reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
pewnie t,ze chudy nie znaczy,ze nie ma sie hartowac, corka siostry tez lichotka 3latka-13kg:zawstydzona/y:ale nie choruje a od urodzenia bez skarpet, czapki i zbednych ubran, troche sie najwyzej potrzesla z zimna:-D:-D:-Dnajlatwiej rozpoznac polskie dzieci na zachodzie, upal a tu biedactwa spocon czerwone ale sweterek i czapeczka musi byc bo moze przewiac:crazy::crazy::crazy:
wczoraj zalamalam sie moja kolezanka, ma naprawde DUZE rocze dziecko, je juz wszystko + mleko bebilon ktore zawiera full vitamin i od urodzenia faszeruje go vitaminkami bo tak doktor kazala:wściekła/y:, chcialam jej mowic ,ze krzywica generalnie to wystpje w krajach 3ciego swiata a skutki awitaminozy sa fatalne gorsze od braku vitamin. no ale skoro lekarz jej kazal to daje w slepo....i jezeli maly facet je juz mieso, warzywa +mleko z witainami to mu tylko szkodzi podajac extra witaminy:angry::angry::angry: grrr nadgorliwosc niektorych kobiet zalamuje:crazy: kawal chlopa, je wszystko a ta mu witaminki podaje codziennie:nerd:
WITAMINY TO TEZ LEKARSTWO. CHEMIA,prawda Basia???? witainy tez obciazaja watrobe:sorry2: czemu kurde ludzie nie mysla...nie czytaja, zalamka, a lekarze sa tez rozni i nie mozna im bezgranicznie ufac, jedni faszeruja lekai inni kaza jesc owoce i warzywa

reklama
* Ja tez ubieram małego light ostatnio przesadziłam i bidulkAa sie spociła więc teraz na krutki rękawek.
* Też wkórzaja mnie dobre rady...
* Ja dostałam od siostry mojego mężulka jak teraz bylismy we francji super plastry znieczulające na szczepienie dla takich maluszków, zobaczymy czy działaja na następnym szczepieniu:) nakleja sie godzine przed szczepieniem i dziecko sie nie powinno obudzić (jak śpi) We francji maja fajnie bo maja wszystko refundowane przez Państwo więc moze nabrać drogich leków i wszystko jej oddadza-super!!! kiedy u nas to będzie:/

WItam po weekendzie - wczoraj wieczorem wróciliśmy z Helu. Wyjazd z przygodami. Auto nam padło i musieliśmy zostać dłużej. Spaliśmy w takich warunkach, że nawet nie kąpaliśmy małego, który zresztą ze stoickim spokojem znosił te szaleństwa.

Moglabym po was pojechac to tylko 1.5 godz:tak: No trudno hippisowsko Tobi zaczyna zwiedzac swiat:-D a bez kapieli tez mozna zyc, przynajmniej kilka dni;-);-)

Esti ja wczoraj zrobilam buleczki kardamonowe, Luki zjadl wieczorem 5:szok::szok: sa fantastyczne, szczegolnie jak masz zielony mielony kardamon i cynamaon:tak:fantastyczne , cieple i pachnace:tak:dam ci pozniej przepis:happy:

Uwielbiam kardamon i cynamon, parzę sobie taka kawusię w imbryczku.....mniam
Ciasto sie piecze i chlebek rosnie
Potem Wam dam prz epus na ciasto Musli...jest pyyyyyszne

Anja, dzięki :-) Problem polegał na tym, że my stacjonując u rodziców na Helu zrobiliśmy wycieczkę do Słupska i tam nam padł samochód. Pożyczonym autem wróciliśmy do Chałup, a dwa dni później (bo w święta nawet mechanicy w prywatnych zakładach nie pracują) znów pojechaliśmy do S - tam czekaliśmy kolejne dwa dni śpiąc w kasynie wojskowym:rofl2:

Ciasto Musli
6 jabłek
3 jajka cale
1łyżeczka proszku do pieczenia
1szk mąki
10 dag wiórek kokosowych, 10dag moreli suszonych, 10 dag pestek dyni, 10 dag pestek słonecznika, 10 dag orzechów włoskich , 10dag śliwek suszonych,10dag rodzynek
1szk cukru
1szk cukru zasypać obrane i pokrojone jabłka w kostkę, odstawić na godzinkę i dodać pozostałe składniki.Morele, śliwki orzechy drobno posiekać.
Piec w temp 160 przez 1 godzinę

No to wesolo Pandi, wesola, dobrze,ze Tobiemu imprezka sie podobala:tak:

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru
1 jajko

Nadzienie:

1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka utłuczonego zielonego kardamonu (opcjonalnie)
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajko, lekko roztrzepane, do posmarowania bułek
cukier do posypania

W małym garnuszku połączyć masło i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, wodę, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .

W miseczce wymieszać cukier, cynamon i kardamon.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Posmarować ostudzonym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Zwinac rolade i pokroic na 3-4 cm babeczki-krazki

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć sciereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać cukrem.

Piec ok, 12-15 minut.:-D
fantastico!

Ciuszki:
DSCN2275.JPG jeansy nowe

DSCN2276.JPG

DSCN2277.JPG śpioch nowy

DSCN2278.JPG

DSCN2281.JPG wszystko nowe

dziewczyny, ale mam doła, normalnie siedzę i ryczę...
zgubiłam moje pierścionki, złote, jeden zareczynowy a drugi za urodzenie Martyni dostałam... i nie pamiętam co z nimi robiłam, mam takie pudełeczko gdzie je zawsze odładam a teraz ich tam nie ma, boję się że w szkole myłam ręce i je tam zostawiłam na zlewie... tak strasznie mi smutno...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry