Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Tak ale na wymianę dowodu po ślubie ma się mniej czasu od roku. Nie pamiętam ile dokładnie ale coś koło miesiąca chyba góra 2. Bratowa po ślubie w sierpniu od razu wymieniała bo musiała mieć jakiś dokument jak będzie jechała do PL innym razem bo jak nie wymienisz i będziesz chciał przejechać na paszporcie czy ID ze starym nazwiskiem to Cię nie puszczą. Tak też mówili w ambasadzie jak robiliśmy paszport małej no ale to jak brało się ślub w ambasadzie albo w PL. A tak to może się udać ale nie wiadomo czy USC za granicą nie zgłosił tego przypadkiem do Polskiego USC. Ryzyko...
josephine: biedactwo, nie dziwie Ci się że sie wkurzyłaś, tyle nerwów,gnoje jedne
może faktycznie spróbuj zrobić tak jak asia mówi ;-) napewno coś wymyślisz i uda sie wam wszystkim do polski wyleciceć - wiesz polak potrafi
;-)
a ty palisz?? czy tak tylko w złości?? ja ogólnie nie pale ale czasem jak mnie mój tak wkurzy to mam taką ochote i rzadko bardzo rzadko zapale bo jestem troche sknera chyba bo jak jestem zła i wchodze do sklepu to mi kasy na te fajki szkoda i zazwyczaj kończy sie na batoniku - ale podpisałam pakt z lovely i nawet tego już nie moge więc lepiej żeby mnie nikt nie denerwował![]()
pale dorywczo od latjako 14-15 latka tylko w piatki w klubie, na studiach pozetaku pol paczki dziennie ale od czasu do czasu, moge tydzien non stop, miesac lub dwa wcale, od licencjatu w ogole... plany dzidzia, dzidzia itp
ogolnie to przez 11 lat nie udalo mi sie uzaleznic a troce tego wypalilam
teraz tylko sporadycznie 1-go, jak nerwy albo babelki w glowie
czyli ostatnio w sylkwa jak bablmeki, to dzis bedzie 1, bo nerwy
akurat moj ostatni vogue mietowy w wymietej paczuszcze![]()
W październiku w ambasadzie gościu mówił tak do pary co się do ślubu szykowali no i we wakacje laski jak się chajtały to też mówiły że się zmieniło podobno i się stresowały co będzie jak nie zdążą wymienić (nawał ślubów było w tamtym roku u mnie w pracy i u bratatakkk szok mi tu mowili ze rok i potem jakas kara czy cos a jak wyrabialam paszport to pani mi powiedziala ze spokojnie mam sobie przyleciec na stary dowod do polski i zmienic go na nowy w polsce i potem paszport to co ona gadala glupoty ahh malo wiedza te panietak samo ze slubem tez mi mowily jak bylam po odpis aktu urodzenia ze nie dadza nam slubu ze jakies jescze papiery potrzeba i co bez problemu. no to jak tak jest to juz nie wiem co mam doradzic
![]()
) No ale jak to jest to się dowiesz wszystko z czasem. A co do niewiedzy pań z urzędów to Ci powiem tak: Ej weź!! wyrobiliśmy paszport tutaj Emilce a że w imieniach i nazwisku nie ma ą ę ś ć itd. to gości polecił nam złożyć też o PESEL który będzie już wpisany w paszport tymczasowy a który i tak musielibyśmy wyrobić w PL bo do normalnego paszportu trzeba go. No to wyrobiliśmy go. A jak byliśmy w PL wpisać mała w USC i o Polski akt urodzenia to myśleliśmy o zameldowaniu małej bo i tak ma mój adres z PL w paszporcie (musiał być polski) no i pani mówi nam tam co nam trzeba i mowi że musimy najoierw złożyć o PESEL a moj T mowi jej ze mamy PESEL juz a ona że jak to a on że z ambasady a ona zgłupiała to tak można?? hehe Pani już pare dobrych lat w zawodzie... hehe mam nadzieje że to co napisałam da sie zrozumieć:-) No ale zmienilismy zdanie i nie meldowalismy malej w PL a tak wogóle to następnny paszport chyba IRL wyrobimy zobaczymy jeszcze ale w każdym razie mała już jest Irlandką
to było życie teraz samemu trza robić
ale i to nie staje nam na przeszkodzie, najgorzej że nawet czasem mi sie niechce jeść no ale jak mój kamil o 22 zrobi sobie hod doga albo coś innego na ciepło to mi to tak pachnie że nie moge sie powstrzymac i i tak mu zabieram z talerza :-( a on nawet nie myśli o odchudzaniuOj biedulko wściec się można normalnie!!! Cały prawie dzień zmarnowany a sprawa nie załatwiona!!! Te urzędy bleejetsem dziewczyny. ale wsciekla. o prezencie nawet nie mialam czasu pomyslec, nie zdecydowalam. nie zalatwilismy paszportu! po slubie oficjlanie zmienilam nazwisko, a nowe-mezowe nie widnieje na moim dowodzie no i nie mozemy zrobic paszportu dla mlageo!!!! musze najpiuerw zrobic trankrypcje aktu slubu i wyrobic moj domument na swoje nowe nazwisko, z ktorym dopiero skladac wniosek o zlozenie paszportu dla malego. od 2 tyg dzwonie do konsulatu tlumacze sprawe i nikt jakaos mi tego nie wytlumaczyl!!! na koniec stalismy 30min w okienku do transkrypcji slubu i o 13h35 o piec minut pani nam zatrzasnela okienko przed nosem! finito!!!! pan z paszportowego przepraszal ze kazal czekac ze zealtawimy a na **** mi jego przeprosiny jak nic nie zalatwilam? a czas elci! transkrypcja miesiac a paszporty ttymczasowe na szybko 2 tyg.... a wyjazd 14.3 wiec za mniej!!!! niecch szlag to trafi, jutro musimy tam jeszcze raz wroic, jeden dzien stracony i bedzie wyscig z czasem. moze byc tak z enie wyjade do Pl, a paszorty dojda 15 bo np 20 marca...; na dodatek sobie place podwojnie: tymczasowy na rok i od razu po tym normalny na 10 lat. na dodatek jestem wkuta na freda, bo wszystko na mojej glowie, on strail 3h pracy po nic a teraz to naparwde nie moment i nic tylko ciagle mu tel w tym konsulacie dzwonil a ja jeszcze bardziej szalu dostawalam!!!! mam ochote kopnac to wszystko!!! i nie leciec do pl, malemu wyrobic franuski a ja bed epodrozowac na dowodzie, nikt nie wie ze slub wzielam... normalnie mam dzien w plecy!!!! wsciekla!!!!!!!!
ps. zaproszonko dostalam i chyba nawet udalo mi sie je zaakceptowac
ide sobie zapalic z nerwow...

ale wy jestescie polakami oboje to mozna paszport irlandzki dziecku wyrobic??W październiku w ambasadzie gościu mówił tak do pary co się do ślubu szykowali no i we wakacje laski jak się chajtały to też mówiły że się zmieniło podobno i się stresowały co będzie jak nie zdążą wymienić (nawał ślubów było w tamtym roku u mnie w pracy i u brata) No ale jak to jest to się dowiesz wszystko z czasem. A co do niewiedzy pań z urzędów to Ci powiem tak: Ej weź!! wyrobiliśmy paszport tutaj Emilce a że w imieniach i nazwisku nie ma ą ę ś ć itd. to gości polecił nam złożyć też o PESEL który będzie już wpisany w paszport tymczasowy a który i tak musielibyśmy wyrobić w PL bo do normalnego paszportu trzeba go. No to wyrobiliśmy go. A jak byliśmy w PL wpisać mała w USC i o Polski akt urodzenia to myśleliśmy o zameldowaniu małej bo i tak ma mój adres z PL w paszporcie (musiał być polski) no i pani mówi nam tam co nam trzeba i mowi że musimy najoierw złożyć o PESEL a moj T mowi jej ze mamy PESEL juz a ona że jak to a on że z ambasady a ona zgłupiała to tak można?? hehe Pani już pare dobrych lat w zawodzie... hehe mam nadzieje że to co napisałam da sie zrozumieć:-) No ale zmienilismy zdanie i nie meldowalismy malej w PL a tak wogóle to następnny paszport chyba IRL wyrobimy zobaczymy jeszcze ale w każdym razie mała już jest Irlandką