• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

No to pięknie Bura...
A dostajesz paski z wypłatą gdzie masz napisane co ci odliczaja itd?
Odkąd siedzę na zwolnieniu, to paski podpisuje za mnie mama (i odbiera kasę). Napisałam jej upoważnienie, bo leżałam w ciąży i nie mogłam łazić. Ale z tego co pamiętam, to na paskach jest cała kwota i nic tam nie ma o jakichś odliczonych podatkach i innych takich. Sama już nie wiem co mam o tym myśleć :confused:

reklama
Odkąd siedzę na zwolnieniu, to paski podpisuje za mnie mama (i odbiera kasę). Napisałam jej upoważnienie, bo leżałam w ciąży i nie mogłam łazić. Ale z tego co pamiętam, to na paskach jest cała kwota i nic tam nie ma o jakichś odliczonych podatkach i innych takich. Sama już nie wiem co mam o tym myśleć :confused:

Osobiscie polecialabym z tym do panstwowej inspekcji pracy :baffled: to jest zwykle oszustwo, kradziez, nie wiem jak jeszcze mozna by to nazwac. I zeby Ci jeszcze kasy nie wyplacali :baffled:

na pasku wyplaty MUSZĄ znajdować się wszystkie potrącenia! Wszystkie!
więc jeśli masz tylko kwotę netto i brutto, to niech nie ściemniają i dają prawidłowy pasek!

a swoją drogą... dziwi mnie, że twoja firma nie wypłaca Tobie macierzyńskiego na czas. Chyba wiedzą, że masz dzidziusie (2!!!)? Z reguły w przypadkach kiedy firma ma kłopoty z płynnością finansową, najpierw wypłaca się macierzynskie... to takie niepisane prawo gentelmeńskie...
Pociągnij ich za jaja, bo przecież tak być nie może!

Rozmawiałam przed chwilką z mamą (bo ona podpisuje mi te paski) i mówi, że wszystkie odliczenia są tam uwzględnione. Wygląda na to, że jest ok, przecież papiery muszą mieć w porządku. Potrącają mi dokładnie 150zł. Nie mam pojęcia co to za podatek, jestem całkowicie zielona w tych sprawach.
Oczywiście, że wiedzą, że mam dwa szkraby w domu i potrzebuję kasy. Ale widocznie są ważni i ważniejsi :growl:

Rodzice decydujący się na dodatkowy urlop mogą potraktować go jako powolny powrót do pracy. Będzie można go bowiem połączyć z pracą w wymiarze nieprzekraczającym ½ pełnego wymiaru czasu pracy. Jeśli pracownik zdecyduje się na taki krok wówczas powinien na 7 dni przed przystąpieniem do pracy poinformować o tym pracodawcę.

Rodzice decydujący się na dodatkowy urlop mogą potraktować go jako powolny powrót do pracy. Będzie można go bowiem połączyć z pracą w wymiarze nieprzekraczającym ½ pełnego wymiaru czasu pracy. Jeśli pracownik zdecyduje się na taki krok wówczas powinien na 7 dni przed przystąpieniem do pracy poinformować o tym pracodawcę.
czyli jak ja chce te 2 tyg ale do pracy nie chce chodzic w tym czasie czyli biore te podanie niełączone z praca :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry