• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
witam sie z rana,
ja ledwo żywa, spotkanie klasowe wyszło super, było bardzo dużo osób, pogadaliśmy, pośmialiśmy sie, powspominaliśmy, popiliśmy (hmm, tzn oni wszyscy pili, matka cyckowa tylko podwójna woda cytryną...) a potem wszystkich namówiłam na koncert, no i się wyszalałam na Lady Punk jak zawsze, w staniku z koleżanką na barana u facetów klasowych, a Panasewicz jak zawsze "pozdrawiamy te panie w staniku" :laugh2::laugh2::laugh2: jak ja ich kocham.... gardło boli jak cho;lera, mam głos jak bym piła 3dni z rzędu i jestem totalnie niewyspana!
buziaki dla wszystkich

Witam sie z rana przy kawusi:-)
Agnieszka ja caly czas smaruje malej dziasla, nie wiem czemu tak jest:baffled:
Kiedys pisalyscie o ulewaniu, Natalka nie ulewa i nie ulewala tdltego sie nieoeientuje w tym temacie, chodzi o to bo ten maly mojej siostry caly czas ulewa i ona miala sie dzisiaj pediatry zapytac ale znajac ja to pewnie sie nie zapytala wiec powiedzcie mi od czego to moze byc

mili niech siostra sie nie martwi moj syn przez pierwsze 2 tygodnie ulewal po kazdym jedzeniu, albo je za duzo i ulewa nadmiar albo mu sie nie odbije i w brzuszku jest za duzo powietrza i ulewa, moze tez ulac przy przewijaniu wiec lepiej jak by go przewijala przed jedzeniem a nie zaraz po, to nic zlego, jezli dziecko bedzie przybierac, nie bedzie plakac i nie beda temu towrzyszcy inne objawy jak biegunka to wszystko jest oki.

a moja nigdy nie ulewała dotą a teraz od jakiegos tygdnia często ulewa, ale wtedy jak szybko je i dużo, to może też nadmiar mleka usuwa po chwili, bo często jest tak że jej dobrze nie podniose do odbicia a już ulewa

tata wczoraj przywozl mi hustawke po moim braciszku (pol lezaco jest tak jak w lezaczku) i mamy jadl w niej dzisiaj desrek, on musi przy jedzeniu wszystko widziec wiec to jest super pomysl. a czapusie ma bo ja sie rozglada na boki to zagina uszka, zeby na starosc mi nie mowil ze ma uszy odstajace a ja z tym nic nie robilam.

reklama
Ulewanie polega na cofaniu się po posiłkach zawartości żołądka do jamy ustnej. Ulewanie występuje w pierwszych miesiącach po urodzeniu, kończy się zazwyczaj samoistnie około 4- 6 miesiąca życia. W większości przypadków nie ma powodów do zmartwień. Trzeba tylko obserwować dziecko pod kątem tego, czy przybiera na wadze i czy wykazuje objawy, które mogłyby świadczyć o tym, że cierpi.

Przyczyną ulewania może być:
  • niedojrzałość układu pokarmowego, a ściślej części żołądka, która jest odpowiedzialna za niedopuszczenie do cofnięcia się pokarmu do przełyku,
  • alergia pokarmowa na mleko i przetwory mleczne. W takim przypadku dziecko ulewa po każdym posiłku, co niekorzystnie odbija się na jego rozwoju. Zauważalne jest gorsze w stosunku do rówieśników przybieranie na wadze,
  • nawał mleka, dziecko niedoświadczone w ssaniu może po prostu nie nadążać z jedzeniem,
  • u dzieci przedwcześnie urodzonych powodem ulewania może być przekarmianie, rzadziej powód ten występuje też u dzieci urodzonych w normalnym terminie,
  • za krótkie przerwy między karmieniami,
  • nerwowe lub chaotyczne ruchy matki,
  • złe ułożenie podczas karmienia, dziecko powinno być ułożone w pozycji pionowej pozycja, która jest za pozioma może być powodem ulewania,
  • za wczesne wprowadzenie do diety innych rodzajów pożywienia,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • uczulenie na leki,
  • zatrucia pokarmowe.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry