• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
No więc amalfi
Składniki na tort ok 35-40 cm:
- 10 łyżek wody (ok 150 ml)
- 3 łyżki żelatyny
- 3-4 łyżki glukozy
- 3 łyżki margaryny Kasi
- 40 dag cukru pudru.
- ewentualnie barwniki spożywcze

Do garnka dodaj wodę i wsyp żelatynę powoli. Po 5 minutach, wstaw garnek do kąpieli wodnej,cały czas mieszając aż się rozpuści (nie można zagotować). Dodaj glukozę, mieszając, aż się rozpuści, zaraz potem margarynę, ewentualnie barwniki wstępnie, po rozpuszczeniu zdejmij garnek z ognia . Dodaj cukier stopniowo, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić w ręce, a jak się będzie dotykać masę palcami, będzie zostawał ślad palca.
Rozwałkuj lukier w miejscu posypanym cukrem pudrem (ale jeśli będzie się klei to można użyć margaryny, łyżeczkę margaryny rozgrzać i rozetrzeć w rękach i ugniatać lukier). Zawiń lukier na wałku i pokryj nim tort. Resztę lukru zachowaj w woreczku z folii, zamknij go dobrze i najlepiej zamrozić. Można go używać następnym razem po podgrzaniu w mikrofalówce przez 3 sekundy. Potem ugnieć go dłońmi, aż będzie znowu elastyczny. Jeśli trzeba, dodaj troszkę margaryny i ugnieć jeszcze trochę.
Masa zachowuje się jak modelina i trzeba uważać by nie odstawić lukru na dłużej by nie wyschła. Ważne by lukier dobrze wyrobić, by nie miał żadnych grudek z żelatyny. No i to cały przepis. Jak się raz, drugi zrobi lukier to szybko wynajduje się najlepszy sposób na zrobienie lukru a potem można z nim szaleć.
Proszę i smacznego!:-)

Aaa Paluszek, no w końcu jesteś! Co tam u Ciebie kochana?

Amalfi glukoza no to cukier jest. Można ją kupić w większych samach na pewno jest. Ja akurat kupuje w sklepie gdzie można dużo "egzotycznych" rzeczy kupić, i biorę torbę 400 gramową za 5 złotych.
Glukozę znajdziesz przy cukrach.
Dałam Ci przepis wypróbowany, z którego na pewno powinno Ci się udać zrobić lukier. Ja dałam troszkę więcej margaryny do przepisu i podczas rozrabiania używałam również więcej margaryny niż cukru pudru, wtedy tak szybko też mi nie schła masa i była bardzo elastyczna, nie rwała się tak bardzo.

Amalfi, no co Ty dzis nie dałam rady...ale checi sa...Za to zrobilam na kolacje Makaron tagliatelle z krewetkami, bo akurat mielismy w zamrażarce krewetki:) Pycha było:) A co do sernika to zrobic musze...moze jutro skocze do sklepu po składniki i sie zorganizuje:) a jak Twój?

mojego jeszcze nie jadlam, bo to musi stezec mocno, jutro po sniadaniu zjem.
aerleda mam nadzieje ze znajde tutaj ta glukoze, sprawdze jutro, a jak nie to czy mozna to zastapic zwyklym cukrem??? Czy raczej nie bo i tak daj sie tam cukier puder, hmm

Ostatnia edycja:
reklama
No to milego:) ja tez spadam bede pewnie jutro jak mi sie pracowac nie bedzie chciało...:) A poza tym to obejrzalm własnie film o którym wspominała amalfi...Taki amerykansko glupi masakrycznie:), ale w sumie na dzisiejszy wieczór idealny:) troche sie posmialam:) Widzisz amalifi drugi raz dzis dzieki Tobie humor mi sie poprawil:P hihihi:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry