reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Alicja od wczoraj rozkoszuje się pełnym pytaniem "Co to jest" :)

"cio to" w jej wykonaniu było chyba jednym z pierwszych słów jakie mówiła i teraz jak słyszę takie dorosłe "co to jest" jestem w szoku :)
Do tego słówko "tjośkę" (troszkę), "jesie tjośkę" i "jesie nie" (czyli jeszcze nie)

reklama
to u nas na scianie dzisiaj zawitał pająk. taki gruby - nie ten z cienkimi nogami. brrrrrr
Marcel mnie molestował aby to usunąć ale ja sie tego nie tknę wiec mu powiedzialam zeby pokazał tatusiowi jak przyjdzie z pracy. Tata wrócił gadka, szmatka a Marcel zaczyna tłumaczenie:
tatuś choć. popać do gójy. pająk. pogonić pająka.
albo widzac traktora kręcącego sie koło pola kukurydzy młody woła "taktok bieja kudzydze" [traktor zbiera kukurydze] Super jak sie juz mozna tak dogadac ;))
Hahahahaha a teraz mi sie przypomniało młody o stół sie uderzył w sutka i woła ała ała. Pytam ocb. to mówi ała cycaka. Podnosimy koszulke a marcel swiruje i "nie mam cycaka" i prawie w płacz ehehhehe musiałam tłumaczyc ze on nie ma takiego jak mama :D:D:D:D szukaliśmy tych mikruskowych sutków :D

Agrafka to my jesteśmy własnie na etapie "cio to" lub " toto?"

Mama ja też się boje pająkow-okropnie.Ostatnio twieram szuladę w kuchni dolną.chciałam wyjąć ziamniaki z siatki ( od tesciowej) a tam taki grubas........... Marcel Ci pięknie mówi:-) u nas pełnych jescze zdan nie ma,czekam z niecierpliwością

ale doszły nowe słowa

Bolek-z Bajki
Tatak-statek
Darek
Boja- Boja o statku,lub mów też tak na burzę

Tak ostatnio stwierdziłam że naszym największym postępem jest przerodzenie się z dzidziusia w dziecko:-)

W połowie czerwca zerwałyśmy z cyckowaniem, potem z pieluszkami:-) teraz pozostał nam tylko smoczek:tak: mała mówi, komunikuje się, samodzielnie je, pije ze szklanki, potrafi opuścić spodenki i majteczki do siusiania:-)

Kształtują się jej upodobania - nie lubi kakao, soku pomarańczowego, za to uwielbia warzywa pod każdą postacią, chleb z metką i pomidorem:-D Pogodziła się z mięsem i wcina jak szalona:-)

Fajnie :-) chyba zacznę tęsknić za niemowlaczkiem! Nasze dzieci czynią nieustannie postępy:-)

Ale Wam ponudziłam:-D

Tak ostatnio stwierdziłam że naszym największym postępem jest przerodzenie się z dzidziusia w dziecko:-)

W połowie czerwca zerwałyśmy z cyckowaniem, potem z pieluszkami:-) teraz pozostał nam tylko smoczek:tak: mała mówi, komunikuje się, samodzielnie je, pije ze szklanki, potrafi opuścić spodenki i majteczki do siusiania:-)

Kształtują się jej upodobania - nie lubi kakao, soku pomarańczowego, za to uwielbia warzywa pod każdą postacią, chleb z metką i pomidorem:-D Pogodziła się z mięsem i wcina jak szalona:-)

Fajnie :-) chyba zacznę tęsknić za niemowlaczkiem! Nasze dzieci czynią nieustannie postępy:-)

Ale Wam ponudziłam:-D
no to trzeba sobie sprawić nowego :D

Asia jedzie w wózku, patrzy na chodnik i mówi : "O kupa":-D ale mnie rozbawiła.

Do tego rano pytam "Chcesz chlebek z dżemem?" a ona: "Taaak, kleb z dziemem"

No i od 2 dni mnie woła "Mama oć!":-)

no to u nas tez zaczyna sie mowa z wiecej niz 2 wyrazy. Np "boją oćka maciejka" [bolą oczka Marcelka] lub choć paciejek dojotką [choć na spacerek z dorotką]
Do tego kupa słów, sam mnie zadziwia. Poprawić, schować, upadło, gonić, na bok [jak jedzie auto], parapet [pajapet], krawęznik [kanienźik] , jajecznica [jajećića] i tysiące innych. Juz nawet tego nie spisuje bo po prostu nie nadążam. ;))))

Ala mówi bardzo dużo, nie mam problemy ze zrozumieniem jak mnie o coś pyta albo prosi. Najbardziej szokuje mnie to jak odmienia wyrazy - jak to jest możliwe ? Mówi: mama, z mamą, do mamy. do cioci Magdy, z ciocią Magdą.
Nawet panie w żłobku mówią, ze to lingwistka :)

Ja o gadaniu Gośki to bym mogła pisać i pisać... Dokładnie jak pisze Dziunka z bobaska Gonia przekształca się w dziecko, ciekawe świata, które ma zasób słownictwa porażający.. księżyc, samolot i te sprawy:-D

reklama
Do góry