reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

witam ja ostatnio mialam wstret do kawy rozpuszczalnej i miesa wszelkiego rodzaju ... ale chyba juz przeszlo bo kawe moge juz pic a ostatnio zjadlam az 3 kotleciki schabowe :-)

piszecie o serniku ja dzisiaj bede piekla sernik na mleku :tak:
bo tesciowka jutro urodziny ma :dry:
 
reklama
a ja zajadam się... zielonymi oliwkami...
potrafię cały mały słoiczek na raz zjeść:szok::-Dinnych zachcianek i apetytów (lub ich braku) nie zaobserwowałam:)
 
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c98cb219c31855c2][/URL]Sernik na zimno z Malinami
750 g serka homogenizowanego waniliowego (ja używam Danio i taki polecam)
200 g ubitej na sztywno kremówki (ja robię najczęściej z dodatkowym serkiem a nie ze śmietaną taka wersja light;-))
2 łyżki cukru pudru
30 g żelatyny
Podkład biszkoptowy- jedna część

2 galaretki owocowe - (u mnie dla kontrastu kolorystycznego z malinkami agrestowe)
Koszyczek malin (w innych wersjach mogą być winogrona, truskawki, brzoskwinie z puszki lub mix ze wszystkiego)

Wymieszać obie galaretki w 700 ml wody, odstawić do ostygnięcia
Żelatynę sypiemy do szklanki, zalewamy gorąćą wodą tak żeby ją lekko przykryć i mieszamy do uzyskania gęstej ale lejącej się papki
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy serki (jeśli robimy wersję light miksujemy 4 serki z cukrem pudrem)
Do masy serowej dolewamy żelatynę i chwilę miksujemy
Masę przelewamy do tortownicy z odpinanymi bokami do której na spód wkładamy podkład biszkoptowy.
Na serek wkładamy owoce, po kilku minutach powoli zalewamy zimną galaretką i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki
 
Ostatnia edycja:
ja jakoś specjalnie na udka nie mam przepisu tylko przyprawiam i tyle ;-)

ewentualnie z udka odcinam mięso od kości i razem z piersią z kurczaka kroję to wrzucam na patelnie z przyprawą do gyrosu - kebabu podsmażam i to zapodaje w bułce kebab z pomidorkiem surówką i sosem czosnkowym ;-):tak:i powstaje z tego mięsa kebab domowej roboty ;-)
 
ZAgatko, kobieto, Ty mnie wykończysz!! Dawaj coś niskokalorycznego!!
Nikki jeśli zrobisz w wersji bez śmietany to naprawdę nie jest bomba kaloryczna to lekki deser:tak:

A macie przepis na jakoś fajnie zrobionego kurczaka? Np udka?
Proszę bardzo;-)

Udka w glazurze

glazura: 1 cebulę i 1 ząbek czosnek drobno kroimy, dodaję: 10 łyżek sosu sojowego,4 łyżki octu ryżowego lub winnego, 3 łyżki miodu, 4 łyżki whisky i 1 łyżeczkę startego imbiru. Mieszamy z delikatnie posolonymi 6-8 udkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wyjmujemy udka z glazury i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około półtorej godziny w 200%
Pozostałą glazurę gotujemy około 5 minut, w razie potrzeby zagęszczam łyżeczką mąki ziemniaczanej i polewamy nią upieczone udka

 
reklama
Do góry