• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
mary :) u mnie różnica wieku wlasnie 2 latka i na poczatku Ala była zakochana w siostrze na maxa i chciała pomagać cały czas przy niej :) teraz jak Maja jest już mobilna to do Ali idzie i chce jej wszystko zabierać, wiec pisk jest nieraz straszny, ale siostre i tak kocha bo jak tylko Maja na drzemce to Ala po kilku minutach już lata i sie pyta gdzie Maja i kiedy wstanie... miedzy dziećmi i tak będzie zawsze rywalizacji i to nie zależnie od tego jakiej płci jest mlodsze rodzeństwo... czasem dziecko strsze jest spokojniejsze to ustępuje i oddaje zabawki a czasem jest zaborcze, to bardziej od temperamentu dziecka zależy... Moj chrzesniak starszy od swojej siostry jest o 3,5 roku i też nie raz walczą o zabawki a to przecież różne płcie... mała dzieci taka maja zwyczajnie natrure, że chcą w danym momencie to samo co widza u drugiego dziecka, a powiem nawet wiecej, nie moze byc cos takie samo, ale musi byc własnie to co w damej chwili trzyma drugie dziecko... ale to normalny etap rozowojowy (wiem bo jestem po pedagogice hehehe) dlatego w żlobkach i przedszkolach w najmłodszej grupie jest tak duzo takich samych - identycznych zabawek ;) Mary tak naprawde to nigdy nie wiadomo kiedy zaplanowac to drugie dziecko, jak jest mała róznica wieku no to razem jedzą, jedno od drugiego wszystkiego szybko sie uczy no i dziecki maja towarzystwo wiec ucza sie ustepst, rozwiazywania konfiktów i innych zachowań społecznych. Jak jest większa róznica wieku to na pewno kobiecie jest łatwiej bo starsze dziecko zajmuje sie już soba i nie wymaga tyle uwagi do tego pomoze przy młodszym, ale starsze dzieci na poczatku nie mają kontaktu z młodszym bo w co może bawic sie 7 latek z roczniakiem? Mój mąz jest starszy od swojej siostry 7 lat i w sumie nigdy nie miał z nią kontaktu, dopiero teraz jak ona jest juz dorosła to mają o czym ze sobą rozmawiać :) Różnie to bywa ja chciałam miec dzieci jedno po drugim bo wychodze z założenie, ze odchowam 2 sztuki i odetchne, bede robić cos dla siebie no i nie będe musiała od nowa babrać sie w pieluchach, przechodzić te kolki, ząbkowania, ciężkie noce... wytrzymam jeszcze rok i bede miała lzej bo Maja bedzie już wówczas mieć 2 lata a 2 latek to juz taki fajny i dośc samodzielny dzieciaczek. Wiadomo teraz jest jeszcze cięzko bo sama z tym wszystkim jestem to psychiicznie nie raz mam dość, ale wiem, że to etap przejściowy :) Wiec Ty musisz sama przemyśleć jak będzie dla Was lepiej czy będzie miał kto Ci pomagać itp.

paulina boogi karola alez fajne dzieiczki... same slodkości :)

paulina Twoja Maja bardzo do mojej podobna i widze, ze tez tak samo psotna :)

ide Majke kłaść spać..

reklama
PAULA hehe widzę, że Ty też w niebieskościach małą obnosisz :-p Bardzo jej ładnie!! Braciszek też jak malowany :tak: W ogóle Wy jesteście "jak malowana" rodzinka :-D

MADE eee na czoooole.... jakoś tak zbyt mało subtelnie :-p

hahahahaaaaa :-D))) Mój Szanowny mi wmawia, że za grosz subtelności we mnie :eek:

Olivka mi przysłała mms'a :szok: wylansowała się jak to moja babcia mawiała: Stróż w Boże Ciało :-) Normalnie zwariowała z tym niedzielnym lansem.....wygląda jak na wybiegu :eek:

Ostatnia edycja:
A co mi tam! A niechaj będzie na czole! :-D Ja chociaż noszę grzywkę :-p Ale Ty kochana, to będziesz tą miłością świecić Szanownemu przy obiedzie :-p no ja nie wiem....

:-):-):-):-):-) ja już mu świecę! hahahahaaaaaaaaa przy obiedzie i nie tylko :-p

A co robicie Kuotki? Pogodowo u Was jak? Znośnie aby? Bo u nas ciężko jakoś pod tymi chmurami zebranymi....tylko mnie KAWA ratuje w tym układzie :eek: Czarno to widzę....z odrobiną mleka :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry