reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

nutka, no oby zrozumiałam, bo dac dziecku polizać ociupinkę bitej śmietany a dać pół pączka to jest różnica!! a sorry czy Twoje dziecko miałoby czym zjeść pół pączka? moja ma dwa zęby i ostatnio dopiero biszkopciki wprowadziłam, z którymi na początku ledwie sobie radziła...

reklama
Nic dziwnego,ze wracacie-u nas najlepiej :tak::-D:tak:
Dziewczynki tak trzymac!Tu normalnie jest bardzo milo i przyjemnie.Nie klocic sie i nie stosowac wypominek a tak pozostanie.Tu sa madre kobitki.I zawsze sluza rada.Mozna na nie liczyc.Zawsze sie znajdzie ktos,kto cos podpowie.

A szczypta sarkazmu jeszcze nikomu nie zaszkodzila :tak: No i odrorobina dystansu do siebie....nie ma co sie obrazac-to dobre dla dzieci.

Zycze milego forumowania i lece do tesciowej na imieniny.Moze Zuzik jakiejs salatki z majonezem sprobuje ;-) Albo jakiegos browarka chlapnie :-)

nutka, no oby zrozumiałam, bo dac dziecku polizać ociupinkę bitej śmietany a dać pół pączka to jest różnica!! a sorry czy Twoje dziecko miałoby czym zjeść pół pączka? moja ma dwa zęby i ostatnio dopiero biszkopciki wprowadziłam, z którymi na początku ledwie sobie radziła...

Niema ani jednego czekamy jeszcze ale mama miała jej w
herbatce pomoczyć i dac.
\Mała spi a ja pranie prasuje zaległe,cos mi zaczyna kaszlec,dam jaj z 7 kropli witaminy C

Dziewczyny!Mam mały problem.Chcę wstawić suwaczki wszystkim moim dzieciom.Wklejam i stale któryś usuwa.Na innym forum udało mi się wkleić bez problemu.A co tu się dzieje?

widze żę wszyscy wracają na jeden temat:tak::-) fajnie:-)
my "młode" mamy trzymamy sie <większość bo są wyjątki> schematów żywieniowych, pokolenie naszych mam było zupełnie inne. jednak czesto się zdaża że gdy maluch jest pilnowany przez babcie dostaje jedzenie które jeszcze nie powinien:baffled:
osobiście moja tesciowa opiekuje się synem szwagierki, wprowadza mu nowe dania- tzn daje mu czesto obiady które przygotowuje dla reszty rodziny..:crazy:
oczywiście daje mu gdy nie widzi jego mama:angry:
nie mam pojęcia jak wytłumaczyć jej że wszystko się zmieniło od czasu kiedy ona wychowywała swoje dzieci:crazy: boje sie zostawić wiki z nia nawet na godzine <gdy musze z mezem cos zalatwic> ze nie da jej czegos na co ja bym sie nie zgodziła...

widze żę wszyscy wracają na jeden temat:tak::-) fajnie:-)
my "młode" mamy trzymamy sie <większość bo są wyjątki> schematów żywieniowych, pokolenie naszych mam było zupełnie inne. jednak czesto się zdaża że gdy maluch jest pilnowany przez babcie dostaje jedzenie które jeszcze nie powinien:baffled:
osobiście moja tesciowa opiekuje się synem szwagierki, wprowadza mu nowe dania- tzn daje mu czesto obiady które przygotowuje dla reszty rodziny..:crazy:
oczywiście daje mu gdy nie widzi jego mama:angry:
nie mam pojęcia jak wytłumaczyć jej że wszystko się zmieniło od czasu kiedy ona wychowywała swoje dzieci:crazy: boje sie zostawić wiki z nia nawet na godzine <gdy musze z mezem cos zalatwic> ze nie da jej czegos na co ja bym sie nie zgodziła...
Tylko niektóre mają problemy, co dawać bo jadło by ich dziecko tylko buraki, żółtka i chleb:wściekła/y:. Tylko to chce moje dziecko jeść, kasze, żeby zjadła to przetrzymuje ją aż zgłodnieje ale tak porządnie i wtedy nie ma problemów.

Girly masz jakiś pomysł jak ja przekonać do jedzenia kaszek i picia mleczka? Bo naprawdę mam dość, robię mleko i wylewam i tak w kółko:wściekła/y:

Niestety Jagna nie ma zmiłuj sie dziecko musi (tym bardziej takie maleńkie ) pić mleko. Próbowałaś podawac jej np kaszki łyżeczką??? Albo np spróbuj zagęścic każde mleko kaszką ryżową gruszkową - bo gdzieś chyba pisałaś że lubi gruszki. Musisz próbować...Wg mnie ona jest za mała na parówki niestety:baffled: pediatra mojej siostry dzieciom 2 i 3 letnim zabraniał podawania parówek częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nie mam zamairu się doktoryzować, ale do parówek i wędlin mielą obecnie wszytsko...chrząstki ,papier, do tego konserwanty, szprycują wodą. Dlatego uważam , że jest to ostatnia rzecz obok fast foodów i coli, którą mozna podawać dziecku i to 7 miesiecznemu. Każde wędliny zawierają dodatkowo duże ilości sodu, który za bardzo obciąża organizm niemowlaka....Chleb to znowu drożdże....

Ostatnia edycja:
Niestety Jagna nie ma zmiłuj sie dziecko musi (tym bardziej takie maleńkie ) pić mleko. Próbowałaś podawac jej np kaszki łyżeczką??? Albo np spróbuj zagęścic każde mleko kaszką ryżową gruszkową - bo gdzieś chyba pisałaś że lubi gruszki. Musisz próbować...Wg mnie ona jest za mała na parówki niestety:baffled: pediatra mojej siostry dzieciom 2 i 3 letnim zabraniał podawania parówek częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nie mam zamairu się doktoryzować, ale do parówek i wędlin mielą obecnie wszytsko...chrząstki ,papier, do tego konserwanty, szprycują wodą. Dlatego uważam , że jest to ostatnia rzecz obok fast foodów i coli, którą mozna podawać dziecku i to 7 miesiecznemu.
Dawałam kasze gruszkową nawet mieszałam z gruszką i owoce leśne bo bardzo lubi taki sok, ale to nie pomaga, zje 2-3 łyżeczki i zamyka dziobka. Jedynie jeszcze da rade z jogurtem naturalnym je z apetytem, ale go daje 2x w tygodniu. Co do parówek to wiem, że są niezdrowe i chyba je wycofam z jadłospisu.
Przed chwilą zjadła trochę pulpeta z obiadu, ale tylko dlatego, że do rączki dałam:wściekła/y: i kawałek marchwi. Zobaczę jak z kaszką pójdzie na noc bo dawno jej nie usypiałam. Dzisiaj zostałyśmy same i do pracy nie poszłam.

reklama
Jagna uważam, iż jedzenie przeznaczone dla dorosłych jest dla dorosłych, dziecku jesli naprawde nie chce jeść gotuj jednak osobno...możesz jej podwać deserki gruszkowe z manna , biszkoptem, ryżem - to już twoja mała może. Możesz zrobic ksieil jak pisałaś lub budyń z tych owóców. No i już masz 4 rózne deserki o smaku gruszkowym hehe.

nabiał powinnas starać się podawać dopiero od 11 m-ca :sorry2:...chociaz są z Nestele deserki dla naszych pociech - mój niestety jest bezmleczny wiec nie może.

Inne przepisy
Kisiel mleczny (od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel można podać z owocami :-)

Zupa jarzynowa z buraczkiem ( od 7 m-ca) prawie że barszczyk hehe
Skład: 1/2 marchwi ,1/2 ziemniaka , 1/2 pietruszki, 1/2 buraka , łyżeczka świeżego masła ( ja uzywam osełki) , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.

Pulpety z cielęciny (od 10 m-ca) - możesz spróbować teraz
Skład: 1/2 marchwi , 1/2 pietruszki, 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera, 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny, 2 łyżeczki kaszy manny, pół łyżeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego żółtka, 150ml wody.
Przepis: mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min. W przypadkunaszych pociech warzywka miksujemy lub przecieramy i mamy gotowy obiadek - skoro Twoja juz jadła pulpety uważam, że takie będą stanowczo dla niej lespze i zdrowsze.
Można zaminić mięsko na kurczaka lub indyka.

Pulpety z ryżem ( od 8 m-ca)
Skład: 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 2 łyżki surowego ryżu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, żółtko
Przepis: Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.

Ostatnia edycja:
Do góry