reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Dawidek waży 4140 g, własnie go zważyłam. Jak sie urodził to ważył 3800 g schudł do 3400g czy uważacie, ze za moło tyje?? Ile powinien przytyć noworodek w ciagu miesiąca??

reklama
kama, trzymaj się!
Ja mam mleko - póki co - tylko ćwiczę przystawianie małego tak żeby nie gryzł brodawki:baffled: i muszę jeszcze raz przemyśleć dietę, bo Tobi tak się pręży przy każdej kupce że aż mi go szkoda.
Szczepionki też muszę przemyśleć - wziąć tą pięć w jednym czy sześć w jednym:confused:
tyle sprzecznych opinii...
W foteliku można wozić - też tak przyjechalismy ze szpitala, a Pumi chyba kiedys pisała, że w USA to nawet ze szpitala nie wypuszczają jak nie masz fotelika:nerd:
Asia, naświetlanie na słoneczku pomaga?:confused:
Albi, Tobiaszek po urodzeniu ważył 3950, schudł do 3670 i teraz "w wieku trzech tygodni" wdg domowej wagi ma już 5100:sorry2:

Od wyjscia ze szpitala Dawidek przytył prawie pół kilo a to było 1,5 tygodnie temu. Czyli pewnie, jak Dawidek bedzie w "wieku" Tobiasza to bedzie ważył ok 4800 g ale to chyba dobra waga dla dziecka w 4 tygodniu życia.

dzieki Pauli, ja tez swojej nie zawijam, free spirit i hippiska po matce, nie zamierzam byc matkapolka meczycielka, nikt mi za to nie podziekuje ani nie zaszkodzi dziecku jak wypije butelke a ja lampke wina, jezeli kogos gorszy moje podejscie do sprawy trudno:sorry2:dziecko zdrowe a skoro nie szkodzi jej moje jedzenie nie mam choty i tak w ciagu dnia zjem bardzo malo bo nie mam czasu:baffled:

Okres życia chorego od momentu urodzenia do ukończenia pierwszego miesiąca nazywamy okresem noworodkowym, a dziecko w tym okresie – noworodkiem.

Przeciętna waga noworodka donoszonego waha się od 2800 g do 4000 g. Każde dziecko o wadze poniżej 2500 g niezależnie od czasu trwania ciąży nazywane jest wcześniakiem. Dziecko o wadze powyżej 4000 g do 6000 g i wzroście większym od przeciętnego do ok. 55 cm określa się jako olbrzymie. (czyli niektóre z nasz urodziły olbrzyma ;-))
Przeciętna długość ciała noworodka wynosi 48 – 52 cm . Długość mniejsza od dolnej granicy przeciętnej może być również wskaźnikiem wcześniactwa.

Kama jestesmy z Toba, 3maj sie.

Esti biedactwo, czlowiek chyba do konca nie docenia daru jakim jest zdrowe dziecko i ze, nie 3ba sie tluc po lekarzach. Ale przy ospie w ciazy moglo sie to skonczyc o wiele gorzej, az strach pomyslec:no:

Dziuba, wlasnie dzwonilam swissmed odpada przy NFZ, tylko walowa i nowy port, po nowym porcie nie bede sie tlukla, jutro bede dzwonic na walowa a jak co to 80zeta w SwissMed, trudno. w sumie termin na marzec to nie tak zle, aby zrobic do 4msc:sorry2:

Dzidzia ja pokarmu mam bardzo malo, przez caly dzien to ze bym 200sciagnela alee karmie, malo bo malo ale jest. Nie martw sie jezeli stracisz pokarm, na mieszankach dzidzi nic sie nie stanie wiec uszy do gry, badz wyluzowana no i karm

esti, sprawdziłam tą stronkę od Ciebie ze stanikami - dzięki bardzo - ale nie ma w moim rozmiarze:no: a jakie macie konsekwencje ospy? bo chyba coś przeoczyłam..:confused:

Hej kobitki. Tak czytam jak piszecie o waszym mleczku i wielkości piersi i musze się przyznać ze aż mi szkoda:-(:-(:-(Ja mam nadal moje 75b, znaczy tak jak przed ciążą...A 50ml to ściągałam jakąś godzinke....Mam wrażenie ze mały jest głodny czasami i dlatego go dokarmiamy jedną buteleczką ew. dwiema po 90 i 60ml...A Filip po 6 tygodniach waży 5kg..Przez 5 tyg przybrał 1400...Ale jak się drze że aż go na dworze słychac to jak mu nie dać jedzonka???
w piątek dowiedzieliśmy sie ze ma skazę białkową....jedno zmartwienie...a dziś to już nas dopadło mega zmartwienie, dotyczące małego....Boję się ze stracę pokram całkiem...Smutno mi trochę ale pocieszam się ze niektóre dzieci od narodzin są na sztuczny i chowają się ok....Więc staram sie być dobrej myśli...w sumie to już!!!albo dopiero 6 tygodni karmię..:-(

Ja już po wizycie u lekarza..............nie jest dobrze:-(waży tylko 2900 bo był ważony na wadze elektronicznej a ja mam w domu taka jak w szpitalu zwykla i chyba oszukuje ta nasza.Czyli od wagi spadkowej to jest 2050 przytył tylko 85 dag w 7 tygodni:-(:-(:-(:-(
Jeśli do piątku nie będzie lepiej jadł to mam sie zgłosić po skierowanie do szpitala na diagnostykę :-(:-(:-(:-(.Dostał Debridat na refluks bo chyba ma ale tylko taki wewnątrz, bo na zewnątrz mu się nie ulewa a w środku mu bulboni

reklama
Esti no rzeczywiście to troszke malutko, al egłówka do góry...musimy wierzyć ze wszystko bedzie dobrze....Trzeba zawsze mieć nadzieję....My dziś z mężem tak sobie własnie powtarzamy...Bardzo mocno trzymam za was kciuki...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry