reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starające się 2008

Dziewczyny, czy mozna mieć w jednym miesiącu owulacje a w drugim nie, a potem np tak?

zdarzaja sie takie sytuacje :tak::tak::tak: ale szczegółów to sie nie znam :tak: dlaczego tak sie dzieje :tak: może w necie cos znajdziesz na ten temat :tak: ale ponoć nawet 2 razy w roku kobieta może mieć cykl bezowulacyjny i ponoć to jest normalne :-) jedna z metod kontroli owulacji jest mierzenie temperatury bądz monitoring w gabinecie :tak::-);-)

reklama
konkretna- a kochanie a co to jest ten toczen?? ja tez cie wspieram i latwiej jest kiedy sie zna osobe ktora ma podobna niesprawnosc co ty ..a ten toczen nie da sie wyleczyc?? ja tez mialam nerwa trojdzielnego cholerstwo jak nie wiem.. leki kosztowaly ok 60 zl na miesiac a dla mnie to sporo..i tez nie bylt refudnowane bo wedlug ministra zdrowia nerw trojdzielny nie jest choroba.. to ja sie pytam czym jest?? wymyslem??? ehh:/ ty tez mozesz na mnie liczyc:):sorry2:
marzenixx- ale ci dobrze.. ja wlasnie dzis z mezem zarezerwoalismy sobie wakacje w tunezji.. wylot w nocy z 16 na 17 lipca:) tylko 2100 za 2 osoby, samolot, hotel 3 gwiazdki, jedzonko 2 razy na dzien, i zadnych innych oplat:) ogromnie sie ciesze bo odpoczne troszke..od tych wszytskich probnlemow.. a postanowilam sobie ze do 17 musze zrobic badania hormonow ktore zlecil mi dzin tak zeby na wczasy juz miec leki:) oby wszytsko sie udalo:):blink:

Witam dziewczynki !!!

U mnie dzisiaj piękna pogoda ale humorku w ogóle nie ma :no::sad::unsure:chyba jakaś tęsknotka mnie wzięła :zawstydzona/y: no ale nieważne ... nie zanudzam głupotkami ;-)

marzenixx- ale ci dobrze.. ja wlasnie dzis z mezem zarezerwoalismy sobie wakacje w tunezji.. wylot w nocy z 16 na 17 lipca:) tylko 2100 za 2 osoby, samolot, hotel 3 gwiazdki, jedzonko 2 razy na dzien, i zadnych innych oplat:) ogromnie sie ciesze bo odpoczne troszke..od tych wszytskich probnlemow.. a postanowilam sobie ze do 17 musze zrobic badania hormonow ktore zlecil mi dzin tak zeby na wczasy juz miec leki:) oby wszytsko sie udalo:):blink:

Tikanis słonko ale Ci pozytywnie zazdroszczę tego wyjazdu :tak::tak: czyli rozumiem że z mężem juz wszystko ok ? ;-)

Pozdrawiam cieplutko :happy2:

Konkretna ja miałam podwyższoną prolaktynę 25 razy ponad normę i biorę na to od roku bromergon, jest to bardzo tani lek, 30 tabletek kosztuje 5zł na receptę
Dziewczyny, czy mozna mieć w jednym miesiącu owulacje a w drugim nie, a potem np tak?
Oczywiście, że można, statystyki podaja że u zdrowej kobiety jeden cykl w ciągu roku jest zazwyczaj bezowulacyjny
hej dziewczynki...dzis biorepierwsza taletke clo:)ciekawe czy zadziala i czy ten miesiac bedzie owocny w starania:)
och przeszłam i przez to hihi, u wielu kobiet Clo pomaga rozwijać się i rosnąć pęcherzykom ale upośledza endometrium i przez to zarodek nie ma się gdzie zagnieździć, oczywiście nie u wszystkich i mam nadzieję że u Ciebie będzie ok, wyhodujesz dzięki Clo przynajmniej 2 pęcherzyki i będą bliźniaki czego Ci życzę

malwina- z mezem pogodzilismy sie, byla rozmowa..i wszytsko gra.. mam nadzieje ze tak dlugie niedozywanie sie nam juz nie zdarzy..:/:wściekła/y: ale teraz sielanka bo cieszymy sie wczasami :-D super:-) odpoczne od wszytskich problemow i zmartwien:sorry2:

tikanis kurcze ale Ci fajnie ja niestety musze chodzic do pracy;/ Urlop dopiero ost tydzien sierpnia :wściekła/y: I tez planujemy wyjazd za granice gdzies - moze Chorwacja... Tylko stwierdzilismy ze poczekamy na last minute ;-) A Ty gdzie sobie tak taniutko zalatwilas te wczasy?;-) Noooo to jak juz bedziesz w Tunezji to zycze stosunkowo udanych nocy :D

konkretna- a kochanie a co to jest ten toczen?? ja tez cie wspieram i latwiej jest kiedy sie zna osobe ktora ma podobna niesprawnosc co ty ..a ten toczen nie da sie wyleczyc?? ja tez mialam nerwa trojdzielnego cholerstwo jak nie wiem.. leki kosztowaly ok 60 zl na miesiac a dla mnie to sporo..i tez nie bylt refudnowane bo wedlug ministra zdrowia nerw trojdzielny nie jest choroba.. to ja sie pytam czym jest?? wymyslem??? ehh:/ ty tez mozesz na mnie liczyc:):sorry2:

