to się krztusić i ulewać. Dla mnie początki kp to była krew, pot i łzy. Później już lajcik, no ale swoje przeszłam. Tak jak mówię, nie chcę straszyć, ale jak masz teraz czas to warto o tym jak najwięcej poczytać