pumi
Styczniowe mamy'08
W przebiegu ciazy u kobiet z cukrzyca, zarówno przedciazowa, jak i cukrzyca ciazowa, mozna miec do czynienia z róznego stopnia zagrozeniem dotyczacym matki oraz plodu. Pomimo wprowadzenia zasad scislego nadzoru diabetologiczno-polozniczego nad ta grupa pacjentek nadal obserwuje sie wystepowanie niektórych powiklan w porównaniu z grupa kobiet bez cukrzycy. Sposród zagrozen i powiklan dotyczacych matki najczesciej wymienia sie: nadcisnienie tetnicze i EPH-gosteze, zakazenia dróg moczowo plciowych, wielowodzie, uraz porodowy, poród droga ciecia cesarskiego.
Powiklaniami dotyczacymi plodu lub noworodka sa najczesciej: makrosomia lub mikrosomia, smierc wewnatrzmaciczna lub okoloporodowa, wady wrodzone, powiklania porodowe.
Dostalam juz ochrzan od mojej siostry ze ja zawsze cos wynajde i ze co druga kobieta w ciazy ma wysoki cukier i rodzi zdrowe i zywe dzieci!
ja przestrzegalam wszystkich zasad przed tym badaniem jakie zamieszczalyscie na forum i mimo to cukier wysoki - ale cos nie bede sie an zapas stresowac
Powiklaniami dotyczacymi plodu lub noworodka sa najczesciej: makrosomia lub mikrosomia, smierc wewnatrzmaciczna lub okoloporodowa, wady wrodzone, powiklania porodowe.
Dostalam juz ochrzan od mojej siostry ze ja zawsze cos wynajde i ze co druga kobieta w ciazy ma wysoki cukier i rodzi zdrowe i zywe dzieci!
ja przestrzegalam wszystkich zasad przed tym badaniem jakie zamieszczalyscie na forum i mimo to cukier wysoki - ale cos nie bede sie an zapas stresowac