reklama
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
masz absolutna racjenas synus tez sie jeszcze nie obraca ale nie przejmuje sie zbytnio bo to indywidualna sprawa dziecka... mysle ze nie mozna tutaj wrzucac wszystkich do jednej beczki jedne dzieci robia cos wczesniej a inne póżniej,...

MagdaP3011
Fanka BB :)
Pewnie że macie racje:-) moja bratanica zaczęła się obracac jak skonczyła 7 mies. Teraz ma 14 miesięcy i jeszcze nie chodzi a sama stoi tylko przez 2-3 min. Za to jest bardzo inteligentnym dzieckiem
i uwielbia wspinac się po schodach:-)
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
tak samo moge porownac tez dwie osoby,..maja dzieci w podobnym wiekuPewnie że macie racje:-) moja bratanica zaczęła się obracac jak skonczyła 7 mies. Teraz ma 14 miesięcy i jeszcze nie chodzi a sama stoi tylko przez 2-3 min. Za to jest bardzo inteligentnym dzieckiemi uwielbia wspinac się po schodach:-)
jednej corka zaczela chodzic jak miala 15 miesiecy
a tej drugiej syn jak mial 12 miesiecy
a teraz ta corka juz mowi bardzo duzo i wyraznie a on nie mowil w tym samym czasie i do tej pory malo mowi... a patrzac na nia juz powinien mowic bardzo duzo...
kazde dziecko inne.. i nie ma co porownywac..
Moja Lena zaczyna mnie niemiłosiernie tarmosic za włosy!! Jak mi wszystkich nie powyrywa to będzie wspaniale. Nie cierpię ich wiązac ale niestety jestem zmuszona![]()
hahaha, ja tez w zwiezłym wysokim koku ostatnio

mojej kolezanki córeczka ma 9 miesiecy i... chodzi od miesiaca
wyglada to szokujaco, bo jest niewiele wieksza od Gai 
a tamta w butach po dworze drepcze
no ale Gaja taka zdolna nie bedzie, jej rodzenstwo zaczynało chodzic dopiero w 12 miesiacu...
D
dziunka24.
Gość
Mysle ze chodzenie w 12 miesiacu to bardzo dobry czas ;-)
Jesli chodzi o zabki. To wpadl mi dzis w rece swietny artykul na ten temat. Objawy zabkowania pojawiaja sie nawet na kilka tygodni przed wyrznieciem sie zabka, sa to - straszne slinienie + wysypka na brodzie od sliny (to akurat jest u nas
), wkladania wszystkiego za wszelka cene do buzi (tez to mamy), rozpulchnione i zaczerwienione dziasla, stan podgoraczkowy, marudzenie i ogolne rozdraznienie, brak lub zmniejszenie sie apetytu, kilka lub kilkanascie pobudek w trakcie nocy.
Pierwsze zabki wychodza od 5 miesiaca do 10 m-ca.
Jesli chodzi o zabki. To wpadl mi dzis w rece swietny artykul na ten temat. Objawy zabkowania pojawiaja sie nawet na kilka tygodni przed wyrznieciem sie zabka, sa to - straszne slinienie + wysypka na brodzie od sliny (to akurat jest u nas
), wkladania wszystkiego za wszelka cene do buzi (tez to mamy), rozpulchnione i zaczerwienione dziasla, stan podgoraczkowy, marudzenie i ogolne rozdraznienie, brak lub zmniejszenie sie apetytu, kilka lub kilkanascie pobudek w trakcie nocy.Pierwsze zabki wychodza od 5 miesiaca do 10 m-ca.
AniaSm
mój Kuba ma wszystkie objawy oprócz stanu podgorączkowego , a słyszałam historie o dziecku które już się urodziło z ząbkiemJesli chodzi o zabki. To wpadl mi dzis w rece swietny artykul na ten temat. Objawy zabkowania pojawiaja sie nawet na kilka tygodni przed wyrznieciem sie zabka, sa to - straszne slinienie + wysypka na brodzie od sliny (to akurat jest u nas), wkladania wszystkiego za wszelka cene do buzi (tez to mamy), rozpulchnione i zaczerwienione dziasla, stan podgoraczkowy, marudzenie i ogolne rozdraznienie, brak lub zmniejszenie sie apetytu, kilka lub kilkanascie pobudek w trakcie nocy.
Pierwsze zabki wychodza od 5 miesiaca do 10 m-ca.
, także wszystko się może zdarzyć 
a chciałam się pochwalić że moje dziecię obróciło się dzisiaj kilkakrotnie z brzuszka na plecki
, co go układałam na brzuchu to on myk na plecki 
samo się dziecię przewraca? Bo ja Duśkę muszę specjalnie ułożyć, żeby się przekręciłaa chciałam się pochwalić że moje dziecię obróciło się dzisiaj kilkakrotnie z brzuszka na plecki, co go układałam na brzuchu to on myk na plecki
![]()
AniaSm
no właśnie mnie zaskoczyłsamo się dziecię przewraca? Bo ja Duśkę muszę specjalnie ułożyć, żeby się przekręciłarączki przy sobie i wtedy da radę, ale jak rączki leżą po swojemu, to zawsze któraś drogę zablokuje
ale sam się obracał ;-) kiedyś próbował ale udało mu się tylko na boczek a dzisiaj już na plecki :-)reklama
kilolek
podwójna listopadowa mama
mój wczoraj z głodu tak się szarpnął na bok, ze aż w szoku byłam
tzn z plecków na brzuszek
możę głód, go obrotów nauczy... hehe
aaa, bo nie wyjaśniłąm, że połozyłam go żeby nakarmić na leżąco ale zanim sie ze stanika oswobodziłam to młody stracił cierpliwość ;-)
Z brzuszka an plecki już częściej się przekręca, ale napoci się chłopak przy tym co nie miara. Zawsze czerwony jak buraczek i złosci sie przy tym mocno aż mi go szkoda, ale co robić? Czasami mu troszeczkę pomagam, bo się boję, ze mu "żyłka pierdząca pęknie"
tzn z plecków na brzuszekmożę głód, go obrotów nauczy... hehe
aaa, bo nie wyjaśniłąm, że połozyłam go żeby nakarmić na leżąco ale zanim sie ze stanika oswobodziłam to młody stracił cierpliwość ;-)
Z brzuszka an plecki już częściej się przekręca, ale napoci się chłopak przy tym co nie miara. Zawsze czerwony jak buraczek i złosci sie przy tym mocno aż mi go szkoda, ale co robić? Czasami mu troszeczkę pomagam, bo się boję, ze mu "żyłka pierdząca pęknie"
Ostatnia edycja: