reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

reklama
Dziewczyny macie jakies fajne spawdzone przepisy na wigilijny stol??:tak:
W tym roku wigilia u nas w domu i czesc obowiazkow spadla na mnie:tak:
 
Andula, no to od tradycji zależy: u nas jest barszcz z uszkami, karp, gołąbki, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z białym serem, pierogi z powidłami, kutia i kompot z suszu. Ciasta to nugat, piernik, makowiec i sernik, aczkolwiek o ile w kwestii potraw nie wyobrazam sobie wprowadzania zmian, to ciasta w tym roku chyba zrobię jakieś nowatorskie;-)
 
Survi swietne te pierniczki. Normalnie az je schrupac(az mi slinka pociekla:-D)
U nas jest barszcz z buleczkami z kapusta, karp smazony, ryba po gecku, salatka z tunczykiem, jakies sledzie pewnie beda. A ciasta robi moja siostra i nie wiem jeszcze co wymysli.
 
surv, nugat, a cio to ?????
U nas Kwaśnica z grzybami, rybka, krokiety, opiekańce. Z ciast to drożdżowe z makiem, sernik przekładany :) i orzechowe ciasto no i piernik
W tamtym roku zrobiłam z przepisu szwedzkiego. było pycha
 
Dzięki za komplementy i muszę nieskromnie przyznać, że pierniczki smakują równie dobrze, co wyglądają;-)
Post, nugat, to niebo w gębie:-D Robiony od zawsze w naszym domu, a przepis z Kresów Wschodnich, ale znalazłam i wersję podobną w sieci, tylko my bez migdałów robimy: Nugat - Przepisy.org
 
surv, pytanie techniczne, czy Twoje pierniczki też rosły ogromnie jak się piekły a potem siadły?????
Pytam technicznie bo ja robiłam z dwóch przepisów i akurat z tego co Ty to ciasto zagniatała Mama i się zastanawiam, może czegoś nie dodała...fakt pyszne są ale trochę rozlane:-D:-D:-D
natomiast te pierniczki jak alpejskie wyszły miodzio. Jak zrobię zdjątko to wkleję
 
Dziewczyny a mozecie zapodać mi ten przepis na pierniczki, bo ja bardzo chętna na skosztowaniu tych słodkości :-)
Ja jestem właśnie po upieczeniu śliży (potrawa mojej babci, która pochodzi z wileńszczyzny) normalnie mniam,mniam :happy:
 
reklama
surv, pytanie techniczne, czy Twoje pierniczki też rosły ogromnie jak się piekły a potem siadły?????
Tak, urosły i siadły, ale w obie strony ten proces nie zachodził jakoś dramatycznie...może mama za dużo sody dała, bo to by mogło spowodować efekt przesadnego rośnięcia? Apropos, nasze pierniczki już porozdawane grzecznym dzieciom, a resztki zostawione w domu zeżarte do ostatniego okruszka:-D
tosika, przepis masz stronę, czy dwie wcześniej w tym wątku.
 
Do góry