Toczeń to jedna z chorób opierajacych się na autoagresji, najprościej wyjaśnię że organizm niszczy sam siebie, wszystko może spowodować zaostrzenie: przeziębienie, stres, ciąża... Ja od 3 lat mam zaostrzenie, co już wezmę mniejszą dawke sterydów to zaraz musze wejść na większą bo coś się dzieje ( aktualnie bolą i puchną stawy ). Tocznie są różne, ja mam układowy czyli może sobie organizm wybrać do zniszczenia wszystko co jest z tkanki łącznej, jak wykryto chorobe to akurat były to płuca ( zaczą się zbierać płyn w opłucnej, którego było 1,5 litra :szok:). Nie da się tego niestety wyleczyć, ale niby badają jakieś nowe leki. eh daj spokój pan minister zdrowia i każdy inny człowiek nie zrozumie choroby puki sam nie zostanie nią dotknięty, taka jest prawda. Musimy się wpierać Kochana. a tak w ogóle to strasznie się cieszę Twoim urlopem :tak:a może właśnie tam maleństwo postanowi do Ciebie przyjść? :-) 3mam za to kciuki

Loreta- czyli rozumiem że ten lek też jest na obniżenie tej cholernej prolaktyny tak? a powiedz mi masz jakies skutki uboczne? no i czy w ogóle prolaktyna spadła po nim? ja narazie dostałam jedno opakowanie 30 tabletek w dawce 75 i biore połówkę, z pod koniec lipca mam jechać na usg ( 13 dc ) żeby zobaczyć czy może już coś podziałało.

Pozdrawiam Was dziewczynki serdecznie i życzę miłego i słonecznego dzionka:happy2:

reklama
Witam w ten niedzielny poranek:-)
Zobaczcie co znalazłam

Poniżej prezentujemy zasadę działania testów ciążowych oraz przykładowe testy, które są dostępne na polskim rynku.
Testy dostępne na polskim rynku wykazują ciążę na podstawie obecności w moczu gonadotropiny kosmówkowej (HCG). Hormon ten produkowany jest już od pierwszych dni po zapłodnieniu. Po około dwóch tygodniach trwania ciąży, jego stężenie w moczu jest odpowiednie, żeby móc stwierdzić ciążę na podstawie testu. Jednak test nie daje nigdy 100% pewności, dlatego w celu potwierdzenia ciąży należy skontaktować sie z ginekologiem, ponieważ istnieje szereg czynników, które mogą zafałszować wynik testu.

Ze względu na rodzaj wykonywania pomiaru wyodrębnia się testy:
- płytkowe - wymagające zebrania moczu do naczynia, pobrania 5 kropli moczu i umieszczenia ich w odpowiedniej płytce pomiarowej,
- testy w postaci flamastra - wystarczy go umieścić na kilka sekund pod strumieniem moczu, na wynik testu czeka się od 1 do 5 minut.
- paskowe - wymagające pobrania moczu do naczynia i umieszczenia w nim specjalnego paska z antyciałami HCG,
Niektóre testy ciążowe dostępne na naszym rynku:
- Clear Blue - test w postaci flamastra, wystarczy umieścić go pod strumieniem moczu na kilka sekund, wynik pomiaru uzyskiwany jest po okolo 3-4 minutach,
- Clearview - płytkowy test ciążowy, wykrywający ciążę w pierwszym dniu spodziewanej miesiączki, na wynik pomiaru czeka się około 5 minut,
- Clearview HCG II - płytkowy test ciążowy, wykrywający ciążę po tygodniu od zapłodnienia, na wynik pomiaru trzeba poczekać około 5 minut,
- Contrast - test płytkowy, wykrywający ciążę po 12 dniach od zapłodnienia, wynik pomiaru uzyskuje się po około 4 minutach,
- Feri Test - test paskowy, wykrywa ciążę w 14 dni po zapłodnieniu, wykonuje się go rano, na wynik pomiaru czeka się około 5 minut,
- Pink Test - test płytkowy, wykrywa ciążę po 2 tygodniach od zapłodnienia, na wynik pomiaru czeka się około 30 sekund,
- Pink Test Disptick - test paskowy, wykrywa ciążę po 2 tygodniach od zapłodnienia, wynik uzyskiwany jest po około 30 sekundach, dla potwierdzenia wyniku negatywnego trzeba poczekać około 5 minut.
- Quick View - błyskawiczny test płytkowy do wykonania rano, stwierdza ciążę już po 6 dniach od zapłodnienia, na wynik pomiaru czeka się minutęJest tu jeden test, który wykrywa 7 dni po zapłodnieniu:-) Kusi mnie, zeby zrobić, ale jezeli wynik okaże sie negatywny, ja zacznę palić, a później wyjdzie jendak ciąża.....Więc chyba wytrzymam do 15 lipca - to aż 9 dni:szok::szok::szok:

Do góry