reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
ZUPA BROKUŁOWA z grzankami -KREM <pycha>
przepis od siostry ;-)

* 2-3 marchewki <zależy od wielkości>
* 1 pietruszka
* 3-4 ziemniaczki <zależy od wielkości>
* brokuł świeży bądź opakowanie mrożonki
*chleb
*masło

wszystko gotujemy w średnio-większym garnku wody ciut więcej niż połowa później blenderem bądź innym urządzeniem robimy z tego krem, odlewam trochę do mniejszego garnka <dla Pawełka> a resztę trochę doprawiam do smaku <dla mnie i męża> 1/3 chleba <zwykły bądź tostowy> kroje w kostkę i na patelni z odrobina masła robię grzanki ...
później grzanki siup do zupki ... mowie wam pychaaa :)

lubię taką zupkę ale sama bym ją jeśc musiala. Jak raz ugotowąlam krem brokulowy to moj mąz pogrzebal w talerzu, po czym zaprosił moją mamę na obiad:baffled: a ta przyszła popatrzyła i mówi "już wiem czemu byłeś miły. Chcialeś mnie otruć" (delikatnie mówiąc nie lubią się) ale żadne nawet nie spróbowało!!!

A macie może jakiś dbry przepis na duszonego kurczaka????
I jeszcze jedno - coś ciekawego, jakies mięsiwo (wszelkiej maści) wystarczająco wykwintne na chrzciny (m. obstawia schabowe ale jakos mi nie leży "staromodne" żarcie - schabowym to się u babci napcha) ale niezbyt skomplikowane, bo trzeba będzie zrobić w ilości hurtowej, a następnie te hurtowe ilości odgrzać jakimś sposobem.
 
jak możesz to daj przepisy a ja przemysle... zobaczymy co zaproponuje reszta;-)
 
Kilolek moze kurczak na butelce?

Kurczak, na butle z piwem (lub woda ale butla po piwie), stawiasz w brytwance tez z woda tak na 2-3 palce (czy co tam masz do postawienia), wczesniej przyprawiony kurak tak jak lubicie (ja tam maczam kuraka w oliwie i smaruje obficie przyprawa "zloty kurczak"), pieczesz tyle czasu ile wazy kurak w temp 180 z termoobiegiem lub 200 bez. Srednio kurak to 1 i 1/2 kg wiec ja pieke poltorej godziny, w okolicach 30 minuty wrzucam do brytwanki pokrojone ziemniaki i i nne warzywa. Wszystko razem dochodzi ;). Po 45 nalezy kurczaka obrocic, co 15 minut polewac.

Co domies w hurcie to ja bym dala zeberka (tanie i smaczne) - ja robie z przyprawa pryzmat do zeberek. Wychodza przepyszne i mozna zrobic naprawde duzo. Dobre sa i na zimno i na cieplo i do tego szybko sie podgrzewaja. Sos wychodzi slony i zawiesisty - idealny zarowno do ziemniakow jak i do chleba. Mieso polewasz sosem, zostawiasz na 30-45 minut, potem to wszystko na patelnie (lub do gara) zalewasz woda i dusisz az zacznie miesko samo odchodzic, odparowujesz i voila :)
 
Ostatnia edycja:
kurczaczka chcialam duszonego ;-)ale dzięki
żeberka właśnie nie bardzo, bo raz, ze nei wszyscy lubia a dwa że ostatnio byly u kuzynki na imprezie to nie mogę się powtórzyć...
 
No to duszonego kurczaka jest latwij zrobic jesli masz wystarczajaco duzy gar :) bialy sos czy ciemny? A moze potrawke?

Z mies nietypowych mozesz zrobic kotlety w majeranku lub.... hmm schab nadziewany czosnkiem

Kurak duszony:

kuraki pocwiatrowane, odpowiednio doprawione, wrzycasz do gara w ktorym wczesniej w oleju rozprowadzials odrobine czosnku i cebulki. Kurczaka obsmazasz. Zalewasz woda, dusisz do skutku. W polowie duszeni (po okolo 40 minutach) dodajesz warzywa ktore chcesz udusic razem z kurakiem - ja daje marchew z groszkiem. Osobno robisz zaprawe pod bialy sos (woda + maka), na koniec zageszczasz sos

Potrawka
kuczaka gotujesz jak na rosol z warzywami, odcedasz jak juz jest miekki. Warzywa kroisz na drobna kostke lub trzesz, mieso drobisz. Osobno w garze docelowym robisz zasmazke (1 lyzka masla, 1 lyzka maki), podlewasz czescia odcedzonej wody, dodajesz miesko, dodajesz warzywa, mieszasz, podlewasz w razie potrzeby reszta wody, zakwaszasz cytryna, przegotowujesz.

Schab z czosnkiem.

Kotlety jak na schobowy ale nie rozbijamy, nakluwasz nozem po obu stronach pod katem 45%, w kazde naklucie dajesz cwartke czosnku - uwazaj nie mozna przesadzic z iloscia, sol pieprz, smazysz na patelni. Najlepsze z buraczkami :)

Kotlety w majeranku

Kotlety kurczaczka - rozbite, sol pieprz, obtoczyc w majeranku, usmazyc
 
Ostatnia edycja:
No to duszonego kurczaka jest latwij zrobic jesli masz wystarczajaco duzy gar :) bialy sos czy ciemny? A moze potrawke?

Z mies nietypowych mozesz zrobic kotlety w majeranku lub.... hmm schab nadziewany czosnkiem
hmmm sos na pewno lekki. jakby miała bys smietana o i tak zastąpie jogurtem ale nei chciałabym by był "ubogi " ten sos w sensie dobrze by coś w nim pływalo ale potrawka chyba nie, bo wolałabym jakies większe elementy udusić np. udka, ewentualnie palki.
Może sięmyle ale potrawka to chyba taka bardziej gulaszowa, nie? tzn male kawałki?
kolety w majeranku to majerankowa panierka? ten scham z czosnkiem mnie zainteresował...

a przy okazji mój patent na panierke do kotletów piersi - jajko łączę z musztardą, a bułke tarta z ziołami prowansalskimi
 
a przy okazji gary mam ogromne ;-) bo u mnie norma gotowac na 40-50 osób
 
reklama
Do góry