reklama

Porady prawne

ja myślę że nie dostałam pieniążków przez Zus szefostwo mam ok i sam szef sie pytał w sierpniu czy już mi Zus pieniążki przesłał a ja mu powiedziałam ze nie to się zdziwił i mówił że lepiej jak u niego dostawałam (bo 1 ciąży on mi wypłacał co do dnia) ale teraz mi dali cały etat z tym że przenieśli mnie na drugą firmę i ona ma mniej pracowników dlatego pieniążki wypłaca Zus a nie oni ....są plusy i minusy jak widać dłużej musze poczekać ale dostanę jeszcze raz tyle :sorry:

a nie dostałam pieniążków jeszcze za zwolnienie które miałam od 2 lipca wypisane (wcześniejsze 33 dni płaciła mi firma) a niedługo wrzesień :cool:
co dziwne przed telefonem zwolnienia nie ma a po telefonie ode mnie nagle się odnalazło i cudem wiedziały ze to ja dzwonię myślę że po prostu go szukały bo wylądowało gdzieś indziej niż powinno :crazy:

No mysle ze tam maja niezly burdel, dobrze ze sie znalazlo.
Oby teraz szybko wyplacili!Ja na razie nie narzekam dostaje pare dni pozniej niz dostawalm pensje.

reklama
Ładny porządek mają w tym Zusie. Jak płatnik spóźni się chociaż jeden dzień to potrafią naliczyć odsetki, a sami mają ludzi gdzieś :wściekła/y:

Ja wypłate całą dostaje z firmy, a potem mój zakład pracy rozlicza się z zusem.

Ostatnia edycja:
Ja mam pytanko...
jak to jest z L4 (nie kobieta w ciazy:-p), jest liczone wg tego co jest na umowie (czyli stawka stała) czy wg jakis srednich wynagrodzen z jakis miesiecy?:eek:

Dziewczyny nie mam do końca jasności z wysokościa macierzyńskiego - czy będę miala 100 % wynagrodzenia (srednia z ostatnich 12 miesiecy) jesli w czasie ciążuy byłam juz dwa razy na dwutygodniowym L4 i będe jeszcze raz na pewno przed porodem.
Jest jakas max liczba dni na macierzynskim jakei moge byc na zwolnieniu bedac w ciazy zeby dostac 100 % macierzynskiego ?

reklama
Wklejam - znalazłam i myślę, że to dla nas istotne

Becikowe będzie wypłacane na starych zasadach.
Rząd zapowiadał, że ograniczy krąg rodzin uprawnionych do becikowego. Nikt jednak nie pracuje nad projektem ustawy w tej sprawie.

W lipcu premier Donald Tusk zapowiedział zmiany w zasadach przyznawania becikowego. Obecnie przysługuje ono każdej rodzinie bez względu na osiągane dochody. Po zmianach świadczenie w wysokości 1000 zł miały otrzymywać tylko rodziny gorzej sytuowane.
W tej sprawie nic się jednak nie dzieje. Jak sprawdziliśmy, ani resort pracy, ani kancelaria premiera czy klub parlamentarny PO nie pracują nad projektem nowelizacji ustawy z 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. nr 139 poz. 992 z późn. zm.). Nie wiadomo więc też, od kiedy ograniczenia dotyczące przyznawania becikowego miałyby obowiązywać. Wcześniej posłowie PO deklarowali, że nawet od stycznia 2010 roku.
wiecej:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/349977,becikowe_bedzie_wyplacane_na_starych_zasadach.html

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry