Na stronie 111 i 112 wątku o pielęgnacji dziecka piszemy o tym. Poźniej pojawiały się linki na dobre kremy z filtrami mineralnymi. Polecam poczytać, także to:
Dobra Metoda - metoda dobra dla Ciebie
Do wyboru mamy kremy z filtrami mineralnymi (fizycznymi) i chemicznymi.
• Filtry mineralne tworzą na skórze fizyczną barierę odbijającą promienie słoneczne. Zawierają zmikronizowane minerały: dwutlenek tytanu (titanium dioxide) lub tlenek cynku (zinc oxide). Ich cząsteczki są tak maleńkie, że nie widać ich gołym okiem - dzięki temu krem z filtrem nie zostawia na skórze widocznego osadu, choć chroni ją.
• Filtry chemiczne to substancje, które wnikają w naskórek (ale tylko w jego wierzchnie warstwy) i pochłaniają energię światła słonecznego, przetwarzając ją na nieszkodliwe ciepło. Najskuteczniejsze filtry chemiczne to Tinosorb M, Tinosorb S, Parasol 1798, Mexoryl XS i Mexoryl XL. Wszystkie powyższe filtry chronią zarówno przeciw UVA, jak i UVB i są bardzo skuteczne.
• Niektórzy nie tolerują kremów z filtrami chemicznymi - ich skóra reaguje na nie zaczerwienieniem, swędzeniem. Dlatego filtrów chemicznych nie powinno się stosować u niemowląt i alergików. Dla nich przeznaczone są filtry mineralne, bez dodatku konserwantów i substancji zapachowych. Starsze dziecko, które nie ma nadwrażliwej skóry, możemy bez obaw posmarować kremem z filtrem chemicznym.
Nie wiem jaki filtr ma mustela - moze mineralny - chciałam tylko zainteresować was tematem ale odsyłam do wczesniejszych wypowiedzi na odpowiednim wątku.
Dziś kolejny piękny dzień się zapowiada więc wszystkim miłego dnia!