reklama

Staraczki grudniowe 2012

ja po kolejnym monitoringu... co wizyta to słyszę to samo: owulacji w najbliższych dniach nie będzie. Ba, dziś nawet dodał, że to bardzo zła wiadomość, że dziś jest 13dc i żadne pęcherzyki nie rosną... :-( w sumie to ciut mnie dziś wkurzył bo jak byłam w październiku z tsh 2,6 to kazał mi brać witaminy z jodem, a dziś przy tsh 3,05 kazał odstawić witaminy z jodem i w ogóle unikać jodu!!! nic już nie rozumiem, po co najpierw brać jod by potem go odstawiać i unikać :eek::baffled: może któraś z Was wie o co chodzi z tym braniem i nie braniem jodu? kasieczek robiłaś ft3 i ft4? jakie Ci wyszło? ja dziś odebrałam wyniki i mam ft4 18,28 (norma od 10,6 do 19,4 czyli wyszło mi sporo) a ft 3 4,60 (normla od 4,0 do 8,3 więc tutaj jestem przy dolnej granicy). Jak sądzicie, dobre mam wyniki?
Karola ja własnie jodu nie biore bo mam bardzo wysoki poziom przeciwciał - czyli choroba o podłożu autoimmunologicznym. czyli to co pisała Annie. moje wyniki: ft3 2,75 pg/ml (2-4,4) ft4 0,96 ng/dl (0,93-1,70) Obydwa w dolnej granicy. U mnei bardziej mozliwa jest subkliniczna niedoczynność, bo tsh nie jest jakoś mega przekroczone, w tym wypadku zwykle wolne hormony ft3 i ft4 sa zazwyczaj w normie. Ale z tego co czytałam to ft powinny być w górnych granicach.

reklama
achtung, achtung zadam głupie pytanie! a co tam, jestem blondynką to mi wolno! :-D

skoro w październiku miałam tsh 2,6 i po tym jak zaczęłam brać jod tsh wzrosło do 3,05 to może to oznaczać, że mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy?

Karola ogólne wyniki wskazują na niedoczynność ale to że jod tak na Ciebie zadziałał budzi podejrzenia Hashi. Powiedz mi kto Ci kazał zrobić te badania? Twój gin? Bo warto sprawdzić też poziom antyTPO. To poziom właśnie przeciwciał który w połączeniu z usg jest w stanie wykazać ewentualny stan zapalny tarczycy. Moja rada: poszukaj dobrego endo.

I wogóle dziewczyny pamiętajcie że tsh jest wrażliwe na nastroje stresy i inne czynniki. TSH endo kazał mi zawsze robić w 2-3 dniu cyklu!

Troche poczytałam o tych wynikach.. Na tsh nie ma co patrzeć, bo to hormon produkowany przez przysadke mózgowa. wazne sa wolne hormony ft3 i ft4 które jak u mnie w niskiej granicy świadczą o niedoczynności!! stąd te poczucie uwięzienie w ciele 60-latki, osłabienie, senność, szybka męczliwośc! także ciesze się ze zwiąkszyłam dawkę! ft3 i ft4 powinny byc w połownie normy. Jakoś liczy się procenty, ale musze sie zagłębić w lekture to bede wiedzieć. Za jakies 2 - 3 tygodniu powtórze badania w Diagnostyce ( bo wtedy bede mieć porównanie do poprzednich wyników) i zobaczymy jak to bedzie wyglądało!

Karola ogólne wyniki wskazują na niedoczynność ale to że jod tak na Ciebie zadziałał budzi podejrzenia Hashi. Powiedz mi kto Ci kazał zrobić te badania? Twój gin? Bo warto sprawdzić też poziom antyTPO. To poziom właśnie przeciwciał który w połączeniu z usg jest w stanie wykazać ewentualny stan zapalny tarczycy. Moja rada: poszukaj dobrego endo. I wogóle dziewczyny pamiętajcie że tsh jest wrażliwe na nastroje stresy i inne czynniki. TSH endo kazał mi zawsze robić w 2-3 dniu cyklu!
Annie - powiedz mi czy w ciązy to ty bierzesz jakies leki? Sorki ze post pod postem ale nie moge edytować.

Annie - dzieki za info! !!! KAROLA - zapomniałam się spytać- jak wyszedł monitoring dziś , masz 13 dc i jakie wymiary pęcherzyków? bo u mnei też nie rosly! 13 dc miały zaledwie 13 mm, a do 17 dc sie opamiętały i miały już 2cm i zastrzyk i owulka 19 dc!

Ale z tego co czytałam to ft powinny być w górnych granicach.

ja mam ft4 w górnej granicy 18,28 (norma 10,5-19,4) natomiast ft3 mam w dolnej 4,60 (norma 4,0- 8,3).

Gin mi kazał zrobić te ft jak wyszło, że tsh zamiast spaść to mi urosło.

Karola ogólne wyniki wskazują na niedoczynność ale to że jod tak na Ciebie zadziałał budzi podejrzenia Hashi. Powiedz mi kto Ci kazał zrobić te badania? Twój gin? Bo warto sprawdzić też poziom antyTPO. To poziom właśnie przeciwciał który w połączeniu z usg jest w stanie wykazać ewentualny stan zapalny tarczycy. Moja rada: poszukaj dobrego endo.

I wogóle dziewczyny pamiętajcie że tsh jest wrażliwe na nastroje stresy i inne czynniki. TSH endo kazał mi zawsze robić w 2-3 dniu cyklu!

tak, to Gin kazał mi zrobić te badania, będę w czwartek u niego to zapytam o to antyTPO, no ale kurde widział dziś te badania i powiedział, tylko, że ft4 w górnej granicy ale nie jest źle. :wściekła/y:

piewrszy raz robiłam TSH nie wiem w którym dc ale teraz robiłam dokładnie w 3 dc i wyszła wyższa niż poprzednio. :baffled:

Annie - dzieki za info! !!! KAROLA - zapomniałam się spytać- jak wyszedł monitoring dziś , masz 13 dc i jakie wymiary pęcherzyków? bo u mnei też nie rosly! 13 dc miały zaledwie 13 mm, a do 17 dc sie opamiętały i miały już 2cm i zastrzyk i owulka 19 dc!

u mnie duuuuupa... pęcherzyki nic nie rosną... owulacji nie będzie raczej :-(

no ale to było do przewidzenia bo skoro owulacja była w poprzednim cyklu (Gin po zobaczeniu wyników progesteronu i estradiolu stwierdził, że wychodzi na to, że rzeczywiście miałam owulkę w 33dc) to teraz cykl będzie bezowulacyjny :wściekła/y:

takie info znalazłam na forum innym : dlaczego trzeba badać FT4 i FT3? w dużym uproszczeniu tarczyca działa tak tarczyca produkuje FT4 - które przetwarza w FT3, bo organizm potrzebuje i wykorzystuje tylko FT3 jeśli szwankuje nam przemiana FT4 w FT3 - przyczyną może być niedobór żelaza ale uwaga: poziomu żelaza nie bada się zwykłym badaniem żelaza - bo to badanie pokaże nam co najwyżej czy poprzedniego dnia mieliśmy dietę ubogą czy bogatą w żelazo trzeba zbadać ferrytynę - czyli żelazo zmagazynowane w organizmie jeszcze jedna uwaga: suplementując tyroksynę (czy to letrox, euthyrox, eltroxin) trzeba bezwzględnie pamiętać, że żelazo zaburza wchłanianie tyroksyny - z zażyciem żelaza trzeba odczekać minimum 4h po tyroksynie. tyroksyna to nic innego jak FT4 - czyli jeśli nasza tarczyca nie wytwarza odpowiedniej ilości FT4 to my pomagamy sobie przyjmując to w tabletce u zdrowych ludzi poziom FT4 i FT3 oscyluje w okolicach 50% normy - natomiast wszelkie większe odchyły należy potraktować poważnie i się przebadać niskie FT4 i wysokie FT3 - świadczy o niedoczynności tarczycy - organizm potrzebuje FT3 i zużywa cały zapas FT4 wysokie FT4 i niskie FT3 - świadczy o kłopotach z przemianą hormonów - i tak jak wcześniej pisałam, trzeba określić powód tych problemów zazwyczaj wystarczy wtedy suplementować żelazo/wit. B12, natomiast pewien odsetek chorych z niskim FT3 potrzebuje również suplementować FT3 - i dla nich jest np. Novothyral (zawiera FT4 i FT3) wysoki wynik ft 4 i niski ft3 świadczy, że masz problem z przemianą ft4 w ft3 najprawdopodobniej z powodu niedoboru żelaza - zbadać trzeba poziom ferrytyny.

reklama
Karola więc moim zdaniem tymi wynikami z 3 dc powinnaś się sugerować. I radzę idź bezpośrednio do endo. Może i gin się na tym zna ale on patrzy z perspektywy zafasolkowania i donoszenia ciąży a endo ma ogólny plan doprowadzenia tarczycy do stanu używalności. Tym bardziej że tarczyca ma tendencję do "usypiania" w ciąży za to po ciąży szaleje ze zdwojoną siłą. Przyznam że sama się trochę tego boję bo jak mam przytyć i totalnie sie rozsypa po ciąży to masakra :baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry