reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny podanie o wychowawczy normalnie piszemy bez jakis zbędnych ceregieli

"Proszę o udzielenie urlopu wychowawczego w związku z wychowywaniem dziecka od dnia...... do dnia......."

Jak ktoś chce iśc na krótszy wychowawczy to niech napisze taką datę jaką chce.

Ja np narazie zlozylam takie podanie- o wychowawczy zloze pozniej jak podejmę dezyzje :-)

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak ktoras idzie na caly wychowawczy to skladacie podanie o urlop zaległy oraz bieżacy , bo inaczej przepadnie za te 3 lata, ja na wychowawczy bede szla tylko ewentualnie na 3 miechy (do konca wakacji) dlatego wykorzystam bieżacego urlopu kawalek, kawalek mi przepadnie za czas przebywania na wychowawczym., a reszta urlopu za 2010 rok bedzie mi sie nalezec proporcjonalnie do czasu przepracowanego.
Czyli za okres czerwiec-lipiec-sierpien kiedy to bede na wychowawczym urlop mi przepadnie. Dopiero jak wroce do pracy we wrzesniu to bede miala urlop za wrzesien-pazdziernik-listopad- grudzien.
nie rozumiem z tym urlopem ja mam 26 dni na wychowawczy chce iść do końca roku to ile ja tego urlopu mam?? bo nie wiem:-:)zawstydzona/y:

reklama
Masz 26 dni za 2010 czy zaległy za 2009?
Jak za 2010 i pojdziesz lada moment na wychowawczy to jak wrocisz po nowym roku to nie dostaniesz za ten 2010 r 26 dni urlopu. Tylko dostaniesz tyle dni za ten czas kiedy nie bylas na wychowawczym i pracowalaś, dlatego lepiej wykorzystaj urlop bieżący zanim pojdziesz na wychowawczy, bo inaczej czesc z tych 26 dni ci przepadnie.

Olica słuchaj dzis bylam u kadrowej i albo ja glupia albo ona piznela sie .... wiec

urodzilam 12.11.09 i macierzynki konczy mi sie koniec marcia +2tyg dłużej czyli 14 kwietnia i potem zaległy urlop (15dni) oraz 2 dni na opieke i urlop bierzacy (20dni)

ale skad te 20 dni ?? czyli na wychowarczy ide od 9 czerwca ... moze ty mi rozjaśnisz skad te 20 dni ? czy poprasu ona cos zle policzyla czy cos... nalezy mi sie urlop w całości nawet jak na wychowawczym bede ? a zamierzam byc okolo 3 miesiecy do wrzesnia w takim razie (od 10 czerwca do konca sierpnia)

Olica słuchaj dzis bylam u kadrowej i albo ja glupia albo ona piznela sie .... wiec

urodzilam 12.11.09 i macierzynki konczy mi sie koniec marcia +2tyg dłużej czyli 14 kwietnia i potem zaległy urlop (15dni) oraz 2 dni na opieke i urlop bierzacy (20dni)

ale skad te 20 dni ?? czyli na wychowarczy ide od 9 czerwca ... moze ty mi rozjaśnisz skad te 20 dni ? czy poprasu ona cos zle policzyla czy cos... nalezy mi sie urlop w całości nawet jak na wychowawczym bede ? a zamierzam byc okolo 3 miesiecy do wrzesnia w takim razie (od 10 czerwca do konca sierpnia)

Kasia te 20dni to jest urlop ktory prysluguje jak chyba masz staz pracy krotszy niz 10lat a 26dni jak masz wiekszy niz 10lat czy cos takiego ale Ola napewno lepiej to wytlumaczy:-)

Kasiu ja identyczną mam sytuację, bo mała ur sie tez 12.11 :-)
20 dni urlopu za 2010 rok masz pewnie dlatewgo, że dotąd twój staz pracy w ogóle we wszystkich firmach wynosi mniej niz 10 lat.
Dopiero jak przepracujesz 10 lat to należy ci się za każdy rok 26 dni urlopu.
Idąc na wychowawczy na np 3 lata jak nie weźmiesz urlopu calego to ci on przepadnie.
Takie są poprostu przepisy, dlatego matki zanim pójda na wychowawczy to piszą podanie o urlop bieżący czyli ten za rok 2010.
W twoim przypadku jesli masz staz pracy ponizej 10 lat za 2010 nalezy ci sie 20 dni urlopu, bo od momentu urodzenia dziecka nie byłas na urlopie wypoczynkowym prawda/.?? Tylko cały czas na macierzyńskim.
Dlatego teraz wykorzystasz zaległy urlop., potem bieżący i we wrześniu wrócisz do pracy.
Gdybys przed wychowawczym wykorzystała tylko urlop zaległy za 2009 rok to za te miesiące kiedy bedziesz na wychowawczym urlop bieżący za 2010 i tak ci przepadnie . W twoim przypadku i moim jak nie wykorzystamy przed tym krótkim wychowawczym urlopu za 2010 to i tak przepadnie nam on za te miesiące pobytu na wychowawczym. Zostanie tylko kilka dni za ten okres kiedy juz wrocimy do pracy czyli wrzesien- paxdziernik- litopad- grudzien.

Ostatnia edycja:
20 dni urlopu za 2010 rok masz pewnie dlatewgo, że dotąd twój staz pracy w ogóle we wszystkich firmach wynosi mniej niz 10 lat.
Idąc na wychowawczy na np 3 lata jak nie weźmiesz urlopu calego to ci on przepadnie.
Takie są poprostu przepisy, dlatego matki zanim pójda na wychowawczy to piszą podanie o urlop bieżący czyli ten za rok 2010.
W twoim przypadku jesli masz staz pracy ponizej 10 lat za 2010 nalezy ci sie 20 dni urlopu, bo od momentu urodzenia dziecka nie byłas na urlopie wypoczynkowym prawda/.?? Tylko cały czas na macierzyńskim.
Dlatego teraz wykorzystasz zaległy urlop., potem bieżący i we wrześniu wrócisz do pracy.
Gdybys przed wychowawczym wykorzystała tylko urlop zaległy za 2009 rok to za te miesiące kiedy bedziesz na wychowawczym urlop bieżący za 2010 i tak ci przepadnie . W twoim przypadku i moim jak nie wykorzystamy przed tym krótkim wychowawczym urlopu za 2010 to i tak przepadnie nam on za te miesiące pobytu na wychowawczym. Zostanie tylko kilka dni za ten okres kiedy juz wrocimy do pracy czyli wrzesien- paxdziernik- litopad- grudzien.

Tak jest :tak: Ty to umiesz tlumaczyc, ja sie do tego nie bralam, bo Kasiiula to i tak by nic nie skumala z mojego tlumaczenia :-D

Hehe może minęłam się z powołaniem.
Koleżanka , którą uczyłam w pracy mojej działki powiedziała, że byłabym dobrym nauczycielem, bo niby dobrze tłumaczę, podaje przykłady, przepytuję, zadaję podchwytliwe pytania :-)
Ale grunt to cierpliwość :-)

hehe rozumiem ... tylko az 20 dni? myslalam ze tyle mi nie przysluguje jak bede pol roku na wychowawczym np .... myslalam ze tyylko gdzies okolo 10 dni a tu zonk 20 :o szok:szok:

reklama
a ja mam zaległego urlopu z 2008 r. - 4 dni, z 2009 r. - 26dni i bieżący za 2010 - 26 dni :) ale się ustawiłam! W sumie 56 dni urlopu wypoczynkowego + 2 na dziecko :)))

Do góry