reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

No wlasnie- bo to sie tak nakreca- jak sie odciaga to produkuje jeszcze wiecej pokarmu i kolo sie zamyka. Mala sie najada a ja mam nadal po karmieniu pelne cyce. Mam akurat w zamrazarce te kompresy zamrozone, wiec zastosuje sie do twoich rad

reklama
AlbiJa szczepię przeciwko pneumokokom i ja szczepię dopiero jak Oli będzie miał 12 tygodni tą szczepionką, którą powinien dostać w 6-8 tygodniu
A to dlatego zę jak mial zapalenie płuc i sie urodził to dostał pentaglobinę i od tego leku ze szczepieniami trzeba odczekać aż 3 miesiące-takie są zalecenia.A przeciw pneumokokom chciałam szczepic dopiero jak będzie mial 2 latka.Aze wzgledu że jest wcześniakiem i przeszedł zapalenie pluc jest bardziej narażony i warto zaszczepic-nawet sie zaleca.
Lekaraka i neonatolog powiedziały mi, ze dzieici które rodzą sie zdrowe i o czasie to nie warto szczepić na razie szczepić....dopiero w 2 latka jak pójdą do żłobka i mają większy kontakt z dziećmi innymi.
Anja to czekam na wyjaśnienia i dzięki bardzo:tak:

kurczę, jutro idziemy na szczepienie i zdecydowaliśmy się na to 5 w 1, większość naszych znajomych tak robi, wśród nich para lekarzy - nic złego nie słyszałam o tych szczepionkach:no:
agnie, my też nie chrzcimy, a jak wasza rodzinka na to reaguje? i jesli wolno spytać - dlaczego nie chrzcicie?

Pandi, ja tez nie chrzcze, bo oscyluje miedzy agnostyka a buddyzmem jako filozofia zycia a Luki nie praktykuje tez sie wahalam, ale wole dziecko wychowac w tolerancji i agnostycznej atosferze, bedziemy sobie odwiedzac rozne koscily. jak bedzie sie chciala ochrzcic to cul.
Nie chce by przezyla to co ja - rodzice mnie ochrzcili bo tak bezpieczniej w tym glupim kraju, moja mama nie -katoliczka , ojciec agnostyk no i masakra bo pingwin powiedzila na religii,ze NIE-KATOLICY beda sie smarzyc w piekle:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:wiec dala mi do zrozumienia ,ze moi starzy maja u P.Boga przechlapane.
Taki jest poziom nauczania religii w polsce, to nie wiedza o ROZNYCH religiach swiata tylko placenie na tacke i klepania formulek rozancowych-(srry jezeli kogos urazilam:confused:)
Wiec wybieram to co jest wedlug mnie najlepsze dla dziecka i nie samej, nie cierpie obludy, skoro ja nie jestem katoliczka to nie bede z dzieciaka robila na sile, bo tak w polsce poprawnie politycznie. Rodzina Lukiego to troche "moherki" ale mysle,ze beda sie musieli z tym pogodzic - nie maja wyjscia.

no witajcie w ten piekny dzien:-)
Kurde ja wyszykowana nma spacer bo szkoda dnia na siedzenie w domu a Borysek zasnal- szkoda mi go budzic..
W nocy nawet spoko- pospal troszke ale tez poszalal
Co do chrzcin- my chrzcimy w swieta . Prawde powiedziawszy troche sie wkurzylam na ksiedza. Chcemy chrzcic w naszej rodzinej wsi, gdzie i ja bym chrzczona, mialam komunie i bralismy slub. Teraz ksiadz robi nam problemy bo moja siostra jest w zwiazkuz facetem i nie maja slubu a ten palant robi nam problemy bo taka chrzestna nie moze byc:wściekła/y:Paranoja. Za tydzien jade do niego i jak bedzie sie upieral to mam go w tylku- ochrzcze malego w innym kosciele...
Co do szczepionek- my bedziemy szczepic tymi kilka w jednej. Wszyscy moi znajomi tak robili i jest git. A nie slyszlam jeszcze o tym, że dziecku cos moze byc...
Milego dnia wam zycze dziewczynki:-)

ESTIi reszta ktora interesuje powiazanie miedzy szczepieniami a Autyzmem

[SIZE=-1]Czym jest autyzm?[/SIZE]
[SIZE=-1]Autyzm jest zaburzeniem rozwojowym, które najczęściej ujawnia się w ciągu pierwszych trzech lat życia jako rezultat zaburzenia neurologicznego, które oddziałuje na funkcje pracy mózgu.[/SIZE][SIZE=-1]Autyzm i jego pochodne, jak podaje statystyka, występują raz na 500 osób i występuje cztery razy częściej u chłopców niż dziewczynek. Dochody, stopa życiowa, czy wykształcenie rodziny nie mają żadnego wpływu na występowanie autyzmu.[/SIZE][SIZE=-1]Autyzm ma wpływ na rozwój mózgu w sferach rozumowania, kontaktów socjalnych i porozumiewania się. Dzieci i dorośli z autyzmem najczęściej mają kłopoty z komunikacją w grupie i wspólnych czynnościach. Zaburzenia utrudniają im porozumienie z innymi i stosunek do świata zewnętrznego. Chorzy mogą wykonywać te same ruchy ciała ( np. machanie ręką, kołysanie się ), nietypowe reakcje wobec ludzi, lub przywiązanie do przedmiotów, czy sprzeciwianie się jakimkolwiek zmianom w rutynie. W niektórych przypadkach może występować agresja i/lub samookaleczanie się.[/SIZE][SIZE=-1]Autyzm jest trzecim najczęściej spotykanym upośledzeniem rozwojowym- częstszym niż zespół Down'a. Jednak większość społeczeństwa, w tym wielu pracowników służby zdrowia, świata nauki, nadal nie rozumie jak autyzm oddziałuje na osoby chore i jaki jest najlepszy sposób pracy z osobami cierpiącymi na autyzm.[/SIZE]

Autyzm wystepuje masowo w USA, przede wszystkim Dolinie Krzemowej, tam gdzie maja siedzibe Google, Microsoft etc, nie wiadomo czemu.
Pierwsze szczepionki skojarzone byly stosowane oczywiscie w USA no i wybuchla panika
"
autism had risen to1 in every 150 American children, and almost 1 in 94 boys. The issuance of this report caused a media uproar, but the news was not a surprise to ASA or to the 1.5 million Americans living with the effects of autism spectrum disorder."
takze dramat!!!:no:

Pierwsze objawy wystepuja ok 15-20 msc zycia albo pozniej do 3-4 roku zycia, wystepuje wiec ZBIEG okolicznosci z wystepowaniem AUTYZMU (ok 18msc zycia) a ostatnia dawka szczepionki skojarzonej.
Pochodzenie AUTYZMU jest mniej znane i oczywiste niz np Zespolu Downa, jednakze sa przypuszczenia, ze AUTYZM jest dziedziczny jak kazda choroba psychiczna typy schizofrenicznego, nieuleczalna i nie mozna zapobiec

Nie wiadomo czemu tyle Autystycznych dzieci rodzi sie w Kaliforni, gdzie maja siedzibe wszystkie najwieksze firmy komputerowe- moze jakies promieniowanie, diabel wie! jednakze Autystyczni ludzie moga byc absolutnymi geniuszami w dziedzinie fizyki, matematyki, informatyki a ich inteligencja emocjonalna rownoczesnie kontakt z zewnetrznym swiatem nie istnieje:cool2:

Przed AUTYZMEM nie da sie zapobiec to jest choroba psychiczna ktora ma rozne spektrum, ale wracajac do powiazania ze SZCZEPIONKA skojarzona, po wielu procesach sadowych i badaniach... NIE ISTNIEJE POWIAZANIE!!!!;-)wiec bezpiecznie jest szcepic,

Poza tym to bylaby zbyt jednoznaczna przyczyna choroby psychicznej, latwa przyczyna i latwe rozwiazanie problemu, niestety w chorobach psychicznych przyczyny jak i leczenie (terapia) to bardzo zlozna sprawa

Pumi jak ty to robisz, że nie zacałowałaś jeszcze Dominisi;-):-) pokazałam ją mojemu Wojtkowi powiedział, że "śliczna mała księżniczka":tak:

Pytam o czas szczepien bo mam w ksiązeczce zapisane przez pediatrę w szpitalu, 4-6 tydzien "USG bioderek" i w 6 tyg. szczepienia. Tak sie złożyło, ze idziemy w piątek na wszystko i wydamy 140 USG+200 szczepionka 6 w 1 + 280 pneumokoki.:baffled: Nam doradzali wszyscy lekarze, ktorych pytałam, szczepienia na pneumokoki, szczegolnie, ze ost jest coraz częstrze zachorowanie na zapalenie opon mozgowych i zapalenia ucha z powikłaniami, nawet u małych dzieci, ktore nie chodza do przedszkola. Wole jednak dziecko chronic niż potem miec problemy z małym.

reklama
Uff moje dziecko w koncu zasnelo. Nie spalo cala noc. Marudzil i wisial na cycu. Od piatku mamy same wrazenia i to pewnie przez to. Zaliczylismy kolejna wizyte u pediatry i szczepienie. Maly wazy 4650, mierzy 52 cm i pediatra nie jest z tego szczegolnie zadowolony. Twierdzi ze troche malo. Co oznacza ze moja domowa waga klamie. Mnie wyszlo 5 kg. Znowu czekaja nas badania. USG glowki, test snu, wizyta u neuropediatry i za miesiac powrot do pediatry. Jest tego troche.

Do góry