• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Mary jak chcesz to kupię tuta w Polskim sklepie i Ci wyślę kaszę :-) :-D

Chyba faktycznie z gryczaną zrobię, bo już dawno nie było, sosik grzybkowy też mam, grzybki tak samo, więc już wiem :tak: Ale dziękuję za wszystkie propozycje :-)

Wiola ja też poproszę o przepis na rogale :tak:

serge, rurka nie ma problemu zaraz napisze wam. tylko musze siegnac moj magiczny zeszyt:-p

Faworki

20dkg maki
3 zoltka
3lyzki gestej smietany
1 lyzeczka proszku do pieczenia(plaska)
sol(szczypta)
smalec lub olej do smazenia
cukier puder do posypania

wszystkie skladniki wymieszac i ugniesc, rozwalkowac cienko, ciasto pokroic w kilkucentymetrowe(8-10)paseczki o szerokosci 2 centymetrow.uformowac chrusty. smazyc w dzuej ilosci tluszczuna zloty kolor , okolo 5 min( smazysz w garnku z olejem). jak przestygna posypujemy cukrem pudrem

rogale drozdzowe
rozczyn
60g drozdzy
1lyzka mleka
1lyzka maki
1lyzeczka cukru
wszystko mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce ,( chyba ze masz drozdze w proszku to wtedy nie robi sie rozczyny tylko odrazu dosypuje sie drordze do ciast)

ciasto
3 zlotka
150 gr cukru pudru
3/4 szklanki mleka
sol
1 cukier waniliowy
100g masla
100g marmolady, drzemu, budyniu czy czego tam chcesz sobie wlozyc do srodka:-)

zoltka utrzec z cukrem, sola i cukrem waniliowym. do iski wsypac make i dodac do niej rozczyn, zoltka i cieple mleko, wyrobic ciasto, pod koniec wyrabiania dodac maslo , wyrabiac tak dlugo az ciast przestanie blyszczec. odstawic do wyrosniecia. rozwalkowac , pokroic na trojkaty, nalozyc nadzienia i uformowac rogale. odstawic do wyrosniecia, posmarowac rogale bialkiem, nasmarowac blache tluszczem i piec przez okolo 15 min w temo 190- stopni

Ostatnia edycja:
Przedstawiam Wam moją Pysię - dyskutantkę ;-)

[video=youtube;xjp1IVD8DBQ]http://www.youtube.com/watch?v=xjp1IVD8DBQ&feature=youtu.be[/video]

WIOLU dziękuję za przepisy. Skopiowane! Faworki wychodzą pulchne czy chrupiące?

SERG jejku, ale słodycz. Buziaczka przesyłam Gabrysi :-*

MŁODAM wczoraj gratulowałam pierwszego, dziś gratuluję drugiego zębolka! :-)

Był ktoś na limango? Śliczne butki są przecenione. Aż mnie ręka świerzbi, żeby kupić. Tylko jakoś przemóc się nie mogę. :dry:

reklama
wyszły w odstępie 10 dni ;-)
młoda wykąpana, babcia daje mleczko a ja lece z psem.
jak tylko ogarnę wieczorne akcje to wracam do Was i nadrabiam, mam nadzieję, ze jeszcze będziecie ;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry