Witam i melduję u mnie i mojej małej wszystko ok w koncu sie odwróciła
madlen moja siostra (właśnie lezy na porodówce pod kroplówką na wywołanie porodu od 2 godzin) tez ma cukrzyce ciażową też sie sporo napłakała, ale juz jest na finiszu i wcale nie było tak źle jak myślała.
Trzyma dietę i tylko raz po "zachciance na kartpatkę" zdarzyło sie jej przekroczyć normę te 140. A tak to najwiekszy problem z chlebem długo trwało zanim znalazła "prawdziwy graham" bo w wiekszości sa przyciemniane słodem, karmelem i takimi tam. Objady wogóle bez problemu, jedyne co rezygnuje z części ziemniaków a konto miesa lub surówek. Je nawet kotlety schabowe i z kuraka smazone normalnie z tym że po zdjeciu z patelni przytyka do nich recznik papierowy i odsącza tłuszcz.
Na przekąski bo masz 5 posiłków zazwyczaj jabłka i sałatki z ogórków i pomidorów.
Co do picia to głównie woda, ale odkryła kawe zbożową Anatol o aromacie waniliowym, nie trzeba tego słodzić bo i tak nie ma goryczki normalnej kawy pija ją z mlekiem 3,2 lub 3,8 i też nigdy nie miała problemów z normami
Kawa Anatol waniliowa - Zbożowa - Delikatesy Piotr i Paweł - Wrocław - Supermarket online – Internetowy sklep spożywczy – Zakupy przez Internet
I z ta cukrzyca to jest tak może dzieciaczek być wagowo powyżej normy lub poniżej, mojej siorce na przełomie 8 i 9 miesiąca za mało przybierał, 3 tyg temu dostała skierowanie do szpitala na obserwację - co kilka dni USG mierzenie dzieciaczka, badanie przepływów i KTG 2 x dziennie troche się wyleżała ale przynajmniej była spokojniejsza mały ruszył z waga sam od siebie i zaczął przybierac normalnie teraz ma 3,200 a trzy tyg temu 2,390.
To co ważne jeszcze w tej cukrzycy to łożysko, ciąża nie powinna być przenoszona. Nie w każdym przpadku ale zdaża się ze łozysko troszke szybciej sie starzeje. Mój i mojej siorki gin przy cukrzycy ciązowej zawsze na tydzień przed spodziewanym terminem daje skierowanie do szpitala. Dlatego właśnie dziś ma kroplówke oct, a termin na 28 października.
A z takich porad dodatkowych z którymi np moja siostra miał problem to paski do glukometru. Diabetyk przepisuje tyle żeby starczyło od wizyty do wizyty. a w przpadku gdy trafi sie do szpitala nikt ci recepty nie wypisze, owszem mogą ci badać glukoze w szpitalu "swoimi metodami", ale badanie własnym glukometrem jest prawie bezbolesne a ich sprzet to .... także w miare możliwości poproś diabetologa żeby przepisywał zapasowe paski na wszelki wypadek. Bo to jest tak ze jesli jestes dla NFZ w szpitalu to już gdzie indziej nie da rady równoczesnie ... dla mnie to bez sensu ... ale fakt z zycia wziety
a i jeszcze jedno - unikać produktów dla cukrzyków - wszelakie zamienniki cukru itp nie sa dobre dla maleństwa, wszelakie słodziki nalezy omijac szerokim łukiem
mam nadzieję że chociaż trochę ci pomogłam