reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Moje maleństwo od kilku dni potrafi skupiać uwagę np na mojej opasce na włosach:) lub odrostach :-D w zasadzie to już sama nie wiem bo to i to kontrastuje przy jasnych włosach hie hie... i śmieje się do mnie strasznie od niedawna jak np. głupka z siebie robię lub jak po prostu położę się obok i gadam do niej:-)Strasznie to pocieszne!!I jestem pewna ,że teraz robi to świadomie.Niby to za wcześnie bo ma miesiąc dopiero ale widzę różnicę w jej zachowaniu.Do niedawna uśmiechała się tylko podczas snu i odruchowo a teraz śmieje się ciągle jak nas słyszy i widzi koło siebie.

reklama
Zaliczyliśmy wczoraj usg bioderek. Młoda jak usnęła w aucie to i badanie przespała. I dobrze, bo jak by się zaczęła wydzierać i wierzgać to nie wiem czy dr cokolwiek by zbadał. Generalnie ok, choć jedno bioderko w lepszym stanie od drugiego, choć niby oba w normie. Mamy dodatkowo zakładać pieluchę tetrową, w dzień kłaść do spania na brzuszku i nie kłaść na boczkach. Mówił, że to wymuszona pozycja i niedobra na bioderka. Kontrola za 6-8 tygodni.

Czy Waszym dzieciaczkom lecą łzy? Moja niestety płacze dość konkretnie i już jej łezki lecą, może nie ciurkiem ;) ale oczka ma mokre.

Blusia a czemu dr zalecił dodatkową tetrę, skoro niby jest OK? My dzisiaj idziemy na bioderka, zobaczymy jak pójdzie.
Marysi też lecą już łezki od jakiegoś czasu. Takie wielkie jak grochy:) I niekoniecznie jak płacze.

my już po bioderkach. Wszystko super, nie trzeba podwójnie pieluchować, tylko powtórna kontrola po 3 miesiącu.

Emiolka nikt ci nie wytłumaczył o co chodzi? To jakaś paranoja, że człowiek przychodzi do lekarza i wychodzi w totalnej niewiedzy. Lekarz przecież powinien wytłumaczyć o co chodzi i co dalej!

Traschka no własnie nie wytłumaczył. Pytałam o co chodzi z tą asymetrią to tylko powiedział,że mam się nie martwić, szeroko pieluchować i przyjść za m-c do kontroli. Jutro dzwonie i umawiam Mariuszka prywatnie na usg, bo państwowo to się nie doczekam. A w razie gdyby rzeczywiście coś tam mu wyszło to lepiej szybciej zacząć leczenie. Moja mama ma wrodzoną dysplazję stawów biodrowych, bardzo późno wykrytą ( miała roczek) i męczy się biedna całe życie. Ma wstawione dwie protezy i teraz czeka na zabieg na kolana. Także działam póki jest czas, bo wiem jak to się może skończyć....

icak mój też zezuje :-)
emiolka współczuje nerwów. Oby wszystko dobrze Wam wyjaśnili na wizycie prywatnej.
traschka super, że z bioderkami ok.

My dziś po szczepieniu. Mały waży 4 kg i mierzy 61 cm- długi a chudy :-) Jednak szczepiliśmy państwowymi, bo jest jakiś problem z tą 5w1- nie ma w hurtowniach. Wiecie co ja myślałam, że tych wkłuć będzie 6, bo skoro jest szczepionka 6w1. A wkłuć były 3. Jej tylko ja taka niezorientowana byłam???

emiolka zdecydowanie działaj i niech inny lekarz go zobaczy i wyjaśni ci wszystko, zwłaszcza że twoja mama ma taki problem
traschka no to super wieści, u nas też wyszło ok a zalecił na wszelki wypadek pieluchowanie :baffled:
blusia mojej też lecą łezki, a krzyczy dość ostro ;-)
ramari no to Radek długi, a po co mu fałdki ;-) my za tydzień idziemy szczepić i brałam pod uwagę 6w1 ale własnie dosyć że jak raz zrobi się łączoną to wszystkie następne tez takie muszą być, a po drugie ta państwowa ma 3 wkłucia a 6w1 chyba 2 wkłucia bo jedno musi być osobne tylko nie pamietam na jąką chorobę. Doszłam do wniosku że 1 wkłucie w tą czy w tą to niewielka róznica, a kasa pójdzie na pneumokoki i rotawirusy

icak przy 6w1 jest jedno wkłucie, przy 5w1 są 2, a przy refundowanych 3 wkłucia przy pierwszym szczepieniu. Potem przy kolejnych dwóch szczepieniach przy 5w1 i 6w1 jest jedno wkłucie, a przy refundowanych znowu po 3 wkłucia. U nas w aptekach brak tych 5w1,a 6w1 to koszt ponad 200 zł za jedną szczepionkę. Tym samym dobrze wyszło i jestem zadowolona. Kasa w sam raz będzie na rotawirusy i pneumokoki bo starszak szczepiony to i mały będzie.

reklama
dowiadywałam się o ceny szczepień:

6w1 u nas kosztuje 210zł za 1 dawkę
pneumokoki 300zł za 1 dawkę
rotawirus(doustna) 340zł za 1 dawkę

my będziemy szczepić na wszystko tylko chcę zrobić przerwę 2-tygodniową po szczepieniu 6w1 (chociaż podobno nie ma takiej potrzeby)
dla porównania w enel-medzie szcepionki te kosztują odpowiednio: 230zł, 360zł i 420zł

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry