reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Uleńka a ile twój synek przytył do tej pory bo mój urodził się tego samego dnia i ma 1,5 kg na +. Lekarka mówi że ładnie dobiera ale jak sprawdziłam w siatce centylowej to jest na samym dole ze swoją wagą 4260g:-(
a ja juz przestalam patzrec na siatki centylowe bo praktycznie od samego poczatku sie w niej nie miescimy... :sorry2:

reklama
W siatkach chodzi przede wszystkim o to czy rozwoj dziecka jest na tym samym poziomie. Jesli dziecko jest np na 50 centylu za kazdym razem to jest ok, ale jak nagle skoczy mu centyl na 75, a nastepnym razem na 10 to wtedy trzeba sie martwic. Czyli jak u mnie jest caly czas powyzej 97 centyla i nagle by byl 75 to wtedy moge zaczac sie zastanawiac co sie stalo ze Asia za malo przybiera.

Tu tez macie co nie co na ten temat:
Co to są siatki centylowe?

W siatkach chodzi przede wszystkim o to czy rozwoj dziecka jest na tym samym poziomie. Jesli dziecko jest np na 50 centylu za kazdym razem to jest ok, ale jak nagle skoczy mu centyl na 75, a nastepnym razem na 10 to wtedy trzeba sie martwic. Czyli jak u mnie jest caly czas powyzej 97 centyla i nagle by byl 75 to wtedy moge zaczac sie zastanawiac co sie stalo ze Asia za malo przybiera.

Tu tez macie co nie co na ten temat:
Co to są siatki centylowe?
Oooooo to twoja tez na 97 centylu? :shocked2::-) Moja praktycznie na 98 ale tak jak mówisz proporcjonalnie w obydwu pomiarach tzn i wagowo i długości :tak:

Ja w ksiazeczkach mam siatki, ale takie same jak na tej stronie. Prowadze i Julce i Joasi z tym ze Julka jest troche ponizej 50 centyla, malutka moja :blink:
A z tym wzrostem Asi troche sie martwie bo ona jest wysoko nad 97 :-( wiec nie idzie rowno z waga :baffled:

Gadka szmatka... konsultuje non stop i slysze tylko ze jesli zachowuje proporcje i prawidłowo je to nie ma sie czym martwic... że gorzej by było gdybysmy byly poza siatka ale na dole...:sorry2:

No wlasnie :blink:
Moj A jak sie ur mial 4900. Mamusia jest niska, drobna, nie wiem jak go donosila ale wszystkie dzieci (6) miala powyzej 4 kg:szok: co smieszniejsze A rodzila tylko 30 min :szok: Ojciec tez chudy, sredniego wzrostu. Cale rodzenstwo podobnych proporcji :)-D;-)) tylko A jakis duzy wyrosl :-D i nie wiadomo po kim, jedni mowia ze po listonoszu, bo niepodobny do taty, a poza tym niepodobny do nikogo, a ja tam twierdze ze podobny tylko po prostu dostal to co najlepsze i temu tak wyrosl :-D I mysle ze Asia wrodzila sie w niego, ten sam wyglad i apetyt :-D

No to mój junior odwrotnie ledwie na 3 centylu wagowo i wzrostowo martwi mnie to bo brat mojego M też był malutki i leczony hormonem wrostu i może to jest w genach ?

reklama
Do góry