reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
Jasiek nie był jeszcze szczepiony bo miał katar kolejny termin 19!

na rota i pneumokoki chyba tez zaszczepimy pediatra niby polecała mowila ze rota monitoruja i było kilka przypadkow w w-wie ostatnio ... sama nie wiem

ze wzgledu na to ze Jas mial wylew moze dostac skojarzone bez opłaty ale w 3 ukłuciach tylko potzrbuje zaświadczenie od neurologa!
troche niedopytalam pediatry ale z tego co wiem to szczepienie jest na 5 chorób + wzwb wiec dlaczego w 3 ukłuciach??
wiecie moze cos na ten temat?
5 w 1 ,wzw,pneumo to daje 3 kłucia,tak my mieliśmy.Bez pneumo są 2

ze wzgledu na to ze Jas mial wylew moze dostac skojarzone bez opłaty ale w 3 ukłuciach tylko potrzebuje zaświadczenie od neurologa!
troche niedopytalam pediatry ale z tego co wiem to szczepienie jest na 5 chorób + wzwb wiec dlaczego w 3 ukłuciach??
wiecie moze cos na ten temat?
Może lekarce chodzilo o to, że może dostać lepszą szczepionkę odpowiadającą tej 5w1, tzn krztusiec aceluralny, ale w trzech ukłuciach (DTP, hib i polio, które też jest w wersji doustnej),bo mnie w poradni szczepień tak powiedzieli, no i że za 5w1 musiałabym zapłacić. Za tydzień idziemy do szczepienia to się dokładnie dowiem.
A co do wagi, to dziecko szczepi się zaraz po urodzeniu na żółtaczkę i gruźlicę i wiem, ze koleżanka musiała czekać aż jej synek osiągnie wagę 3kg, żeby mógł zostać zaszczepiony, więc chyba coś w tym jest. My na razie dostaliśmy żółtaczke i pneumokoki, i córcia wazyła ponad 4,5kg, bo dzień później na równe 2 miesiące ważyłam ją i wyszło mi 4860g, teraz ma już na pewno powyżej 5kg, a na szczepienie idziemy dopiero za tydzień.

witajcie.my dzis po pierwszym szczepieniu..oj mialam stracha jak to bedzie:szok: ale bylo wspaniale jesli chodzi o reakcje Igorka.mielismy szczepionke 6w 1 plus pneumokoki,,,,,,,,,,jedna w prawa nozke druga w lewa nozke ))w niemczech nie szczepi sie w raczke tylko w nozki no i pneumokoki i inne dodatkowe szczepienia tu sa w programie jako obowiazkowe wiec darmowe...........Igorek tylko troszke zaplakal przy samym wbijaniu...........jak tylko wzielam go na raczki to przestal))))przez dzien nic sie nie dzialo nawet chyba nie bolaly go nozki bo byl bardzo radosny i nie marudny,zero goraczki,super wszystko sie skonczylo nastepna szczepionka 10 czerwca.............to byla pierwsza szczepionka w de nie szczepi sie po porodzie jak pl.............
ps.mamy 65cm ii 5970gr...........:-)

My w piątek mieliśmy szczepienie na rota i pneumokoki, tak jak przy obowiązkowej był mały krzyk ale na szczęście zero poszczepiennych komplikacji
biggrin.gif

Trochę się zmartwiłam bo Ninka bardzo mało przybrała, tylko 160 gram w 2 tygodnie... Do tej pory było 300 gram na tydzień...Waży więc 4930 gram. Ale doktor powiedziała, że na razie się nie martwmy, zobaczymy co będzie przy kolejnym szczepieniu za miesiąc.

I my po szczepieniu mala wazy 5550 - pojutrze skonczy dwa miesiace. NIestety nie jestem zadowolona, wolalabym dac jej 6w1 niz 5 zeby oszczedzic jej drugiego wybuchu placzu... poza tym podawanie roatwirusowej szczepionki masakra! Trwalo to 10 minut na raty, mala wkurzala sie coraz mocniej :/
Dziewczyny ktore juz szczepily, czy wasze dzieci goraczkowaly?? Ile mialy, co mozna podac..

I my po szczepieniu mala wazy 5550 - pojutrze skonczy dwa miesiace. NIestety nie jestem zadowolona, wolalabym dac jej 6w1 niz 5 zeby oszczedzic jej drugiego wybuchu placzu... poza tym podawanie roatwirusowej szczepionki masakra! Trwalo to 10 minut na raty, mala wkurzala sie coraz mocniej :/
Dziewczyny ktore juz szczepily, czy wasze dzieci goraczkowaly?? Ile mialy, co mozna podac..

Temperaturę zbijasz jeśli jest powyżej 38 stopni. Ja kupowałam paracetamol w czopkach, na szczęście się nie przydał.

reklama
Do góry