reklama

Słodkie listopadówki 2010

reklama
Dziewczyny, przeczytałam właśnie że cukrzyca ciążowa jest jednym z powodów wywoływania porodu.
Słyszałyście coś o tym, albo mówili coś o tym w poradni diabet., bo ja jeszcze nie byłam.
Koleżanka miała nadciśnienie ciążowe i jej poród wywoływali w dniu terminu z OM.

Ja pytałam.
Podgrzybku jeśli wprowadzą Ci insulinę do diety to niestety trzeba rodzić na Kopernika :( więc mam nadzieję że mi nie wprowadzą, bo ja tam nie chce rodzić :(

Cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do porodu SN, i nie ma potrzeby wywoływania porodu (no chyba że jest podawana insulina, wtedy nie mam pewności bo pytałam tylko o mój przypadek)
Tak mi powiedział ginekolog na wizycie w czwartek.

O rety:(
Kopernik to chyba najgorszy szpital i podejście do rodzącej jakie istnieje:(
Tyle co się nasłuchałam o nim ostatnio na SR to masakra:/
Obyś Ty ani żadna z nas tam nie musiała rodzić...

Wiem, póki co walczę, ale rano po śniadaniu mam bardzo duże cukry i właśnie się zastanawiają co zrobić, czy wprowadzić insulinę czy nie. Póki co będę chyba miała posiłek o 4 w nocy, żeby po śniadaniu tak nie wywalało tego cukru.
Trzymam kciuki za Ciebie.
( jak byłaś w poradni na dole to ja leże piętro wyżej na oddziale :))

Nie wiedziałam jeszcze wtedy, a nawet pewnie Ciebie tam nie było jeszcze. Odwiedziła bym ;)
A byłam w piątek o 8 rano, wizytę mam dopeiro 13.10. I chyba prywatnie gdzies pójdę wcześniej.
Zmartwiła mnie bardzo Twoja sytuacja, ale też uświadomiła jakie to zagrożenie ta cukrzyca.
Trzymaj się mocno! Niech sobie poradzą z tym cukrem pierońskim i żebyś mogła spokojnie, bezinsulinowo wyjść do domku.

reklama
Roozia - a co to była za lekarz? na pewno diabetolog znający się na cukrzycy ciążowej?
W cukrzycy ciążowej należy mierzyć cukier 1h po posiłku i norma jest do 120. Wynika to z tego, że w tej cukrzycy największy problem polega na tym, że zaraz po posiłku nie ma wyrzutu insuliny i cukier bardzo szybko się podnosi, ale po 2h już często wraca do normy (chyba, że zje się pół kilo ciastek :-) ). Dla dorosłego człowieka takie podniesienie się cukru na trochę nie ma znaczenia, i dlatego mierzy się po 2h po posiłku bo wtedy już powinien być unormowany, ale dla naszych maleństw to właśnie ten wyrzut cukru jest niebezpieczny bo glukoza przenika przez łożysko a insulina nie i maleństwo ma o wiele większy problem, żeby ten cukier przerobić niż my ...

Podgrzybek - czasami przy cukrzycy wywołują, ale to nie jest regułą. Tzn wywołują jak są jakieś dodatkowe problemy (problemy z uregulowaniem cukru, ciśnieniem, nieprawidłowe wyniki maleństwa, niedocukrzenia itp.). W dobrze prowadzonej cukrzycy z dietą nie ma zwykle powodu wywoływać porodu pod warunkiem, że wszystko jest ok (często wywołać mogą dlatego, że w cukrzycy łożysko się wcześniej zaczyna starzeć ....).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry