reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

wiecie co dziś miałam usg, niestety nie było 3d bo maluch był kiepsko ułożony. Podaję opis.
Płód pojedynczy, żywy obecnie w położeniu główkowym o wymiarach:
BPD: 75 mm = 28w
HC 262 mm = 27w4d
FL 54 mm – 28w2d
AC 230 mm = 27w
Róg tylny komory bocznej – 7,2 mm(norma do 10 mm)
Masa płodu ok. 1172 g.
Struktury kostne czaszki i kręgosłupa prawidłowe.
Twarzoczaszka prawidłowa\Serce czterojamowe, prawidłowej wielkości, prawidłowo położone.\FHR – 144/min
Prawidłowe odejście duzych naczyń. Pępowina trójnaczyniowa.
Kopuła przepony prawidłowa. Wątroba, żołądek i jelita prawidłowe.
Nerki bez cech zastoju, pęcherz moczowy wypełniony.
Łozysko w przedniej ścianie poza ryzykiem przodowania, II stopień dojrzałości wg Grannuma.
Ilość płynu owodniowego w normie.
Prawidłowy przepływ w UA. Płeć potwierdzona – chłopiec :)))

Martwi mnie ten II stopień dojrzałości łożyska. A jak to u was wygląda na tym etapie ciąży?
Szkoda tylko, że tak kiepsko się ułożył maluch jeden i bez sensu było 3 d robić, bo prawie nic by nie wyszło. Głowe ma tyłem do świata, przodem do kręgosłupa w mojej prawej pachwinie, pod skórą na całej lewej stronie brzucha mam jego plecy a na samym szczycie brzucha tyłek i te nogi wkłada mi pod żebra, urwis jeden :))) zwrócony jest generalnie do środka więc trudno było go uchwycić w ogóle, ale najważniejsze, że zdrowy i ładnie się rozwija choć jak doktór stwierdził, raczej 4 kg nie będzie ważył, będzie drobniejszych rozmiarów :)))) aaa i wg. usg teraz termin mam na 21.11.2009 r. – czyli wg. om 09.11.2009, wg. pierwszego usg było 15.11.2009 r. a teraz wg usg 21.11.2009 Zgłupieć można!!!!

reklama
ten termin to się jeszcze 10 razy zmieni, wszystko zależy od tego jak rośnie dziecko, aparat usg wylicza termin na podstawie wielkości dziecka, tak mi ostatnio powiedział mój lekarz.

Martolinka, tak jak napisałaś z tą pamiątką na tym etapie może być różnie.. Szczególnie, że to będzie 32tc.. Jest szansa, że w przychodni zrobią mi USG ok tym razem, bo specjalnie prosiłam o termin kiedy badanie robi lekarz.. Sama nie wiem:confused:
Dziubasek, nie wiem o co chodzi z dojrzałością łożyska, ale jeżeli co by było nie tak, to byś się pierwsza dowiedziała:) A jak dzidzia niezbyt duża, to łatwiej wyskoczy:) Cieszyć się zatem!! A termin porodu w Polsce przyjmują wg USG robionego do 14 tc.. dopiero jak 2 tygodnie przenosisz baby, to sprawdzają wszystkie kolejne USG, czy po prostu nie powinno się urodzić później:);-)

gratuluje niesamowitych dobrych wynikow:-)
widze ze macie naprawde super..co do centymetra wyniki robione...ja takich nie mialam jeszcze:-(mnie jak lekarz bada lub robi usg to tylko slysze..."ktory to tydzien??28??zgadza sie:wściekła/y:i to wszytsko..nie slyszalam ani tetna ani serduszka...nic kompletnie...no ale zawsze jak sie cos chce spytac to lekarz mi mowi.."chwilunia..niech sobie pomierze"takze licze na to ze jest wszystko ok:tak:
no i widze rowniez ze chlopcy maja przewage...jestem ciekawa ile z nas bedzie mialo niespodzianke przy porodzie i okaze sie ze z chlopcoe porobily sie dziewczynki albo na odwrot:-D

gratuluje dobrych wyników... dziubasek nie przejmuj sie bo tak jak napisały dziewczyny gdyby było cos nie tak to juz bys wiedziała....

co do cisnienia to teraz tez mierze i sprawdzam ... ostatnie 3 dni dały mi w kosc jestem wykończona wiec dzis dzień leniuchowania ... a tetno to mam ponad 100 zawsze wiec hcyba wysokie eh...

a wiecie co dzis z rana dostalam pierwszy skurcz łydki w ciazy.... i tak bolało ze darłam sie i chwila i siedzialam na lozku nei wiedzac jak se poradzic tylko mowilam w kółko boli boli boli... az maz zerwal sie do mnie i mowi co... wytłumaczylam mu ...i polozyl sie spac dalej a teraz rozmawialam z nim (bo on w pracy) ze myslal ze rodze juz bo krzyczalam boli boli hehehe :p

co do cisnienia to teraz tez mierze i sprawdzam ... ostatnie 3 dni dały mi w kosc jestem wykończona wiec dzis dzień leniuchowania ... a tetno to mam ponad 100 zawsze wiec hcyba wysokie eh...

a wiecie co dzis z rana dostalam pierwszy skurcz łydki w ciazy.... i tak bolało ze darłam sie i chwila i siedzialam na lozku nei wiedzac jak se poradzic tylko mowilam w kółko boli boli boli... az maz zerwal sie do mnie i mowi co... wytłumaczylam mu ...i polozyl sie spac dalej a teraz rozmawialam z nim (bo on w pracy) ze myslal ze rodze juz bo krzyczalam boli boli hehehe :p
Skurcz łydki przejdzie jeśli od razu staniesz na palcach i maksymalnie "naciągniesz" nogę.

reklama
Do góry