reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Jak nie czuje ruchow i zaczynam sie niepokoic to od razu zaczepiam corcie i zawsze da sie sprowokowac :-D A ja jestem spokojniejsza od razu i nie panikuje.Ale przewaznie to sama nawet jak spi to sie kotluje,wierci przewraca.Kopie juz zdecydowanie rzadziej bo ma malutko miejsca juz chyba....

reklama
znalazłam coś takiego.
czy ktoś miałby możliwość to sprawdzić?

Poselski projekt nowelizacji ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks Pracy przewiduje przede wszystkim stopniowe znaczne wydłużenie wymiaru płatnych urlopów macierzyńskich.
Powstał on, gdyż od kilku lat w naszym kraju notujemy więcej zgonów niż urodzeń. Wydłużenie urlopów macierzyńskich jest jednym tylko z elementów polityki prorodzinnej Państwa. Ma ona na celu poprawę sytuacji materialnej młodych rodzin poprzez wydłużenie płatnych urlopów macierzyńskich i ograniczenie ekonomicznej bariery w posiadaniu dzieci.
Proponowana ustawa miałaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2007 r.
Ile urlopu macierzyńskiego?
Jaki za kilka lat będzie ostatecznie wymiar urlopu macierzyńskiego?
Proponowane zmiany obejmują stopniowe (rozłożone na lata) wydłużenie urlopu macierzyńskiego do 6 miesięcy przy urodzeniu pierwszym, 9 miesięcy przy urodzeniu drugim oraz 12 miesięcy przy urodzeniu trzecim i następnym. Docelowo pracownicy przysługiwać ma urlop macierzyński w wymiarze:
  • 26 tygodni przy pierwszym porodzie,
  • 38 tygodni przy drugim porodzie,
  • 52 przy trzecim i następnym porodzie,
  • 38 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie,
  • 52 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy drugim i następnym porodzie.
Pracownica, która przyjęła dziecko na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka ma mieć prawo do 26 tygodni urlopu macierzyńskiego w przypadku pierwszego dziecka, 38 tygodni w przypadku drugiego dziecka i 52 tygodni w przypadku trzeciego i następnego dziecka, nie dłużej jednak niż ukończenie przez dziecka 18 miesięcy życia. Jeżeli taka pracownica przyjmie dziecko w wieku od 6 do 12 miesięcy, przysługiwać jej ma prawo przynależnego urlopu macierzyńskiego.
W 2007 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2007 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
  • 22 tygodnie przy pierwszym i następnym porodzie,
  • 30 tygodni przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy pierwszym porodzie.
W 2008 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2008 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma wynosić:
  • 26 tygodni przy pierwszym i następnym porodzie,
  • 38 tygodni przy narodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
W 2009 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2009 do 31 grudnia 2009 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma zaś wynosić:
  • 30 tygodni przy drugim porodzie,
  • 34 tygodnie w przypadku trzeciego i następnego porodu,
  • 42 tygodnie przy drugim porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka.
W 2010 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 r. wymiar urlopu macierzyńskiego ma natomiast, zgodnie z projektem, wynosić:
  • 34 tygodnie przy drugim porodzie,
  • 42 tygodnie w przypadku trzeciego porodu,
  • 47 tygodni przy drugim i następnym porodzie w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
W 2011 roku
W okresie od dnia 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2011 r. urlopu macierzyńskiego osiągnie wymiar:
  • 38 tygodni przy drugim porodzie,
  • 52 tygodnie przy trzecim i następnym porodzie,
  • 52 tygodnie przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy trzecim porodzie.
Podstawa prawna:
  • Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks Pracy (sejmowy druk nr 296);
  • Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks Pracy (tekst jednolity: Dz. U. 1998 r., Nr 21, poz. 94 ze zm.)

Dostałam od ginki w 28 tyg. ciazy kartę ruchów wg Cardiff i tam jest instrukcja. Zjeść położyć sie i dzidzia powinna zacząć sie ruszać i do tej pory tak było. Teraz młody nawet jak chodze to stuka mnie głową, kopie boksuje :D. Lekarka mowi, ze to bardzo dobrze ale ja czasem jestem zmeczona, szczegolnie, ze młody czasem dwa razy dziennie potrafi miec czkawke, ktora trwa 10 - 15 min. :sorry:
Jak mnie tak skopie to czasem mnie tak bolą mieśnie ud, jakbym maraton przebiegła.:-D

Hej,
Moja bratowa urodziła wczoraj o 20:30 - Mała waży 3700 i ma 54 cm, niestety chwilę po porodzie (chociaż dostała 10 pkt) jej stan zaczął się pogarszać. Nawet nie pytajcie mnie co przeżyliśmy przez ostatnie godziny... Od razu położyli ją do inkubatora pod tlen (miała kłopoty z oddychaniem) i podano antybiotyk - lekarze ciągle zmieniali diagnozy - przeszliśmy przez wadę wrodzoną, wylew, wady neurologiczne, kłopoty z sercem po zwykłą infekcję, aż w końcu ustalono że to obustronne zapalenie płuc. Na szczęście teraz już jej stan powolutku się poprawia - przenoszą ją do innego szpitala a moja bratowa idzie już do domu. I tak sobie myślę o tym jak przejmuję się wagą, rozstępami albo tym czy mój poród będzie długi i bolesny - ale wiecie co, dopiero w takich momentach rzeczywiście dociera że to wszystko są nic nieznaczące pierdoły - choćbym miała mieć najtrudniejszy poród świata to nie ma to znaczenia tylko żeby moja córeczka urodziła się zdrowa!!!

uuuu jeżeli sie urodzi w styczniu to w maju sie konczy urlop a jak w grudni to w kwietniu, czyli Marek idzie na wychowawczy najpoźniej w czerwcu :-).

syllka: Byłam dziś w hurtowni dziecięcej i pytałam się o te maxi cosi. Gość mówił, że nie da się wpiąć ich do casual play... :eek:
Za to bardzo mnie się quinny speedi spodobał, ale to na szybko było, muszę dokładniej obmacać... No i tego casuala tak czy siak pomacam! :)

Albinec - wiem że miała posiew z pochwy i całą resztę badań też - tym bardziej wszyscy zdziwieni, bo wg badań wszystko było ok... Jednak to prawda że lepiej rodzić w szpitalu a nie w prywatnej klinice - przynajmniej na miejscu są lekarze którzy natychmiast mogą zająć się dzieckiem i nie trzeba go wozić po całym mieście w poszukiwaniu specjalisty.

reklama
Agnie to mnie troszkę zmartwiłaś.:-:)-:)-(

ale jeszcze czekam na info od Albiniec

ale te casuale są świetne, ja już macałam:tak::tak::tak:xlander się nie umywa

Do góry