• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
kochana nie boj sie, nikt ci krzywdy nie zrobi...a poza tym pomysl sobie ze to tylko jeden z etapow ktory przybliza cie do chwili w ktorej przytulisz swoje malenstwo...ja dzieki takiemu mysleniu wytrzymalam pierwszy porod.powiem ci ze nawet jak cos jest nie tak to bardzo szybko sie o tym zapomina.najwazniejsze ze w koncu malenka bedzie z wami

reklama
Wiola bo ja się strasznie boję, że to boli... i ten cewnik tez mnie stracha :zawstydzona/y:

Przeciez powinni najpierw zrobic miejscowe znieczulenie w miejscu wklucia w kregoslup. Bedzie spoko rurka :)
A sobie mysle od kilku dni jaki to paradoks na swiecie, ze ty chcesz cc a sie boisz, ze ktos ci moze problem ze skierowaniem robic a moja kumpela urodzila we wtorek, wczoraj sie dowiedzialam, ze przez cc i jest tak koszmarnie nieszczesliwa... Ale miala parte 1,5h i niewiele szlo, bo dziecko bylo zle ulozone :( taka smutna i zawiedziona jest. Mysle o niej ciagle. Mam nadzieje rureczko, ze bedzie wszystko po twojej mysli!
Szkoda, ze szpital ale... Jaktrzeba to trzeba.

Wiolu a Ty kiedy masz jakas wizyte u gin?

A to rurka chyba pytala o wizyty. U nas w zaleznosci od lekarza chodzi sie cala ciaze co 4-6 tygodni, chyba ze sie cos dzieje to czesciej. A w ostatnim miesiacu najpierw gin a potem do porodu co tydzien wizyta tam gdzie sie rodzi - albo klinika prywatna albo szpital kantonalny. A po 40 tc chyba dwa razy w tygodniu. Z ta roznica, ze u nas sie za lekarza nie placi tylko za ubezpieczenie :/
a w pl na nfz jak jest?

Mnie dzis m przegonil po sklepach, potem ogladalismy film i zanim zdazylam zasnac poszlismy jeszcze cos do jedzenia kupic. Teraz chyba pojde spac. Caly dzien pada na zmiane z chwilami slonecznego upalu - cisnienie skacze niesamowicie. Jeszcze bardziej niesamowicie skacze dzis moja Zosia :) mmial reke na brzuchu dosc dlugo i twierdzi, ze nawet tych, ktore ja uwazam za mocne, nie czuje. Widac trzeba jeszcze poczekac zanim tacie przywali :)
a m dzis sprawdzal ile lalki barbie kosztuja :-D:-D:-D
Troche mnie przeraza, ze zabawki dla dziewczynek obarczone sa stereotypem kobiety pieknej, glupiej i gotujacej :/ bedzie trzeba znalezc na to sposob.

hej

rurka : nie smutaj sie, bedzie dobrze, w szpitalu bedziesz pod kontrola!!!
ja pierwszy porod mialam SN drugi CC
w 2 przypadkach mialam znieczulenie w kregoslup, to nie boli, w pierwszym wklucia nawte nie pamietam takie mocne mialam bole

ty chcialas rodzic bez znieczulenia ???? jelsi sie boisz bolu wklucia, to gdybys rodzila SN nie radzilabym nawet probowac rodzic bez znieczulenia! WKLUCIE sie kilkunastosekundowe to jest NIC naparwde NIC w porownaniu skurczami ( zwlaszcza krzyzowymi, ale normalnymi tez)
takze wklucia to ty sie nie boj ! to trwa chwile, pozniej czujesz jak po lecach rozchodzi sie jakby cieplo, uczucie goraca i bardzo szybko jets raj na ziemii, nie czuejsz nic, zero bolu :) hahahaha

przy cc mialam wklucie ktore wogole nie bolalo albo bolalo a przy skurczach po raz kolejny bol ten byl neiwyczuwalny! tylko dostalam przy cc wieksza dawke bo wiadcomo porod SN to nie CC
u nas CC nie rozbi sie kompeltnego znieczulenia ( czlowiek spi) tylko lokalne, tzw; peridurale, czyli dokladnie to samo co przy porodzie SN
chyba zewnatrzoponowe to sie po polsku zwie ?

a czy CC jets poewne ? dlaczego ?z wyboru czy koniecznosci ?

ps. najgorszy bol CC i mysle ze tu sie kazda kobieta zgodzi z emna, to ten po porodzie, ale nie od razu, pierwsze 24h lezysz na mocnym zniecuzleniu i jets luzik, najgorzej jets jak zjedzie zniecuzlenie i zacznies zodstawac tylko odustne lekkie leki przeciwbolowe
doswiadczenia sa rozne, znam kobeitke co 5 dni po wyjsciu ze szpitala prawie nic nie cuzla, prowadzila auto, w wiekszosci przypadkow slyszlam o 2 tyg bolu, ja po 2 tygodniach nie moglam nawte marzyc o wyjsciu na dwor, bo jeszcze sie nie moglam wyprostowac
u mnie byly 3 tyg bolu

mam nadzieje ze jasne to jest to co napisalam :)

pok wizyte mam we wtorek
jos co do znieczulenia to jeszcze nie jest tak ogolnie dostepne w Polsce ze mozesz o nie poprosic podczas porodu sn.Nasz kraj pod tym wzgledem(w sumie pod wieloma innymi rowniez) jest bardzo zacofany. np w moim szpitalu (tzn w tym w ktorym mam zamiar rodzic) zeby dostac znieczulenie zewnaczoponowe musisz zaplacic 700zl. nie wiem jak to wyglada w duzych miastach, moze tam juz cywilizacja dotarla

Dzięki kochane :*

Jos ja chciałam CC ale ginka nie miała wskazań. Dopiero jak mi się przyplątało to małowodzie to ordynator jak byłam w szpitalu powiedziała, że musi być cesarka właśnie przez mała ilość wód i ciążę trzeba wcześniej rozwiązać, bo dzidziuś się męczy, nie ma żadnej amortyzacji i może sobie np pępowinę przycisnąć... najważniejsze, żeby wszystko się dobrze skończyło, a czy cc czy sn to już najmniejsze zmartwienie :)

rurka : bedzie dobrze :)

pok : ja mam rozwiazanie problemu :) laleczki na wzor jozefinki :)
piekne madre i niegotujace niesprzatajace ;) i zeby nie bylo za mdlo : pyskate :)

a tak na powaznie to wiem o czym mowisz... tez uwazam ze dziewczynskie zabawki sa jeszcze bardzo naznaczone czasami sprzed rownouprawnienia... obstawialabym na duzo klockow zabawki z drewna i ... auta :) i puzzle :)

Dobry wieczór!

mary zgadzam sie mala to wykapany tatus. co u was?

Wiola - dziękuję, jakoś leci powolutku. Mia rośnie zdrowo, gada, śmieje się, bawi, turla... :-):-D Wcina chrupki kukurydziane z ochotą ostatnio. Nocki - odpukać - super, mała śpi od 19 do 6-7 bez pobudek. No, żeby nie przechwalić, to powiem, ze czasm się wybudza z płaczem, bo leży w poprzek łóżeczka, bez smoczka i kołderki... :zawstydzona/y::-D Ale to czasem. Poza tym ząbki idą, idą, i wyjść nie chcą... A jak Ty się trzymasz? Już niedługo, kochana! :happy:

Rurka - nic się nie bój, wszystko będzie dobrze! Zakładanie cewnika to chyba najgorsze, co wspominam, ale to tylko dlatego, że trafiłam na szalenie niedelikatną położną - która na szczęście zaraz zeszła ze zmiany! :zawstydzona/y: Mało, że ten cewnik mi zakładała tak, ze myślałam, że ją kopnę, to jeszcze wenflon mi tak zamontowała, ze cała łapa mi spuchła i na sali operacyjnej mi wyjęli i założyli nowy w innym miejscu! :angry: Ale jestem pewna, ze u Ciebie wszystko pójdzie sprawnie! Ja i tak myślałam tylko o Mii, wiec te drobne rzeczy w ogóle mną wtedy nie wzruszały. ;-)

Wszystkim miłego wieczorku niniejszym życzę!

W Gdyni, w szpitalu miejskim od razu informują, że nie ma znieczulenia, bo trzeba by było zapłacić za pracę anestezjologa, a to koszt nawet 1000zł... więc musisz się Rurka dokładnie dowiedzieć :tak:

Pok wiesz co ja myślę o dziewczyńskich zabawkach? Że trzeba przechytrzyć lisa i można dawać szmaciane lale, są takie piękne i nie muszą być niczym Barbie... :tak: Zresztą mają wtedy duszę, ale to właścicielka lalki, czyli Sophie nada jej duszę i wyjątkowe znaczenie :happy:

GDYBYŚCIE NIE SPAŁY DZISIEJSZEJ NOCY, TO MOŻNA ZOBACZYĆ TAKIE CUDA: http://www.tvnmeteo.pl/informacje/c...suje-nadchodzi-ksiezyc-olbrzym,43787,1,0.html

Ostatnia edycja:
reklama
Jos zapomniałaś o książkach!!!;)))

i ja też stoję murem za szmacianymi lalkami, widziałam fajne w smyku, ale się zakręciłam i nie kupiłam...gapa
i barbie nie kupię swojej córce, jak będzie chciała to sama sobie to ustrojstwo kupi

ja przeszłam dziś maraton sprzątania, jak nic ręce mi zdrętwieją...jeszcze zaliczyliśmy urodzinki chrześnicy,teraz mała śpi a my siedzimy sobie razem;)) we dwoje;))

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry