reklama

Staraczki grudniowe 2012

No to bryczkę już mamy, teraz czas na brykę dla małej :) Jestem bardzo szczęśliwa!

Ashlee - ja mimo ze sporadycznie wychodze na krótkie spacery z zakupami, i tak od kilku dni gardło boli, kicham i mam katar! Miód, cytrynka, mleczko z czosnkiem itp ;)

reklama
Czesc kobietki!

zdrowka dla wszystkich chorowitek..
ja dzisiaj bylam w lidlu i troche posprzatalam, troche pospalam i odpoczywam

Zdjecie w sukience wstawie ktoregos dnia bo musze sie w nia ubrac i zatrudnic swojego nadwornego fotografa :-) czyli Pati

milego dnia!

Marcia - to dzien minął mi podobnie troche posorzatałam polażałam i teraz mi tak niedobrze ze odpoczywam i kropk. nie jest wysprzatane typowo na niedziele ale nie dam rady. Marcia czujesz już rozchodzace sie kosci? bo mi to doskwiera od jakis 2 tyg, i siostrze co jest w ciąży 10 tyg młodszej również!! strasznie szybko ja wzielo i ma przykaz oszczedzania sie!

Kasia ja tez nmarudze juz od dwoch tygodni ....najbardziej boli jak sie przewracam i wstaje z lozka ...a i jeszcze jak wsiadam do samochodu ale i tak poki co boli mnie duzo,mniej niz przy Pati a pytalam ginki i powiedziala ze to normalne i moze byc gorzej:no:

Kasia a powiedz jak u ciebie z ruchami czujesz takie mocne kopniaki czy falujacy brzuch i ile razy w ciagu dnia? Bo mi caly czas sie wydaje ze moj maly za malo ruchliwy i sie martwie:-(

Marcia - moja mała czasem sprzedaje mi takie ciosy ze świece w oczach. Nie licze ile tego. Ale aktywna jest z rana i wieczora najbardziej. Także obecnie jej ruchy nie zaliczam już do najprzyjemniejszych. ustwiona jest główką w dół (choć czasem mi sie wydaje że w poprzek) no i gra mi na żebrach.Ruchów 10 w aktywności jest na bank, ale nie licze skrupulatnie, bo jak bym 9 naliczyła to potem stresy czy pojawi się 10. Co chcesz powiedziec przez mało ruchliwy??

No np dzisiejszy dzien:
obudzilam sie po 8 i jak sie budze to od razu rece na brzuch i tak troche poruszam tym brzuchem i cisza, lezalam tak chyba do 9 i nic poszlam zjesc sniadanie, zjadlam polozylam rece na brzuch no i po chwili dwa takie wyrazne kopniaki i reszta takich lzejszych i lekkie przewalanki w brzuchu...naliczylam 10 w ciagu jakichs 30 min, potem cisza i tak caly dzien to raczej cisza , jakby sam z siebie sie nie odzywa tylko musze polozyc rece na brzuchu i troche go zachecic. No donra w dzien chodze moge go usypiac, w ciagu dnia poczuje tak kilka ruchow, poszlam po 19 do sasiadki na herbatke to siedzac bylo kilka takich srednich ruchow, wrocilam , wykapalam sie i teraz leze i jakiejs specjalnej aktywnosci nie ma delikatnie brzuch mi zafaluje i cisza. Czasami w nocy przez sen cos poczuje ale zeby mnie maly budzil to sie nie zdarzylo ( u mnie na marcowkach dziewczyny pisza ze dzieciaczki tak kopia ze az sie budza w nocy i wogle a moj maly nie) z tydzien temu byl troche bardziej aktywny jak kladlam rece na brzuch to od razu byl kop ale u mnie tak juz bylo ze przez kilka dni jest bardziej aktywny potem znowu cisza i sie zatanawiam czy to jest spowodowane tym ze w dalszym ciagu zmienia pozycje ,mczy tym ze lozysko jest ja przedmiej scianie czy do tego moj tluszczyk na brzuchu amortyzuje kopniaki czy jest to spokojne dziecko czy cos jest nie tak. Najgorzej ze jedyne wspomnienie jakie mam z zycia plodowego Patrycji to jak mi tylek wypinala i robily mi sie gorki na brzuchu ale to juz musialo byc po 30 tc a nic wiecej nie pamietam. Takze podsumowujac to dwa razy dziennie nalicze te 10 ruchow na godzine ale mam wrazenie ze zawsze musze go zachecic do aktywnosci...

Marcia - u mnie jest tak, rano wstane i czuje jak się rusza, ogólnie przez to chyba ze wcześniej wstawąłam o 5 czy 6 mała się teraz tak budzi i porusza troche. Nie daje mi wtedy kopów mega, które mnie wybudzają, ale ja mam poprostu lekki sen i się budze jak się poruszy. Tak jak mówiłam, nie licze tych ruchów. Potem z racji tego że się ruszam, to mała spokojna, sporadycznie jak siąde zjeść to się poruszy i tyle. Potem wieczorem. Ale ja nie kłade rąk na brzuch bo wtedy jest cisza. jak odkryje brzuch to tez sie uspokaja.
Co do odczuwania, mega kopniaków, jak piszą u Ciebie dziewuchy - wszystko zależy od wielkości brzucha i maluszka, tłuszczyk tez swoje robie ( koleżanka w 22tc nawet słabo odczuwała). No i wiadomo, że maluszek jeszcze się przewraca, raz trafi w czułe miejsce a raz ruchy sa tłumione. Marciu polecałabym się nie martwić. Mały się rusza, udało się zlikwidować krwawienia wiec ciesz się kochana ciążą. Pamiętaj że każda z nas ma też inne poczucie bólu czy dotyku czy jakby to nazwać i dla jednej kopniak to będzie coś mega a dla innej przeciętny ruch maluszka. Więc moim zdaniem nie ma się co sugerować :)
No i też np, zauważyłam że w zalezności jak siedze, leże wtedy mała się porusza bo chyba jest jej niewygodnie i daje mi o tym znać. Przykładowo gdy jak siedze i jestem zgarbiona, a cyce leżą że tak powiem na brzuchu ( no nie wiem jak to opisać :P ) no to mała czasem rąbnie porządnie w żebra dająć chyba komunikat "nie ograniczaj mi mojej przestrzeni" :-)

Także Marciu kochana, przywołuje Cię do porządku, stresować się pozwalam gdy mały nie będzie dawał znać o sobie wogóle!!

Czas spać, o tak! Dobranoc :)

Dzien dobry!

dzieki kasiu , pewnie masz racje ale strasznie mnie to stresuje jak wczesniej byl ulozony jak to doktorek powiedzial nosem w lozysku a ze mam lozysko na przedniej scianie tzn ze i raczkami i nozkami w strone powloki brzucha wiec kuksance byly bardziej namacalne a teraz podejrzewam ze moze sie przekrecil w strone kregoslupa bo czesciej sa te falowania brzucha jakby pleckami sie wyginal, i tez zauwazylam ze jak siedze i np jeszcze sie pochyle do przodu zeby np cos siegnac to mu sie to nie podoba. Bo tak brzuch mi rosnie ja sporo mialam w obwodzie przed ciaza ( nie wiem dokladnie ile bo sie nie mierzylam ) ale moze z tydzien temu mialam 113 cm na wysokosci pepka a ostatnio 117 cm

a co do ruchow i liczenia znalazlam i slyszalam o dwoch teoriach :

1) Spójrz na zegar i zacznij liczyć każdy ruch, który poczujesz w brzuchu (liczy się kopnięcie, drgnięcie, obrót). Skończ liczyć na dziesiątym ruchu i sprawdź ile minęło czasu od pierwszego ruchu. Zwykle wyczujesz 10 ruchów w ciągu mniej więcej 10 minut (chociaż czasem upłynie więcej czasu).

2)- Po 28. tygodniu ciąży powinnaś odczuwać minimum 10 ruchów w ciągu dnia między godziną 9 a 21. Gdyby okazało się, że maleństwo jest mniej aktywne, skontaktuj się z lekarzem. Zrób to także wtedy, gdy zauważysz nagły spadek ruchliwości dziecka i to bez względu na to, czy miałaś prowadzić dzienniczek liczby kopnięć, czy nie.
tak jak w 2 pkt kazali liczyc np dziewczynie ktora miala jakies problemy i wyladowala w szpitalu wiec jak zakladac ze te ruchy min 10 ma byc miedzy 9-21 to spoko :-)

oby moje dziecko okazalo sie ze jest poprostu grzecznym malcem ktore nie chce uprzykrzac zycia mamusi :-)

Marciu - no ja się własnie tego trzymam - ma być 10 ruchów, i jest na bank! Tak o tym gadamy ze mnie mała dziś storturowała, ale ja lubie spac na boku i jedną nogę mieć hmm.. ugiętą pod brzuch, a jej to chyba nie za bardzo pasi :P

A Twój Krystianek, przysparzał już stresów, i nie chce by mamusia się tak czuła, wiec jest grzeczniutki :)

A jak tam Twoja wigilia, pozostało na tak wieloosobowej??

reklama
Nadal nic nie wiem bo brat dopiero wrocil z kuwejtu w srode i jeszcze sie nie zdecydowali czy zostaja czy wyjada gdzies za granice bo do tesciow na pewno nie pojada. Musze go przycisna niech sie decyduja bo ja nie lubie takiego zawieszenia i tak niezdecydowanych ludzi ale niestety moja bratowa jest strasznie niezdecydowana osoba..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry