• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczeń 2009

Witaj All4seasons :-)

Ja sie dzisiaj dowiedzialam od poloznej, ze w szpitalu na inflanckiej nie mozna dziecka na żółtaczke zaszczepic inna szczepionka, niz ta, ktoramają w szpitalu, czyli Euvax!!!!!! Nie moge dowiezdz swojej, raczej tez nie jest mozliwe, zeby lekarz po porodzie wypisal na nią recepte i Pawel polecial od razu do apteki ją zrealizowac.Nie mozna tez zaplacic w szpitalu za to, zeby zaszczepili tą nierefundowana nawet, jak mają ją w tym szpitalu!!! Jedyna opcja to niewyrazenie zgody na szczepienie dziecka po porodzie!!!! Moja lekarka ma sie jeszcze dowiedziec co i jak. Jestem tak zla, ze szkoda gadac.

reklama
Ja sie dzisiaj dowiedzialam od poloznej, ze w szpitalu na inflanckiej nie mozna dziecka na żółtaczke zaszczepic inna szczepionka, niz ta, ktoramają w szpitalu, czyli Euvax!!!!!!
A wiesz, też miałam ochotę o to spytać, jak nam mówiła o tym, że mąż podpisuje papier ze zgodą na szczepienie. Ale jakoś mi nie wyszło. Muszę się dowiedzieć, czy coś grozi dziecku, jeśli się nie podpisze zgody na szczepienie i zaszczepi parę dni później, już na własną rękę, po wyjściu ze szpitala...

INSTYTUTU PSYCHIATRII I NEUROLOGII Warszawa
cytuję majowy wyklad 2008r

"Szczepionki i autyzm

Prof. Maria Dorota Majewska
Zakład Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego

W ostatnich trzech dekadach na całym świecie obserwuje się
dramatyczny wzrost przypadków autyzmu, który określa się epidemią. W
latach 1970 na autyzm cierpiało jedno dziecko na 2000, a obecnie
jedno dziecko na 150. Badania wykazały, że tego ponad 13-krotnego
wzrostu nie da się wytłumaczyć lepszymi metodami diagnostycznymi.
Trwają poszukiwania przyczyn tego zjawiska. Wśród czynników
środowiskowych najbardziej podejrzanych o powodowanie epidemii
autyzmu znajdują się szczepionki niemowlęce, a szczególnie stale
rosnąca ilość oraz kombinacje szczepionek podawanych dzieciom w
pierwszych dwóch latach życia. Pierwszym lekarzem, który zwrócił
uwagę na ten związek w latach 1990 był brytyjski pediatra Dr. Andrew
Wakefield.

Do 2000 r. w USA, a w Polsce do 2004 r. wiele szczepionek zawierało
konserwujący związek rtęci, thimerosal. Analiza statystyczna
przeprowadzona na wielkiej amerykańskiej bazie danych powikłań
poszczepiennych u dzieci (zgromadzona przez Center for Disease
Control w Atlancie) pokazała, że dzieci, które otrzymały szczepionki
z thimerosalem wielokrotnie częściej zapadały na autyzm, ADHD i
upośledzenie umysłowe. Analizy te spowodowały usunięcie thimerosalu
z większości szczepionek dziecięcych w USA, ale związek ten nadal
jest stosowany w szczepionkach przeznaczonych do krajów mniej
rozwiniętych. Nie można wykluczyć, że czynnikami patogennymi
odpowiedzialnymi za rozwój autyzmu są też kombinacje wielu antygenów
łączonych w szczepionkach poliwalentnych. Jak wynika z doniesień
naukowych, szczepionki takie nierzadko wywołują groźne komplikacje,
nawet są przyczyną zgonów niemowląt. Badania sugerują, że
szczepionki mogą też być odpowiedzialne za epidemię astmy wśród
dzieci, obserwowaną na całym świecie.
Badania nad etiopatologią autyzmu, a szczególnie nad wyjaśnieniem
potencjalnej patogennej roli szczepień, są niezbędne dla zatrzymania
obecnej epidemii tej choroby. Mamy nadzieję, że badania, które
prowadzimy w IPiN nad związkiem autyzmu z powikłaniami
poszczepiennymi, rtęcią oraz hormonami sterydowymi będą pomocne w
zwalczeniu tej epidemii oraz jej społecznych konsekwencji."

Euvax ma tiomersal, natomiast Engerix nie ma. Euvax jest o 25 zl tanszy i dlatego jest on u nas refundowany, a co zxa tym idzie uzywany do szczepien dzieci w szpitalach.
Leika dzieki, ze napisalas o tym na forum jakis czas temu, bo nie mialam pojecia, ze zgodnie z prawem truje sie nasze dzieci rtęcią.
Jesli nie bedzie mozliwosci zaszczepic naszego dziecka po porodzie Engerixem, to nie wyrazamy zgody na szczepienie w szpitalu.

Wiesz Celinko też się zastanawiałam, czy moja córka nie ma autyzmu właśnie od szczepionki. Próbowałam rozmawiać o tym z kilkoma lekarzami ale mnie wyśmiali. A statystyki są naprawdę przerażające. Ja mieszkam w miejscowości gdzie jest około 2000 tyś ludności i jest tu trójka dzieci z autyzmem. Tylko znowu u nas w tym czasie szczepili Engerixem i moja córka wszystkie cztery dawki które dostawała to był właśnie Engerix.

Euvax ma tiomersal, natomiast Engerix nie ma. Euvax jest o 25 zl tanszy i dlatego jest on u nas refundowany, a co zxa tym idzie uzywany do szczepien dzieci w szpitalach.
Leika dzieki, ze napisalas o tym na forum jakis czas temu, bo nie mialam pojecia, ze zgodnie z prawem truje sie nasze dzieci rtęcią.
Jesli nie bedzie mozliwosci zaszczepic naszego dziecka po porodzie Engerixem, to nie wyrazamy zgody na szczepienie w szpitalu.

Ale zmartwiło mnie to, co ty napisałaś, że jedyną możliwością jest nie wyrażenie zgody na szczepienie...
Teoretycznie dziecku niczym to nie grozi (w wielu krajach nie szczepi się noworodków w ogóle) ale domyślam się, że miło mi się rodzić nie będzie, jak na mnie naskoczą pediatrzyce z mordą za takie pomysły :no:
Już po urodzeniu synka (szczepiony w szpitalu), pamiętam, że na oddziale panował terror szczepionkowy - nikt się rodziców nie pytał o zgode na szczepienie, i przed wypisem trzeba było koniecznie podać adres przychodni, do której mają wyslać kartę szczepień dziecka - bez tego nie chcieli wydać dokumentów i wypisać dziecka ze szpitala :no:

reklama
Leika dowiedz sie w szpitalu, gdzie masz zamiar rodzic, czy jest mozliwosc zaszczepienia inną szczepionką. Podobno są szpitale, kotre na to zezwalają, albo w ktorym szczepią Engerixem, jesli sie za to zaplaci. U nas w szpitalu na wejsciu podpisuje sie zgodę na szczepienie dziecka. Ja napisze " nie wyrazam zgody" i nie mają prawa nic na mnie wymuszac. Tylko musze sie odwiedziec kiedy i gdzie mozna potem takiego niemowlaka zaszczepic.
Elka czytalam, ze tez po innych szczepionkach dzieci mają autyzm, chociaz tego tak naprawde nikt na 100% nie udowodnil. Chodzi o szczepionki podawane w pozniejszym wieku, ale niestety nie jestem w stanie powiedziec o ktore dokladnie.

Ja niestety nie moge usnąc, bo meczy mnie zgaga. Co sie poloze, to musze wstac :-( Kolacje jadlam o 18stej i myslalam, ze dzieki temu zgaga mnie dzisiaj ominie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry