reklama

Styczniówki kulinarnie!

Dziewczyny, róbcie to ciacho ze śliwkami, jest rewelacyjne!!! Urosło dopiero w piekarniku, a kruszonkę zrobiłam po swojemu- na klarowanym maśle.

buu... a u mnie komplenta porażka, zakalec jak niewiem co... ja się tak nie bawie...buu...:hmm:jedynie, to chyba tylko śliwki i kruszonka jadalne
Nikki, daj kawałek swojego
ale ja dałam suszone drożdze, a nie świeże, więc może to dlatego:hmm:

reklama
Właśnie, jednak dobre świeże drożdże to podstawa, a nie jakieś takie w proszku.
Już nie będe eksperymentować, następnym razem biore tradycyjne drożdże wyłącznie świeże:-)

Dawaj:-Dwypróbujemy:tak:

już kopiuje i wklejam :;-)
składniki :

1. 1 kostka margaryny
  2. 3 szkl. mąki
  3. 1szkl. cukru pudru
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. można dodać kakao

Wszystkie składniki od 1 do 5 mieszamy razem. Ciasto ugniatamy i dzielimy na kilka porcji. Niektóre porcje można wymieszać z kakaem. Każdą porcję rozwałkowujemy i za pomocą foremek wyciskamy serduszka lub inne formy ciasteczek.

A dla zabawy można z dzieckiem ulepić ulubioną postać lub zrobić serduszko dla ukochanego
xserce.gif

Gotowe serduszka kładziemy na blaszce pieczemy w temp. 180 stopni około 10-15 minut aż się zarumienią .
Smacznego
xzaba.gif

Jeszcze dodatkowo jak ktoś lubi może wymieszać z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów czy tam płatkami czekolady itd....:tak:polać np czekoladą jest dużo opcji do wyboru :tak:smakują jak kruche ciasteczka :tak:
te zrobiła sama moja córa wiec nie patrzeć na kształt bo troszkę je gniotła jak układała na blaszce :-D

a tu przepis na ciasteczka też łatwe ale z piwem :

http://wkuchni.blog.onet.pl/Ciasteczka-z-piwem,2,ID337940392,n

..

Ostatnia edycja:
no to faktycznie prościutkie i szybkie:tak:dobre, dla niespodziewanych gości
ale będzie obciach jak mi nie wyjdą :)
a proszku do pieczenia nie dajesz?

Ostatnia edycja:
no to faktycznie prościutkie i szybkie:tak:dobre, dla niespodziewanych gości
ale będzie obciach jak mi nie wyjdą :)
a proszku do pieczenia nie dajesz?
no przy tych co dałam zdjęcie na forum jest 1 łyżeczka proszku dopieczenia :tak:

a przy tych drugich z linka nie ma :no: ale margaryna to tylko kasia się sprawdza bo reszka jak się robi to się klei do blatu i trzeba mąkę dosypywać ;-) :-D

Jesli o ciazowe zachcianki to nie mam,ale czasem wlasnie teskno za takim np. ogorem i choc wiele rzeczy juz mozna tu kupic to jest wlasnie tak jak mowisz: nie smakuja jak wPolsce.My jak jedziemy do rodziny to wracamy jak wielblady..zurki od mamy,barszcze,grzybki marynowane,ogorki...Ale wszystko co dobre szybko sie konczy.....;-)
Jakbym widziała powrót mojej siostry :-D Tata od lat tak ją ładuje, że pęknąc można. Wg taty nie może pustego miejsca być w bagazniku bo to strata straszna. :-D Siostra zapiera się tłumacząc, że wiele można kupić ale gdzie tam: ziemniaki, kapusta, wędliny, słodycze ulubione i inne :-)
Ja Was rozumiem - wiele polskich produktów to miodzio - pieczywo, warzywa i owoce z naszych targowisk, o kiszonych nie wspomnę....
Produkty polskie lubie ale już gotowanie wg wskazówek babć na smalcu i zasmażkach porzuciłam dawno.
O .. ale się pochwale, że kilka lat sama piekłam chleb ;-)

reklama
Jakbym widziała powrót mojej siostry :-D Tata od lat tak ją ładuje, że pęknąc można. Wg taty nie może pustego miejsca być w bagazniku bo to strata straszna. :-D Siostra zapiera się tłumacząc, że wiele można kupić ale gdzie tam: ziemniaki, kapusta, wędliny, słodycze ulubione i inne :-)
Ja Was rozumiem - wiele polskich produktów to miodzio - pieczywo, warzywa i owoce z naszych targowisk, o kiszonych nie wspomnę....
Produkty polskie lubie ale już gotowanie wg wskazówek babć na smalcu i zasmażkach porzuciłam dawno.
O .. ale się pochwale, że kilka lat sama piekłam chleb ;-)

Hehe...co za znajoma sytuacja:-)
A co do chleba?Mnie kusi,zeby zaczac piec...Buleczki roznego rodzaju,najczesciej mslaane pieke sama,ale za chleb jeszcze sie nie wzielam...hmmm...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry