reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

hmm my tez mamy ślub cywilny ale mam nadzieję, ze nie bedą robić z tego problemu jeżeli bedziemy chcieli chrzcic młodego. Moi znajomi nie mają ślubu a chrzczyli.

reklama
Racja z tym wiekiem. Musimy zawsze podawac wiek faktyczny i korygowany. Sprawdzilam na siatce centylowej i nie odstajemy specjalnie od normy, a pediatra powiedzial np ze maly powinien miec ok 54 cm a ma 52. I teraz nie wiem czy mam sie tym przejmowac czy pediatra byl nieco nadgorliwy.Ale maly rosnie troche skokowo. wczesniej przybral 700 g na 2 tygodnie a pozniej tylko 300 w tym samym czasie. Zobaczymy u neuropediatry.
Na rotavirusy maly zostal juz zaszczepiony. Ta szczsepionka jest w pakiecie i o ile sie nie myle to razem z pneumokokami.

Tylko u tak małego dziecka to trudno zrobić prawidłowy pomiar długości, równie dobrze ma 54 cm bo co to jest te dwa cm, wystarczy ze odrobine obkreci głowe albo nieco podkurczy nożki i na pocieszenie ja byłam u pediatry na pobraniu krwi do IMiD i jak go zwazyła to powiedziała, ze wazy Dawidek za mało bo sie liczy od wagi urodzeniowej i co potem nie dość, ze od was sie potwierdziło i przeczytałam, ze od wagi najmniejszej sie liczy wage. Tydzien później bylismy na bilansie w 4 tygodniu i inna Pani dr powiedziała, ze na 100% od wagi najnizszej bo to jest własciwa waga, bo po urodzeniu to dziecko ma po porstu jeszcze płyn w płuckach i smólke w jelitach, którą musi wykupciac, wiec sie okazało, ze dawidek przytył 800 g wiec idealnie. Także nie ma co sie sugerowac słowami jednego pediatry bo każdy z nich ma inny "kalkulator".

Fakt z dlugoscia dzieciatka roznie bywa, ale z obwodem glowki to dopiero jest polka. kazdemu wychodzi inny wynik. A dla nas to bardzo wazne.

My chrzcimy 9 marca. Mojemu mezowi wszystko jedno czy bedzie ochrzczony czy nie a dla mnie to jest oczywiste. Choc odnosze wrazenie ze to juz tylko tradycja a nie wiara. Poza tym tutaj katolickie szkoly sa poprostu lepsze.

ja oszaleje z tymi szzepieniami, szczepic na rota czy nie, co lekarzto inna opinia. zwariowac mozna, a firmy farmaceutyczne kaske bija na tym:baffled::baffled::baffled::baffled:

Dwóch w szpitalu - Pani Ordynator Pediatrii i druga Pani dr doktor pediatri co przyjmowała moj poród.
Dwie z LuxMedu bo w 3 tygodniu bylismy na pobraniu krwi do IMiD i w 4 tyg. ta własciwa wizyta.
Kazdej z tych dr pytałam o szczepienia i kazda powiedziała Penumokoki tak Rota nie bo Pani ordynator i ta druga ze szpitala juz miały 3 dzieciaki ze skretem kiszek po tej szczepionce i skonczyło sie operacją.

reklama
Musze znaleźć apartament w Gdyni od 4 do 8 lipca. Chyba zabiore całą rodzinke na Openera i Mame, zeby siedziała z Dawidkiem od 21. :-) Także Anja moze sie zobaczymy, jak w tym czasie bedziesz w domu a nie na wakacjach.

Do góry