reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starania od wiosny/lata 2013 :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Carla jeszcze przed chwilą dzwoniłam do Zusu...jeśli np. jesteś zatrudniona na 1/2 etatu najniższej krajowej od marca...zaszłaś w ciążę i zmienili Ci umowę na cały etat na 3,500 brutto ( tak dla przykładu) to biorą tylko tą kwotę od zmiany umowy-czyli 3,500...tak mi kiedyś babka powiedziała w ZUS i teraz to samo twierdzi...więc ja już zgłupiałam . Jeśli jest to zakład pracy ,który zatrudnia powyżej 50 pracowników to wtedy nie ma kontroli ZUS bo wszystkie kontrole przejmuje księgowa-czy jakoś tak :)
Jak się coś dowiecie innego z tego ZUSU to piszcie od razu :)

U nas pogoda się popsuła ale nadal jest baaardzo ciepło :)

Ja kochana piwka pić nie mogę...piwo jest tak samo moczopędne jak np. znamię kukurydzy....więc wolę znamię :) :) :)

Wasila...fajnie by było razem zaciążyć :) :) :) TRZYMAM KCIUKI !!!
A powiedz mi będziesz starać się utrafić w płodne-na chłopca czy wolisz dziewuszkę ???
Ja mam prawie tyle samo wzrostu co Ty (174 cm ) , tylko wagę spoooooooooro większą :( Współczuję dużych cyców-mam przyjaciółkę która ma takie po prostu ogromne-biedne te Wasze kręgosłupy :)

Ostatnia edycja:
reklama
Kolejność naszych testowanek
1. Tesiak
2. Wasila
3. Dorcia
4. ......kto kolejny ???????? :) :) :)

Dorcia może inaczej jest jeśli chodzi o stosunek a pracy a samozatrudnienie. Z własną działalnością trzeba dobrze pomyśleć, mieć mądrego księgowego który dobrze doradzi. Ja z Nelą miałam umowę o pracę i działalność. Księgowa nie doradziła mi opłacanie składki chorobowej przez co miałam najniższą krajową z umowy o pracę, a tak to bym zapłaciła wyższe składki i miałabym konkretny macierzyński. A przy działalności na bank bierze się ostatnie 12 miesięcy, chyba że krocej opłaca się chorobową to wtedy średnią z tych miesięcy.
Z tymi kontrolami to coś dziwnie, chyba chodziło o zakłady zatrudniające powyżej 20 pracowników- wtedy pracodawca sam może skontrolować pracownika.

Dziękuję dziewczyny za rady w sprawie ZUSu. Jak tylko zobaczę na teście II, to będę się dowiadywać, jak to wygląda i czy mam szansę na wyższy macierzyński. Dziś nawet zrobiłam test, choć nie miał prawa wyjść pozytywny. Jestem 7 dni po TYM stosunku, w dodatku test nie był z porannego siku. Tak więc, moje testowanie odbędzie się w środę! Tak strasznie bym chciała, żeby wynik był pozytywny! Czytałam dziś na necie, ze podobno często się tak zdarza, że na początku ciąży można zaobserwować dużą ilość przezroczystego śluzu. Ja tak mam i myślę, że to jakiś znak :D Vinga, napisz proszę, w którym dniu cyklu test wyszedł Ci pozytywny? Dorcia, szkoda, że już zamówiłam te testy z allegro, bo inaczej kupiłabym je u Ciebie... Trzymam mocno kciuki za pozostałe testujące

Ale jestem gapa.....zmiana ...wielka zmiana
1. niemartwsie
2. Tesiak
3. Wasila
4. Ja :)

Carla...aha widzisz ja myślałam czy samozatrudnienie, czy zatrudnienie to jeden pieron-a jednak nie !!! Ja pytałam o normalne zatrudnienie !!! Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłam w błąd :( Chyba daje mi w kość ta nieprzespana noc :(

ooo widzę lista testujących się tworzy :) trzymam za Was kciuki Dziweczynki
Carla, jak się czujesz?
widzę temat zus itp. może wiecie, czy mogę z wychowawczego przejść od razu na chorobowe (ciąża) i oczywiście pieniążki dostawać za chorobowe?

Vinga może Carla Ci pomoże-ma wiedzę ...bo ja znowu coś pomieszam :) Jezusiu jak się źle czuję...starość nie radość-młodość nie wieczność :(

Vinga składasz u pracodawcy wniosek o zakończenie wychowawczego i idziesz na l4 :) Jak dowiem się dokładniej to Ci napiszę.

niemartwsie, 10 dzień po owulacji (23 dc), kreseczka słabiutka. a jeszcze 9 dzień po owu nic nie było widać

reklama
Tesiak - trzymam kciuki:)
Dorcia - i jak tam nerka , boli dalej?
Wasila - zdrówka dla Kornelki
Carla - dobrze że masz często usg , zawsze to człowiek spokojniejszy, a czujesz już ruchy ??
Vinga- musisz złożyć wniosek do pracodawcy że wracasz do pracy , z dniem powrotu dostarczasz l4

mnie śmieszą te kontrole z zus , co niby sprawdzają ? czy nadal się jest w ciąży??

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry