Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
hej dziewczyny! jestem tutaj nowa:-) to moja pierwsza ciazamoja coreczka termin przyjscia na swiat ma na 7 stycznia
) pozdrawiam Was bardzo serdecznie!!

Cieszę sie że wszystko ok a tą wagą się mnie martw mo synek w 30 tyg wążył dokładnie 1589g i też mi sie mało wydawało ale gin stwierdził że ok a u Ciebie są 2 małe istotki więc myślę że wage mają ok.\Wszystko jest ok. Malutkie waza po ok.1700g, to niezbyt wiele jak na ten tydz wydaje mi sie ale lekarz mowi ze jest ok, nie ma powodu do obaw, rozwijaja sie rowniutko:-)
![]()
Ja też nie kumam - sylwia ma 2,2, Joasia 2,5, Dorcia 2 - i sylwia się dowiaduje, że nie doczeka do stycznia a Joasia ma wyznaczony termin cc na 18, a Dorciaa chyba nic zlgo nie mówił? agagsm miała w ogóle poskracaną od 22 tyg a teraz się okazuje, że spoko
Co lekarz to inaczej - sylwia co to znaczy paskudna?
Spokojnie babkizastanawiam się czy chce wiedziec ile ma moja
2 tygodnie temu miała około 3 cm - moj gin jest tak dokładny, że szok
Spokój ma anetrix czy macy bo w ogóle nikt im nie mierzy i też dobrze....
Niech mnie ktoś oświeci... :-)
- u mnie problemem było zbyt szybkie rozwarcie i jakby mi sie rozwarcie większe zrobiło to amen-poród. Dlatego pesar - żeby się nie rozwierało. Potem miałam mocne skórcze i napinanie brzucha, a dziecko nisko naciskało cały czas na kanał - szyjka skróciła się do 25mm, z czego pod ręką miala tylko ok. 10mm i siała mi panikę, bo reszta dopiero w USG wyszła. Teraz mówią, że dziecko pod żebrami - puścił nacisk na szyjkę i te 4-5 mm jest dłuższa niz była, więc znowu mam 30mm, no a pesar rozwarcie przytrzymał i dzięki temu jest wszystko dobrze

Na grudniówkach dwie mamy podczas swoich drugich ciąż dowiedziały się, że na pewno do terminu nie dotrwają, bo też coś z szyjką nie halo, a obie się przeterminowały, w tym jedna miała poród wywoływany :-)

Dokladnie tez tak uwarzam natura jest madrzejsz , ja juz sie nie przejmuje bedzie co ma byc ana dzis mowie dobranoc.Dziewczyny grunt to spokójNa grudniówkach dwie mamy podczas swoich drugich ciąż dowiedziały się, że na pewno do terminu nie dotrwają, bo też coś z szyjką nie halo, a obie się przeterminowały, w tym jedna miała poród wywoływany :-)
Ja też mam z tym spokój i chyba czasami lepsza jest ta niewiedza ;-) Tylko miałam raz badanie ginekologiczne w tej ciąży (co w UK i tak zakrawa na ewenement) i wystarczyło mi stwierdzenie, że wszystko jest ok. Co ma być to będzie ;-)Chciałabym jak najdłużej w dwupaku wytrzymać, ale cieszę się, że już przekroczyłam ten magiczny 30 tydzień :-) Tak jakoś mi lżej z tą świadomością, że w razie W to mojej córci właściwie już nic nie grozi
Lecę szykować do spania tego mojego ancymona, chociaż on zamiast myśleć o spaniu to jeszcze walczy ze swoim misiem. Chyba misio coś strasznie mu podpadł, bo Olisiński na niego krzyczy![]()
Odliczyłam sobie 4 tygodnie od wyznaczonego terminu porodu przez lekarza ginekologa.
Cześć babeczki:-) Mnie na szczęście nic nie boli ale noc miałam straszną duszę się już cały czas, już spać nawet nie mogę:-(. Słyszałyście teorię że przed porodem waga troszkę spada? Bo tak się zastanawiam na ile przed porodem.?Wchodzę sobie na wagę dzisiaj cala w strachu a tu -2kg? I nie wiem co jest grane. Nie żeby mnie martwiło:-) ale..
Powodzenia na wizytachi żeby Was nic a nic nie bolało życzę:-)
Jola u nas wczoraj w szkole rodzenia wywiazala sie dyskusa na temat zwierzat w domu i pediatra mowila ze naprawde nie ma co przesadzac, przed porodem treba psa odrobaczyc, wykąpać i tyle.i tak nie unikniemy kontaktu zwierzaka z dzidzia.a dzidzie tak naprawde nalezy odeparowac od zwierzaka przez pierwszych kilka dni i to wszystko.
Lilka29 w zupelnosci sie z toba zgadzam.tak do 7 mies jest spoko a potem to juz jest cholerni emeczące wszystko;-)
morka, będzie dobrze. Jeśli są podstawy do cc to trzeba się z tym pogodzić. Najważniejsze żeby dzieciaczki zdrowe były :-)
Właśnie usłyszałam, że zima dopiero do nas przyjdzie na przełomie stycznia i lutego ;-) SUPERRRR
Kaja wiem, pytam o tydzień tacierzyńskiego - jest tydzien prawda ?
a powiedzcie mi bo ja planuje po macierzynskim wykorzystac urlop z tego i z przyszlego roku w sumie 52 dni.i tak sie zastanawiam czy jak np pracodawca nie da mi wykorzystac bieżącego urlopu (bo zalegly to musi mi dac lub zapalcic a ja znam swoja skąpą szefowa wiec napewno mi go da) to czy jak pojde na wychowawczy to ten urlop za 2010 mi przepada?czy jak to jest?czy wogule za 2010 przysluguje nam pelny wymiar urlopu?czy proporcjonalnie do okresu ktory pozostal do konca roku po zakonczeniu urlopu macierzynskiego?
Czyli na Zelaznej mam szanse spotkać się z agągsm i golandą ;-). .
Witajcie
Moglabym do was jeszcze doloczyc???
Hej Dziołszki :-)
U nas znowu lipa, Oliś super reaguje na antybiotyk za to ze mnie się leje i górą i dołem. Najchętniej to bym spać poszła, a niestety nie mam takiej możliwości :-(
Lecę Młodemu obiadek szykować.![]()
Kurcze dziewczyny ale się cieszę!!! Moja wizyta baaaardzo udana! Ginka powiedziała, że w tej ciąży to ja sobie jeszcze pochodzę - szyjka sie wydłużyła, bo mała przestała naciskać, więc znów mam ok. 3cm (1,5cm na fotelu i kolejne 1,5 na USG) i nic tam w środeczku się nie szykuje na poród, więc mówi, że sie nie zdziwi jak jeszcze przenoszęDaj Boże dotrwamy i do stycznia heheh
za 2 tyg. 10 grudnia ściąga mi pesar i mam nadzieję, że potem się gorzej nie zrobino ale to już będzie 38 tydzień leciał więc nawet gdyby coś to dzidzia donoszona
Ułożona główką w dół więc chyba tak jej dobrze i niech już lepiej nie kombinuje. No i w końcu nie muszę leżeć - tylko dźwigać i sprzątać nie mogę, ale poza tym mam powolutku sobie wracać do chodzenia, żeby potem problemów z urodzeniem nie było
w końcu od 3 miesięcy leżę prawie non stop, dopiero w ostatnich 2 tygodniach się ruszam więcej bo się dobrze czuję
No i dobre samopoczucie przekłada się na dobre wyniki..
Agagsm a ja nic nie czułammoże to zależy od tego kto jak wymaz weźmie
co do wagi to ja też przybieram nie wiem ostatnio miałam na wizycie 6kg ale już mi na wadze wyskoczyło że mam 7 na plusie z tym że po solidnym śniadanku ;-)muszę się opanować ze słodkim i wskoczyć na czczo na wagę ;-)
przeciez to pryszcz!jak Ty to robisz>?;-)

Co prawda przytyłam ok 11kg ale inną miałam wyjściową