reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Albiniec, moja koleżanka miała cukrzycę w ciąży, ale po dopieką lekarza zupełnie bez problemu urodziła i jeszcze laktację miała przez 2 lata non-stop.
asiulka, a czego masz te skurcze? bo jeśli brzuszka, to może to już te przepowiadające? a jeśli np. łydek, to pewnie brak magnezu

reklama
Asiulka te skurcze to skurcze Braxtona - Hicksa. Od 28 tyg. te skórcze są coraz bardziej odczuwalne.
"Po 20. tygodniu ciąży macica zaczyna przygotowywać się do porodu, kurcząc się i napinając (są to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa). Taki skurcz trwa ok. 30 sekund, nie jest bolesny, ale może być nieprzyjemny. Zmiana pozycji lub ćwiczenia oddechowe zmniejszają uczucie dyskomfortu.

Kobiety, które dużo pracują i są zmęczone, często odczuwają bolesne skurcze macicy ustępujące po odpoczynku.

Z miesiąca na miesiąc skurcze przybierają na sile. Uwaga, czasami zdarza się, że twardnienie brzucha jest sygnałem porodu przedwczesnego. W takim przypadku skurcze wydłużają się, są coraz silniejsze (często bolesne), a odstępy między nimi coraz krótsze. Może to prowadzić do skracania się i rozwierania szyjki macicy. W takiej sytuacji kobieta powinna natychmiast skontaktować się z lekarzem, który zadecyduje o dalszym postępowaniu."

czy do smarowania brzucha uzywacie tylko balsamu/kremu dla kobiet w ciazy czy innych tez bo mam tak naciagnieta skore na brzuchu ze az boli
dzidzia fajnie ze jestes znowu mam nadzieje ze u ciebie wszystko dobrze

Helenka- napisze ci jak u mnie jest z kremami. Zaznacze ze nie mam ani jednego ciazowego rozstepu ( tylko te z przed kilku lat). na brzusio i cyce smaruje jakis amerykanski dla kobiet w ciazy w bialym sloiczku - ma rozowa konsystencje, dobrze sie wchlania i slicznie pachnie, i przy tym jest bradzo skuteczny. Na sutki nakladam taki gesty zel dla mam karmiacych i przygotowujacy skore na sutku do karmienia- rewelacja. Na uda nakladam krem na rozstepy z Avonu- ani jednego rozstepu. Troche tego duzo ale warto poswiecic te 10 minut dziennie na wsmarowywanie bo skora jest bardzo elastyczna i nawilzona

Ja używam Mustele 9 miesięcy na brzuch, biodra i piersi i nie mam i nie miałam rozstępów - tylko wiadomo, ze moga sie pokazac po porodzie . Ogolnie podobno, wystarcza zwykła oliwka, oczywiście jeżeli nie ma sie na oliwki uczulenia.

Asiulka dla mnie ginek powiedział że jeśli brzuch się napina w ciągu 1 godziny 4 razy i boli to natychmiast do szpitala.A jeśli nie boli, a się napina to No- spe wziąć i do lekarza, jeśli nie pomoże to skontaktować się ze swoim lekarzem
Helenko ja mama dobrą metodę od koleżanki jak się bardzo skóra na brzuchu naciąga.Należy ją nasmarować oliwką dla dzieci, nałożyć na to folię spożywczą i śmigać sobie po domu:tak:.Brzmi zabawnie............:-DPrzynosi ulgę i skóra fajna:-)

Rozstępów na brzuchu ani na udach nie mam, ale ...................tragedia!Pojawiły mi się na lewej piersi takie drobne jak na razie:crazy::crazy::crazy::baffled::baffled::baffled:, a tak dbałam o to!Smaruję dwa razy dziennie Mam nadzieję, zę się n ie powiększą:baffled:
Dobry też jest krem z ZIAJKI NA ROZSTĘPY, białe opakowanie i niebieska zatyczka

hejka
w pierwszej ciąży smarowałam się mustelą i jedyne rozstępy (3szt) mam na udach Teraz też jej używałam ale jak mi sie skończyła skorzystałam z prezentu i smaruje się Eris Fajnie się wchłania zobaczymy na efekty Teraz mam kolejne nowe rozstępy na udach No trudno co zrobic:crazy:

jeżeli chodzi o skurcze to mam dość często napięty brzuch, i mam uczuje takiego jakby kopnięcia prądu. Natomiast ostatnio mam skurcze łydek, budzę się w nocy z okropnym bólem. A wy macie może drętwienie rąk?? Puchną wam może nogi i ręce???
jeżeli chodzi o rozstępy to niestety mam i to w dużej ilości na udach i piersiach. Mi kremy niestety nie pomogły. Używałam kremu z Avonu i lipa. potem moja ginekolog poleciła mi żebym kupiła sobie szczotkę do masażu i oliwkę. Teraz sie smaruje i wcieram tą oliwkę i trochę pomaga, ale tylko trochę. Mi niestety wyszły rozstępy dlatego że wcześniej je miałam w małych ilościach ale były. Poza tym jestem w 30 tygodniu a już przytyłam 23 kg :-(

reklama
Asiulka to koniecznie powiedz o tym swojemu lekarzowi, bo napięty brzuch za często tak nie bardzo dobrze.
A mi od wczoraj, 2, 3 razy dziennie drętwieje ręka, ale tylko lewa:baffled:.Ale jeśli nie boli i jest to delikatne to nie mam się czym przejmować mówiła położna.Muszę zwiększyć ilość produktów bogatych w potas i magnez.
Będę jadła banany:-)
A pytałam się położnych, aż trzech i ginka o te banany i to nieprawda ,że wywołują skurcze.Może gdybym jadła po kilogramie dziennie..........ale i to mało prawdopodobne.
Ale za to prawdą jest,że MALINY wywołują skurcze, ale jeśli bym wypiła całą butelkę soku lub zjadła słoik dżemu.
Jeśli dodam sobie 1 łyżeczkę do herbaty to nic mi nie będzie

Do góry