reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Uwaga: Ida liczy do pięciu na paluszkach :DDDDDDDDD. Oczywiście nie zna zasad matematyki ale umie liczyć od kciuka do palca małego (nie mam pojęcia czy odwrotnir też, myśle że myśli cze dany paluszek się tak nazywa). A to wszystko efekt najbardziej leniwej zabawy jaką wymyśliła lepsza połowa - zabawa w liczenie na paluszkach - lepsza połowa leży a małe odgina palce swoje lub dużego i mówi: ljaaaaaaaaaaaz! dwjaaaaaaaa! itd...

reklama
passingby ale to musi slodko wygladac jak Ide tak liczy:tak: gratulacje dla Niej;-)

Asia moj tez sie nie mogl dlugo przekonac do niekapkow ale dopiero ten przypadl mu do gustu:
Philips AVENT SCF609/05 Decorated Training Cup 340 ml (Blue, 18 Months+): Amazon.co.uk: Baby
Kupowalam mu takie, ktore byly odpowiednie do jego wieku ale i tak nie chcial az w koncu kupilam ten i jest teoeretycznie od 18 msc a Mlody pil z niego jak mial 12 msc, a z niekapka niby od 6 msc nie chcial pic majac rok :)

z firmy tommee tippee np. zaden mu nie podszedł:no:

teraz to w domu pije tylko ze szklanki:tak: lub kubka. Bardzo lubi tak pic a na spacerki bierzemy niekapek lub soczek w kartoniku :)
a z butelki pijemy mleko na noc:tak:

Nie wiem czy jest sens uczyć z niekapka.Ma zły wpływ na zgryz. Dobrze by było żeby chciała pić przez rurkę albo z otwartego kubeczka skoro z lovi nie chce.

Mamy coś wpodobie tego PHILPSA ale nie daje rady :/
Ona ze słomki i ze szklanki sie napije, ale jest przyzwyczajona ze sobie odpoczywa z butelką w buzi i tak wypija litry wody :/ dziś w nocy byly dwa ubrania przemoczone, 4 pieluchy wymieniane.. bo nie wiem ile ona wypiła, juz nie licze!

hania wypije soczek ze słomki cały to potrafi odrazu sie połozyc zeby odpoczac i odrazu chce wtedy butle i wypić cała potrafi..
nie wiem jak ja tego oduczyc!
Teraz zabralam jej smoka, a z butelka nie mam jak walczyc..

Ida pije jedynie z otwartych normalnych kubków, raz dziennie (rano) dostaje kakao w starym kapku bo lubi sobie z nim polezeć, ale i to bede juz niedlugo likwidowała.

Gaja pije ze szklanek, tak jak my wszyscy :) ale jej nalewam mało, max 2 cm na raz.

asia.lisz - a próbowałaś o tym z nią porozmawiać? serio jest szansa, że zrozumie :-)

Ja zauwazylam duze postępy u nas w mowieniu. Jestem pewna ze to dzięki czytaniu książeczek oraz ciągłym rozmawianiu z OLim, nazywaniu przedmiotów itd. On to po prostu koduje.
Dzis jedziemy na działkę jedziemy drogą gdzie po obu stronach są lasy i Oli wskazuje paluszkiem i mówi "las" Nikt mu nic nie mowił, słowo las było chyba mowione jak jechalismy 2 tygodnie temu na działkę, zakodował i powiedzial. Jedziemy z powrotem do domu, wjeżdżamy na naszą ulicę, pokazuje paluszkiem i mówi "dom" nikt mu dzis o tym nie wspominał. Rozmawialam z nim o domach parę dni temu. Dziś była i żaba i tysiąc roznych nazw :)

no i super Ula - teraz pójdzie z górki. Pewna Pani logopeda kiedyś ładnie wypowiedziała się (odnośnie "zaskakiwania z mową" u dzieci zdrowych może być tak że np az do 2,5-3 l malutko a potem potok słów), to powiedziała, że z jej doświadczenia wynika, że często tak się dzieje, bo u dzieciaczków konczy się rozwój motoryki dużej, dziecko sprawnie skacze biega itd, kończy się ten etap i rusza mowa. Oczywiście, powiedziała, że sa dzieci u których idzie to pieknie w parze, ale jest i ten drugi biegun.

Ja sie ciesze ze młody nawija i ze ma spory kontakt ze starszymi nawijającymi dzieciaczkami ale takie texty jak dzisiaj mnie wnerwiając delikatnie mówiac.
Zrobiłam totalny armagedon w pokoju segregując wszystkie za małe ciuszki na sprzedaż. Do pokoju wchodzi Marcel i mówi "o chojeja" :wściekła/y:

U nas tego sie nie nauczył. Po prostu musiał zasłyszeć :crazy:
Nie przetłumacze mu ze tak nie ładnie bo On akurat więcej......

Zauważyłam tez ze jeśli pozna jakieś nowe słówko to po paru dniach operuje nim bezbłędnie - tak jakby musiał to zakodować.:happy:

Ostatnia edycja:
reklama
oczywiscie ze rozmawialam z Hana o buteleczach:) ona uparta...
ale dzis od rana pije wode z KubuS Play, czasem sie zalewa ale dojdzie do wprawy :)
upilam jej wczoraj cudny niekapek nuka z silikonowa koncowa i tez nie :/ a kosztowal 38 zl!! moze chce ktos kupic??
Kubek niekapek NUK Active Cup DISNEY 300 ml niebieski 750.413 cena 26.12 PLN
tak wyglada:)

a co do gadania to nie chce nic powarzac, ale i na nia czas pzyjdzie. narazie na migi wszystko:) no i cos tam powie..

Do góry