reklama

Staraczki na 2016 rok :)

I tu bym była ostrożna. Ja w pierwszej ciąży tak zrobiłam. Odkąd wszedł roczny macierzyński każdego prześwietlają. A w szczególności osoby z któtkim okresem zatrudnienia przed L4.
Moja kuzynka teraz miała. Ale wykazała, że przed tym miesiącem, gdzie pracowała i w nastepnym dała L4, miała staż z UP (bo tego ZUS w systemie nie widzi) i się odczepili.

Ja w pierwszej ciąży miałam sprawę z tymi debilami z ZUSu. Trwało wszystko 2 lata.Zapłacili mi L4 i podstawowy macierzyński (20 tyg.), po czym przestali płacić. Odmówili prawa do urlopu macierzyńskiego sugerując, że moja umowa o pracę była zawarta dla pozoru, ze względu na krótki okres (prawie 2 m-ce!!!) zatrudnienia przed zajściem w ciążę. Ogólnie nieciekawie to wyglądało. Mój ojciec jest sędzią i po pierwszej rozprawie (bo był moim pełnomocnikiem) powiedział, że ma wrażenie, że nas uwalą. Papiery były cacy. Wszystko było. Na drugiej rozprawie był świadek i on nas uratował, bo potwierdził zeznania moje i pracodawcy.

Także ja byłabym ostrożna z taką akcją. A jak już to zrobić to szybko, od razu! I najpierw iść do innego lekarza a zwolenienie (jak trzeba) po tych 90 dniach (czy po m-cu) brać od rodzinnego na ból głowy. Bo moja gin dostawała takie pisma, że głowa boli. Pytali, kiedy pierwszy raz do niej przyszłam z ciążą i gdyby nie poszła mi na rękę to bym była pozamiatana, bo na dzień dobry by wyszło, że jak się zatrudniałam to byłam w ciąży. Pytali, czy wie czy byłam u innego lekarza przed niąm, itd. A do niej wysyłali pisma, bo ona mi zwolnienia wystawiała ciążowe.

Ja lekarza mam spoko gin zrobi jak mu karze hehe. No ale teraz to juz sama nie wiem. Zobaczymy. Nie chcialabym zmarnowac kolejnych dwoch lat prawie bo mi sie kizwa nie nalezy bo za duzo zarabia maz.bo ma umowe normalna. Jakbym mogla to bym pracowala. Ale niesety na opiekunke mnie nie stac.

reklama
Ja to jestesm strasznie wkurzona na ten chory system bo zamiast budowac zlobki albo przedszkola to sie da takim nieroba co obydwoje w domu i tylko zasilek i oni beda co chwile sie produkowac zeby bylo przez rok tysiac zlotych. A ty siedz w domu i nic z tego nie miej bo ci sie nie nalezy bo maz pracuje a ty nie i jeszcze nie masz jak isc bo dziecko samo nie zostanie. Powinni tu zaradzic bo takich matek jak ja jest pelno ze zlobkow albo nie ma albo sa takie listy rezerwowe ze dziecko by sie dostalo jakby szlo na studia.
Nie lubie krecic i w ogole ale sorry kolejny raz chce jako matka cos z tego miec

Claudia dokladnie tak! Zgadzam się z Toba w calej pelni , to niesprawiedliwe i głupie w dodatku! Patologia będzie dla tego tysiaka się mnożyć, a my pewnie nawet jednorazowego becikowego nie dostaniemy bo za wysokie zarobki ;)

Dziewczyny ovufriend mi dziś powiedział że nawet jesli test ovu pokaże pozytyw to do owulacji nie musi dojść lub może sie znacznie opuź nić. A ja myślałam ze to pewnik
Ja męża dopadam w tym miesiacu nie ma to tamto.

Claudia u Ciebie dobrze CiężarówkCiężarówki? ;-)

Giśka plamienie ustalo?

Dziewczyny ovufriend mi dziś powiedział że nawet jesli test ovu pokaże pozytyw to do owulacji nie musi dojść lub może sie znacznie opuź nić. A ja myślałam ze to pewnik
Ja męża dopadam w tym miesiacu nie ma to tamto.

Claudia u Ciebie dobrze CiężarówkCiężarówki? ;-)

Giśka plamienie ustalo?

Dziewczyny plamienie się rozkręca.. Chyba będzie normalna @

Giska zakrec ten kran :(

U mnie spokoj cisza.

reklama
Mujer Jaś też ładnie spał a teraz a raczej od paru miesięcy budzi się w nocy raz a nawet i dwa razy :-(
Dzisiaj w miarę ale ja się nie wyspalam bo spalam na czuja ;-)

Ciężko im wygrać bo jednak chorobowe ma podstawę bo przecież jesteśmy w ciąży to co nam udowodnia? Ze jednak nie jesteśmy

Apostrofa no co ty? Ale h.je
Tak jak mówisz im szybciej tym lepiej a jeszcze lepiej wstecz

Chyba najbardziej się czepiaja tych które zakładają działalność na miesiąc płacą największe możliwe składki i idą na l4

Claudia zgadzam się. Znam pełno takich rodzic do gminy po zasiłek biegają co miesiąc a w ten dzień w sklepie są z 30 razy. Dostają z gminy pieniądze, jedzenie, na ubrania na opał, ubrania, wózki dla dzieci a mój sąsiad nawet Telewizor dostał. Wysyłają ich na kursy za które im płacą, przyjadą zawioza dadzą obiad a na koniec jeszcze papier. A ty za głupim becikowym latasz trzy dni bo ten papierek bo ten. Nóż się w kieszeni otwiera

Claudia u ciebie cisza bo ty w ciąży kolejny dostaniesz dopiero po porodzie ;-)

Gisiek i jak?

Ankaka nie ja ;-) ci co teraz ty ich odwiedzasz bo mają małe dzieci za 10 miesięcy będą u ciebie ;-) jak wypad?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry