reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

To jak z ta temperaturą kiedy ją mierzyć?? Ja się nie orientuję, bo nigny nie kontrolowałam ani tempki ani dni płodnych. Mam tylko jeden plan.....
ale zrealizuje go dopiero po @ a ma być za kilka dni. :baffled: boję się bo mam ostatnio bardzo bolesne okresy, bardzo:-(

reklama
Sylwiia26 - witamy w gronie kobiet, które zwariowały na punkcie swojej owulacji :-D

U mnie temperaturka nieco w górę...zadziwiające jak teraz pamiętam żeby ją mierzyć:-D 7.30 budzik dzwoni a ja już z termometrem w ręku:tak: ale szyjka twarda i otwarta więc ciąży nie ma:-(:-(:-( Zła jestem na siebie bo już w tym miesiącu miałam kupić test owu ale stwierdziłam, że zaufam swojemu organizmowi ale....jak widać nie warto bo on i tak robi co chce:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Nikiforka to zdjecie obok suwaczka to z Twojego slubu?? Swietne i takie inne, niepospolite, naprawde :tak:
Kurcze laski jak Wy ta szyjke sprawdzacie, bo ja to pojecia nie mam:baffled: o tempkach juz to i owo wiem, ale co do obserwacji szyjki eeeee :dry: tak samo zreszta jest ze sluzem ja tam nigdy nie umiem okreslic jaki on jest dla mnie to on albo jest, albo go nie ma :dry:
W tym misiacu uzywam testow owu, ale jesli sie nie uda to w przyszlym zaczne tempke mierzyc

A do kiciaq: ma pytanie : czy mogę podejrzewać ciążę, jeżeli robiłam test kilka dni przed spodziewaną @ wyszedł negatywny, ale objawy mam
teraz mnie mdli, jest mi niedobrze, mam wydęty brzuch, wczoraj co chwilę chodziłam siusiu, bolały mnie sutki, a czasem w wc mam bóle podbrzusza....
@ spodziewam się ok 9 sierpnia. C Ty na to??
prosze o odpowiedź :angry:

witam wszystkie staraczki , ja niby mam juz płodne ale śluzu nie zauważyłam.
Temp spadła o 3 kreski tak jakby przed owulka (testy narazie negatywne).jutro w nocy przyjeżdza mąż więc korzystamy z tych płodnych . biore wiesiołka ale śluzu 0.:szok:nie wiem o co chodzi?:baffled:

A do kiciaq: ma pytanie : czy mogę podejrzewać ciążę, jeżeli robiłam test kilka dni przed spodziewaną @ wyszedł negatywny, ale objawy mam
teraz mnie mdli, jest mi niedobrze, mam wydęty brzuch, wczoraj co chwilę chodziłam siusiu, bolały mnie sutki, a czasem w wc mam bóle podbrzusza....
@ spodziewam się ok 9 sierpnia. C Ty na to??
prosze o odpowiedź :angry:

Hmmm no wiesz, to moga byc za rowno objawy ciazy, jak i nadchodzacej @ bo niestety, ale one sa do siebie chyba bardzo podobne wiec trudno stwierdzic, kiedy robilas test? dzis jest 5 wiec masz jeszcze 4 dni do @ takze test jak najbardziej mogl wyjsc negatywnie, nawet jesli ciaza jest, takze czekaj sobie spokojnie ewentualnie zrob test w dniu spodziewanej @ lub dzien wczesniej, ja trzymam kciuki :-) chcialam Ci tylko napisac, ze ja jestem z Ustronia hihi :-D tzn teraz mieszkam w Anglii, ale Ustron to moje rodzinne miasto ;-)

No mnie dzisiaj coś tu blokuje na forum caly czas, nie wiem czemu.
A najbardziej sie boje, że to nie objawy ciąży - tylko moja psychika znowu. Już kiedys prawie wkręciłam sobie ciążę :zawstydzona/y:
A moja mama tak bardzo chciała mnie miec, że miała ciążę urojoną :baffled:

reklama
:-) Tak, zdjęcie obok suwaczka to z sesji ślubnej. I to nie fotomontaż - jak to ludziska podejrzewali - naprawdę weszłam do wody :-) sukni nie było szkoda.

Co do obserwacji szyjki ...wygląda to tak:

1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Znalazłam jeszcze taką wypowiedź widać eksperta z konkurencyjnego forum ;)

Samobadanie robi się raz dziennie, o tej samej porze, niekoniecznie wieczorem. Badania przeprowadza się przez wprowadzenie jednego lub dwóch palców do pochwy i wyczucie szyjki. Nie ma niebezpieczeństwa jakiejkolwiek infekcji, jeżeli badanie przeprowadzamy czysto umytą ręką. Szyjkę można wyczuć bardziej do przodu i nie zawsze w linii środkowej ciała. Szyjka może być łatwo rozpoznawalna w czasie badania, ponieważ jest twarda w odróżnieniu od otaczającej ją miękkiej pochwy. Aby ułatwić sobie przeprowadzenie tej obserwacji, kobieta może oprzeć stopę o brzeg krzesła lub wanny.
Jeśli ktoś zamierza uczyć się badania szyjki, zalecane jest rozpoczęcie obserwacji w drugiej fazie (progesteronowej) cyklu, kiedy szyjka położona jest nisko i łatwo wyczuwalna.
Obserwacja zmian szyjki nie jest zalecana jako pojedynczy tzw. objaw, ponieważ badanie to obarczone jest dużym subiektywizmem.

Ja jeszcze mam trudności z obserwacją bo robię to od niedawna ale idzie mi coraz lepiej :)

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry