reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

[...]

czy wasze dzieci cala noc spia w jednej pozycji? np na pleckach albo brzuszku czy im zmieniacie pozycje, albo one same?
moj usypia na boczku ale za chwile lezy juz na pleckach z glowa na boku i rekami "do gory" - sam sie tak uklada. w nocy jak go karmie to staram sie zeby usnal na drugim boku ale za chwile znow sa plecki. wiecej nie ingeruje. ;-)

reklama
Postepy Alanka niby nie duze ale ciesza, bo jego brat mial problemy. alanek szytywno trzyma glowke, ale nie lubi na brzuszku, tylko jak sie go biezre do pionu, albo przez ramionko. Gdy siedzi w bujaczku wyciaga raczki chwyta zabawki. To samo lezac w lozeczku-lapie kaczory na karuzeli. Jak mu dam gryzaczka to potrafi chwile trzymac i probuje pakowac do buzi, nie zawsze sie udaje. Zaczyna sie smiac na glos-jak go rozsmiesze, wodzi wzrokiem po pokoju, sam zaczepia mnie, tatusia oraz brata wydjac okrzyki. Jest gadula ;) Lezac w lozeczku na wznak jeszcze sie nie przekreci na brzuszek, ale mocno na lewy boczek, i lezac na wznak tak sie kreci w lozeczku gadajac do kaczorow, ze przemieszcza sie i lezy prawie w poprzek.

ja układam raz na jednym, raz na drugim boku, ale ona zaraz się przekręca na plecki, główkę układa sobie na bok i tak śpi :)

Gratuluję mamusiom i ich pociechom wszelkich małych kroczków na drodze do dorosłości:tak: swoją drogą gdzieś przeczytałam , że dziecko pierwszy raz staje się samodzielne , gdy zaczyna świadomie ssać swój kciuk, rękę,dłoń. W ten sposób SAMO zaspokaja swoją ważną potrzebę - ssanie:tak:Czyli nasze maluszki są po troszku samodzielne.
Antoś dziś pokazał , że szykuje się do siadania. Podnosił główkę z plackami. Zaskoczył mnie, bo jeszcze np. się nie przewraca. Nie wiem , czy na to siadanie nie za szybko. Chociaż niektóre dzieciaczki też wysyłały takie sygnały z tego co kojarze.
Poza tym nauczył sie w końcu spać w dzień. Bo drzemki po 30 min.to raczej nie spanie:sorry:Jest tylko taki problem ,ze w dzien w lozeczku nie chce spac - w gre wchodzi tylko wozek...:eek:

(...)
Antoś dziś pokazał , że szykuje się do siadania. Podnosił główkę z plackami. Zaskoczył mnie, bo jeszcze np. się nie przewraca. Nie wiem , czy na to siadanie nie za szybko. Chociaż niektóre dzieciaczki też wysyłały takie sygnały z tego co kojarze.
Poza tym nauczył sie w końcu spać w dzień. Bo drzemki po 30 min.to raczej nie spanie:sorry:Jest tylko taki problem ,ze w dzien w lozeczku nie chce spac - w gre wchodzi tylko wozek...:eek:
Tydzien temu bylismy u ortopedy na drugiej kontrolnej wizycie z Alankiem(bo u nas sa dwie i jak dziecko chodzi to trzecia kontrolna) i dr powiedzial, ze jak dziecko chce siadac(podnisi glowke z pleckami jak sie chwyci) to trzeba mu pozwolic:tak:. Mnie tez niepokoilo, ze Alanek tak sie z tym spieszy bo tez sie nie obraca.
Co do drzemek-cierpliwosci. Moj starszy synek tak sypial caly czas. Zawsze poduszkago gryzla. A Alanek zasypia w dzien i w nocy tylko przy cycu lub na rekach:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

ja układam na pleckach ale główke daje na bok lewy albo prosto bo w prawo za względu na pryzkurcz nie możemy dawac wiec mały cześciej śpi z główka na lewo....

Mój tez juz by siedzial najchetniej, zwlaszcza jak ma wyzej glowke:-D A dzis az sie za spodenki łapał i do góry ciągnął. W szoku byłam. A obraca sie z pleckow na boczki, ale z brzuszka jeszcze nie opanował, odwrotnie tez nie, chyba ze lezy na nierownym i ma z gorki:-D

A wogole to juz gdzies pisalam ,ze moja Zuzia sie nigdy nie przekrecala (bardzo dlugo) i zaczela siadac a potem raczkowac z siadu. Rozwijała sie normalnie, byla bardzo ruchliwa ale nie przekrecala sie nawet na boczki:szok: nie wiem czy nie lubila, nie umiala czy nie odczuwala takiej potrzeby:-D

Postep mojego dziecka- Amelka zaprzyjaznila sie ze smoczkiem:tak: jest przez to spokojniejsza i sama zasypia w dzien, wczesniej plakala jak chciala zasnac i musialamja lulac na rekach.....huuuura!!!!:-D No i mam ndzieje, ze dzieki temu nie bedzie juz chciala ssac kciuka......;-)

reklama
Do góry