reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Na szkole rodzenia dostałam książeczkę wydaną przez Instytut Matki i Dziecka.Tam jest napisane,że po ok.2 tygodniach dziecko należy zacząć "werandować" czyli ubrać cieplutko i wystawiać np.na balkon.Najpierw 5-10 minut i stopniowo wydłużać do godziny(po okło 10 dniach).I wtedy juz można odbyć pierwszy spacerek-pół godzinki.I też stopniowo wydłużać nawet do 3 godzin w mrozie.Jak nie wieje ostry wiatr i nie ma opadów to do -10 spokojnie można spacerować.Jak jest duża wilgotność powietrza lepiej skrócic spacerek albo nawet nie wychodzić.

reklama
A z wózkiem to sie nawet nie zastanawiam bo dostajemy :-) I dzisiaj po niego jedziemy właśnie.Dzisiaj tez kupię Zuzi kombinezonik na zimę żebyśmy mogły spacerować :tak:

Masiek- dzieki za rade- wyprobuje!
Anja- uwazaj na siebie i nie spij po dworcach!
ja sobie nie wyobrazam kupowania wozka po narodzinach- ja musze miec wszystko dopiete na cacy i przygotowane wczesniej- taka mam nature. a tu po mieisacu jedzie sie z dzidzia do szpitala gdzie sie rodzilo i badaja matke jak dochodzi do siebie po porodzie i dzieciatko jak sie rozwija- i ja nie wyobrazam sobie stac z dzieckiem 3 godziny czekajac na wezwanie i trzymac dziecko w chuscie. Ale zaznaczam- to tylko moja opinia!!!!
Dzis obudzialm sie z bolem brzusia.Troche sie martwie ale to chyba wiazadla sie rozciagaja? taki bol jak przed okresem u dolu po bokach i troche pod zebrami.

czekam na kolezanke bo przychodzi na kafffe

czesc :-) witam nowa mamusie
pumi dzidzia sie rozpycha i pewnie kopie cie po zebrach a nie wiesz czy jest juz obrocona bo moze uciska cie glowka na dole i stad te dziwne bole nie denerwoj sie a jakby bplalo naprawde mocno to do lekarza
ja na razie mam spokoj z zebrami i siusianiem Mala kopie mnie tylko po bokach albo dusi watrobe glowa wiec nie mam nic przeciwko jej ulozeniu w poprzek i moge glaskac ja po glowce albo poklepac po dupce
Wozek mam ale jestem z niego niezadowolona bo kupowalam go szybko jak wyszlam ze szpitala z Lukaszem moglam wybrac sobie lepszy jak bylam w ciazy a ten kupowala tesciowa i weszlismy do sklepu a tam 3 wozki i ktory ci sie podoba to wez a zobaczycie co mozna zobaczyc bedac 7 dni po cesarce czy 3 dni po porodzie .Wtedy czlowiek patrzy gdzie sie przewrocic i spac Wiec moim zdaniem lepiej kupic wozek wczesniej ale to zecz indywidualna kazdy ma inne potrzeby

Pumi ma rację:tak: zresztą wózek może przydać się do usypiania noworodka.
A co do chust, to ostatnio trwa dyskusja między lekarzami i chusty jednak nie są polecane dla noworodków, bo one mają za słaby układ kostny. Dziecko przez pierwsze 4miesiące musi mieć twarde podłoże. W brzuchu jes otoczone wodami i dlatego mu tam tak dobrze. W każdym bądź razie na pewno nie powinno się w chuście nosić noworodka!

A jak już jest nasza ciocia Pumi;-) tom się pochwalimy:tak: wczoraj wieczorem poczułam pierwsze ruchy Leona:-) a, że nie byłam pewna czy to to, pojechałam do przychodni ginka i już wiemy, że to Leon. (zmieniliśmy imię z Brunona, tak właściwie to była decyzja taty, ale mamusi się spodobała i tak zostanie)

Masiek- no olbrzymie gratki dla Ciebie i Synka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja tez poczulam pierwsze ruchy w polowie 14 tc i nikt mi nie wierzyl a jak sie pozniej okazalo nie mylilam sie co do tego hihihihi!!!!!!!!!!!!!!!
Ale sie ciesze ze Masiek ma swoja mala kruszynke pod sercuniem- ja wiem jak sie czulas i czesto o tobie myslalam. Teraz sie ciesze ze znowu jestes w naszym gronie!!!!
Helenka- Dominika jest ulozona jeszcze nozkami do dolu bo dzis mnie kopie po szyjce macicy- wyraznie to czuje. A te bole to chyba sie macica rozciaga bo brzusio mi rosnie z dnia na dzien.
Wkleje zdj z czesci wczorajszych zdobyczy. Lozeczko jak odbiore i fotelik do samochodu to tez wam pokaze.

Załączniki

• pTRU1-3870450t130.jpg
    pTRU1-3870450t130.jpg
    3,3 KB · Wyświetleń: 69
  • pG01-3801238dt.jpg
    pG01-3801238dt.jpg
    17,9 KB · Wyświetleń: 39
Masiek- gartulacje. Super jest czuc małego rozbójnika w brzuszku:-)
Leon - bardzo ładne imie ale Bruno tez mi sie podoba...U mnie w domu trwaj dyskusje- jak mnie przekonac zebym nie dawała imienia Borys. A mnie i mojemu mezowi bardzo sie podoba i już!!!!
Pumi- wydaje mi sie ze Helenka ma racje z tymi bolami. Pewnie dzidzia sie rozpycha:-)

Ciotki jesteście kochane:tak: no i coraz bardziej cieszę się, że jestem w ciąży:tak:
Pumi prześliczne bodziaki dla twojej księżniczki:-):-):-)
U nas ta zmiana nastąpiła po tym jak w sobotę rano, przyszły tatuś stwierdził, że brzucho rośnie mi zawodowo, no i się tak dalej zrymowało, że w środku mam Leona zawodowca. No i choć Bruno nam się podoba, postanowiliśmy, że chłopak będzie Leon.
Najlepsze jest, to, że za jakiś czas będziemy starać się o córkę, a ja już dawno temu zastrzegłam, że jak urodzę dziewczynkę, to będzie Matylda:-)
Niezły film potem nakręcimy:-);-)

Masiek- tylko pamietaj! roslinka ma byc zawsze w oknie! skoro tak jak w filmie to trzymajmy sie szczegolow hihihihi
wklejam fotki materaca, bucikow i spodenek z wczorajszych szalenstw. co chwile je ogladam i nie moge wyjsc z zachwytu jakie to wszystko jest slodkie

Załączniki

• Picture 691.jpg
    Picture 691.jpg
    50,5 KB · Wyświetleń: 41
  • Picture 690.jpg
    Picture 690.jpg
    40,8 KB · Wyświetleń: 40
  • Picture 692.jpg
    Picture 692.jpg
    66,8 KB · Wyświetleń: 41
reklama
Do góry