• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Staraczki listopadowe 2012 :)

Die zrobilam test jest negatywny i znowu plamie wiec.dzis a najpoznien jutro @ przylezie... Wiec castangus ladnie mi cykl wydluzyl.z 28 na 33 dni :O

reklama
hmmm szkoda...ale nowy cykl nowa nadzieja- CYCKI W GÓRE AKUKU POŚLADKI ZEWRZEĆ I DO BOJU!!!

Mi wydlurzyl z 33-34 na 39.... w pierwszym cyklu- a teraz ciagle czekam co to bedzie co to bedzie...ale wiesz co sobie pomyslama- ze to dobrze ze wydluzyl- przynajmniej widzimy ze jednak dziala!!!

monit1.jpg

Monitoring cyklu

Gdy mija kolejny miesiąc bezowocnych starań niejednokrotnie zastanawiamy się jakby tu pomóc naturze-najlepiej zwrócić się do zaufanego lekarza, który z pewnością jako jedne z pierwszych badań zleci monitoring cyklu.
Jest to badanie USG wykonywane kilka razy w ciągu cyklu głowicą dopochwową.
Pierwsze badanie robi się na początku cyklu ok 5-8 dnia-lekarz wtedy ocenia narząd rodny i określa kiedy należy się zgłosić na kolejne USG. Najlepiej jest, aby cały monitoring prowadził jeden lekarz. Podczas każdego badania oceniany jest m.in. pomiar średnicy pęcherzyków i szerokości błony śluzowej macicy tzw.endometrium. W II połowie cyklu celem badania jest znalezienie cech przebytej owulacji, czyli braku pęcherzyka w kolejnym badaniu, płynu w za macicą w tzw. zatoce Douglasa, czy obecności ciałka żółtego na jajniku.
Dzięki temu badaniu można określić czas prawdopodobnej owulacji i okres największej płodności kobiety.

źródło

Ultrasonograficzne monitorowanie cyklu

W czasie ultrasonograficznego monitorowania cyklu oceniamy wzrastanie i owulację pęcherzyka Graafa oraz grubość i strukturę błony śluzowej macicy czyli endometrium. W celu pełnej oceny cyklu miesięcznego niezbędne są co najmniej trzy wizyty połączone z badaniami ultrasonograficznymi.

W czasie pierwszej wizyty, która odbywa się w czasie miesiączki, sprawdzamy jak wyglądają jajniki aby wykluczyć obecność nieprawidłowości takich jak np. torbiele. Dwie kolejne wizyty pozwalają nam natomiast ocenić wzrastanie pęcherzyka Graafa (ew. ich liczbę w przypadku stymulacji jajeczkowania), wystąpienie owulacji oraz tempo i stopień narastania grubości endometrium. W praktyce polega to na badaniu USG przed spodziewaną owulacją oraz kolejnej wizycie połączonej z kontrolnym USG na kilka dni po czasie, kiedy pęcherzyk powinien pęknąć.

Jednorazowe stwierdzenie prawidłowego przebiegu cyklu czy też zaobserwowanie różnego rodzaju nieprawidłowości w czasie jego trwania nie zawsze pozwala nam na wyciągnięcie jednoznacznego wniosku o prawidłowym czy też nieprawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego u kobiety. Cykle miesięczne kobiet charakteryzują się bowiem dużą zmiennością, tj. cykle prawidłowe mogą występować na przemian z nieprawidłowymi. Stąd też niekiedy istnieje konieczność monitorowania owulacji w kilku cyklach, aby upewnić się co do powtarzalności uzyskiwanych wyników. Wielokrotne stwierdzenie zaburzeń w tym zakresie sugeruje udział zaburzeń owulacji jako jednej z przyczyn niepłodności.

źródło Invicta

Ultrasonograficzne monitorowanie cyklu stosuje się w diagnostyce niepłodności. Metoda ta polega na codziennym, najlepiej zaczynając od 6 dnia cyklu, pomiarze pęcherzyków jajnikowych, ocenie pęcherzyka dominującego oraz pomiarze szerokości błony śluzowej macicy (endometrium). Metoda ta umożliwia monitorowanie cyklu zarówno naturalnego jak i stymulowanego w technikach rozrodu wspomaganego (IUI, IVF, GIFT), może ona być uzupełniona o pomiar stężenia B-estradiolu w surowicy.

Przyznam dziewczyny że zaglądam teraz na forum tylko by zobaczyć wykres Akuku i die

bo to takie ekscytujące jak się czeka :-)

Ja dzisiaj byłam u swojego ginekologa po odbiór cytologii,zmian rakowych nie mam :-) ale wyszły bakterie...moja gin kazała kupić mi probiotyk dla kobiet i zachodzić :-) (cytologię miałam 3 tygodnie temu ale i tak wezmę probiotyk bo nie zaszkodzi)

hahah anableko- no takie czekanie na mecie- to jak dobry serial:P
U nas jak robi sie cytologie to wyniki przychodza do domu- ale tylko jesli sa nieprawidlowe- jesli nic nie budzi zastzezen nie ma zadnej odpowiedzi..ja jestem juz po dwoch - moja ginka zalecila robienie cytologi 2xdo roku jesli sie staram, a jesli nie wystarczy raz:P

Limonko- oczywiscie Ci dopinguje- i rowniez wierze ze wstrzeliliscie sie wtedy kiedy powinnoscie- z spermiki i tak zyja dluzej takze spoko loko! oby teraz tempoka sobie szla ladnie do gory a fasolinka sie zagnizdzila pieknie i wygodnie na 9 miesiacow!!!!

Wszyscy sie mnie dopytuja - i co ? i jak, kiedy testujesz?? a ja bidulka jestem i tchorza mam w dupce czekam czekam czeeeeeeeeeeeeeeekam...........

hahah anableko- no takie czekanie na mecie- to jak dobry serial:P
U nas jak robi sie cytologie to wyniki przychodza do domu- ale tylko jesli sa nieprawidlowe- jesli nic nie budzi zastzezen nie ma zadnej odpowiedzi..ja jestem juz po dwoch - moja ginka zalecila robienie cytologi 2xdo roku jesli sie staram, a jesli nie wystarczy raz:P

Limonko- oczywiscie Ci dopinguje- i rowniez wierze ze wstrzeliliscie sie wtedy kiedy powinnoscie- z spermiki i tak zyja dluzej takze spoko loko! oby teraz tempoka sobie szla ladnie do gory a fasolinka sie zagnizdzila pieknie i wygodnie na 9 miesiacow!!!!

Wszyscy sie mnie dopytuja - i co ? i jak, kiedy testujesz?? a ja bidulka jestem i tchorza mam w dupce czekam czekam czeeeeeeeeeeeeeeekam...........

zatestuj w niedzielę ;-)

Dziewczyny doradźcie mi coś,dzisiaj wyleciało mi z głowy mierzenie temperatury,wstałam rano do młodziaka bo mu się siku chciało,potem sama poszłam i przypomniało mi się że mam zmierzyć temperaturę i zmierzyłam,miałam 36,6 więc takie to owulacyjne ale dla pewności zmierzyłam w ustach i 36,2 czyli u mnie temperatura przedowulacyjna jeszcze,myślicie że to przez wysikanie się czy prędzej np.znowu stan zapalny ?

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry