reklama

Staraczki 2014 :)

reklama
Asia, ja mam nadzieje, że nawet jak Wam się maluszki urodzą, to będziemy razem pisać :)

Ja niedawno wróciłam z miasta i padam na twarz. W tą i z powrotem szłyśmy na piechotę, bo autobusu jakoś nie było. Dobrze, że miałam dla Roksanki wózek i było nam lżej. Najpierw poszłyśmy po prawko, a później na zakupy, bo chce zrobić garnek serowy, a nie miałam pora, ani mielonego :P Zła jestem, bo kupiłam ładne pieczarki, zapłaciłam za nie, ale przez przypadek zostawiłam je w sklepie ;/ W weekend będę musiała kupić jeszcze raz. Ciesze się, że prawko jest na 15 lat, a nie tak jak myślałam na 2/5 lat. Mam już wszystko pozałatwiane i czuje się spokojniejsza. Dzięki temu spacerkowi Roksanka już śpi ponad godzinkę, a Oliwka siedzi ze mną i bajki ogląda :) Zanim jeszcze weszłyśmy do domu, to zahaczyłyśmy o plac zabaw i Oliwka pozjeżdżała sobie na zjeżdżalni, a jaka szczęśliwa była :)

mychunia, dlatego też staram się urozmaicać :D Zastanawiałam się, czy można też do tego ciasta trochę kakao dodać. Jak myślisz?

Aschlee, a jak się czujesz Kochana? :* Pytałam się Ciebie o to, czy w Niemczech są przedszkola Polskie, prawda? A mam pytanie, czy szkoła jako podstawówka jest tam Polska? Czy też raczej nie?

Karolcia, ciesze się, że masz takie podejście do tego :*

Blair, widzę II kreseczki :* &&&&&&& za betę. Nie ważne kiedy będziesz robić, a i tak jesteśmy z Tobą :*

Starające się: 19 do potwierdzenia
II kreseczki: IV'14=>7, V'14=>17,VI'14=>13,VII'14=>12,VIII'14=>9,IX'14=>3,X'14=>9

Listopad 2014:
goska03,iwo

Czekamy na potwierdzenie:

Kraolina - @5.02

doska1 - @ 6.02
Nachtigall - @ 6.02
dziuneczka - @27.02
CzekaCudu - @28.02
agnieszkak - @28.02
susel - @5.03
Marzec
gabis - @7.03
jołasia - @8.03
Blair87 - @12.03
Anulka1988 - @ 14.03
mligocka - @14.03
JustynaU - @ 25.03
watpliwosc - @25.03
AsiaSz - @26.03
mychunia - @27.03
6
ana0808 - @28.03
Kwiecień
Olusia7982 - @1.04

Poczekalnia
anuszka,karotka00,wandzia_ 23,celta,susel,
malena100,Mississ1301,fox,Leemonca, Conti,Anna223,Dominika_89,ewelinka_shn,czarna2532, karolina859,MotylkowaOna,m-s,kalisia,Gochson,Bezdzietna,Agaawa,julia0903

Malus kochana niestety szkol Polskich tez tu nie ma wszystkie zajecia odbywaja sie w jezyku niemieckim...Sa szkoly integracyjne gdzie polaczone sa niemieckie dzieci z dziecmi obcokrajowcow ale lekcje,zebrania itd wszystko po niemiecku.Czasem spotyka sie ludzi przewaznie starszych ktorzy umieja rosyjski wiec jak ktos go zna to sie dogada...rzadko tez mozna dogadac sie po angielsku jezeli juz to tylko z osobami mlodymi.Przewaznie tylko niemiecki...ja pamietam jak tu przyjechalismy to pech chcial ze akurat po tygodniu sie rozchorowalismy i trzeba bylo isc do lekarza to byl cyrk bo nie umielismy jakos prerfekt jezyka a slownictwo medyczne jest dosc...trudne...Pamietam napisalam sobie na kartce podstawowe slowa typu katar,goraczka zeby ye stresu nie zapomniec a pani mi zadala jaki katar....gesty czy wodnisty...:baffled: nie wiedzialam co odpowiedziec ale sama sprawdzila i bylo ok...najgorzej urzedowe sprawy pozalatwiac a niestety calkiem tego sporo jest ale jest to do przejscia:tak:
Ale tak jak mowie tym ze nie ma zajec dla dzieci w jezyku polskim nie ma sie co martwic bo dziecko po okolo pol roku przebywania w przedszkolu czy szkole bedzie smigalo niezle po niemiecku...potem jest inn problem...mam tu kolezanke rosjanke jej dziecko po okolo pol roku rozumie co ona do niego mowi po rosyjsku ale ciezko mu odpowiadac w ojczystym jezyku i ona do niego mowi po rosyjsku a on odpowiada jej po niemiecku

Ostatnia edycja:
Aschlee, kurde szkoda, że nie ma szkół Polskich. I właśnie to mnie blokuje co do przeprowadzki. Nie wiem co mam zrobić. Chcieliśmy Albo do UK, albo do D. M mój, że w UK łatwiej nam by było, ale w D szybciej z pracą. Ale jeszcze to do przemyślenia. Musimy jeszcze z kolega pogadać, który pracuje w UK i może on nam pomoże z pracą i będzie można wyjechać.

Malus trzymam kciuki zeby Wam sie udalo i zeby wszystko sie poukladalo jak chcecie...a w UK sa polskie szkoly? Bo w tym temacie akurat sie nie orientuje...jak chodzi o DE to nie ma sie co stresowac bo to sie odbija tylko na zdrowiu;-)ja trafilam na taki region ze znalezc tuPolaka to cud ale sa landy gdzie Polakow jest duzo i no polscy lekarze ale szkoly wszedzie sa tylko w jezyku niemieckim.Na poczatku latwo nie jest ale tak jak mowie jak czlowiek jest zawziety to jest to do zrobienia :tak: a potem jest tylko lepiej i lepiej...zalezy na jakich ludzi sie trafia sa tacy ktorzy jak wiedza ze jestes z obcego kraju to traktuja Cie jak zlo konieczne( rzadko) i nimi nie watro sie przejmowac ale sa tez tacy ktorzy specjalnie mowia powoli, wyraznie i prostymi slowami zebys jak najwiecej zrozumiala;-)

reklama
mychunia szarlotka powiadasz.... mniamy mniamy... :-)

Gochson dobrze, że wyniki sa dobre...:-)

Malusiolka fajnie ze masz juz prawko... he he to widze ze z ciebie tez ciamajda he he jak ze mnie i Karolci... :-) a ten garnek serowy to co bedziesz robila?

Ja zamierzam caly czas tutaj pisac z wami, nie mam zamiaru znikac na inne forum a tutaj w ogole nie pisac... nie ma takiej opcji... :-D

Aschlee25 ja bym nie chciala mieszkac w niemczech i mowic po niemiecku.. w ogole ten jezyk mi sie nie podoba... co innego angielski czy hiszpanski... wiec inne kraje wchodza w gre... ale warunek ciepelko... :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry