reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

U lekarza

reklama
w tym linku co przesłałam faktycznie jest, że można budowę serca zbadać w 13 tc.
ja tam nie wiem już sama jak to jest te badania USG dzielą się na 2 grupy:
1. takie badanie na kark robione przez zwykłego gina
2. robione przez genetyka już a więc specjalistę w genetyce i ultrasonografii.
ja przynajmniej tak to rozumiem po przeczytaniu kilku stron i art. na ten temat:))

co do badań na NFZ to fajnie Wam ja mam gin. prywatnie a pracuje codziennie w szpitalu wojewódzkim i jednak nie zleca mi badań na NFZ może dlatego, że jak narazie nic złego się nie dzieje i nie ma takiej potrzeby.
w pierwszej ciąży też miałam gin. ze szpitala i też badania robiłam na własny koszt nawet te na toxo jak już mi wyszły źle, bo wystawiła mi skierowanie ale z pieczątką prywatnej kliniki a takie skierowania nie są uwzględniane na NFZ.

Echokardiografia płodu

Cortina tu jest super opisane:))
w 11-13 tygodniu to robi się wstępne badanie serduszka a to dokładne 18-23 tydzień ale i to i to nazywa się echokardiografią:))
dobrze wiedzieć, ciekawe czy mi w czwartek to zrobi i czy to to samo co doppler? chyba to jeszcze coś innego;/

Bella mi tak powiedzila polozna ze szpitala, zapisujac mnie na badanie wiec chyba jednak robia i w 12 tc - sama tego nie wymyslilam przeciez :eek:

Moj lekarz wysyla na badania dalej z prostej przyczyny - szpital ma lepszy sprzet niz on w gabinecie (przyznaje sie do tego otwarcie), moglby mnie wyslac do swojego kolegi po fachu co usg ma 3d/4d i tez by mi zrobil te badania za jedyne 300 zl z nagraniem na plyte :baffled:
Moze twoj gin ma poprostu lepszy sprzet, u mnie sie nic nie dzieje, lekarz powiedzial ze wszsytko ok wiec nie sadze ze cos ukrywa i wysyla do szpitala na badania :-p

już mi głowa spuchła od tych wszystkich badań i informacji. Nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie poczekać do piątku i zobaczyć co moja gin o tym wszystkim myśli i jakie ma podejście...

Cortina w ostatni poscie napislam ze echokardiografie robi sie tez miedzy 11-14 tyg. Wiec masz racje:))
Marta Ty masz zdrowe podejscie, bo jednak co z tego ze pojade na wizyte z mega wiedza o tym jakie pomiary robi sie na usg jak moj gin i tak sam zdecyduje co jest dla niego istotne i co mierzyc:) a jak mi sie nie podoba to zostaje placic za kolejne usg na co nie mam ochoty:)))

ja poczekam cierpliwie do piątku i zobaczymy. Jutro natomiast mam konsultacje u chirurga szczękowego i tego się bardziej boję. Ciekawe co mądrego wymyśli i czy w ogóle ktoś podejmie się usunięcia mi ,,ósemki'' :baffled:

Marta ja też mam 2 ósemki do usunięcie tak się zbierałam zbierałam i się zeszło, miałam iść na rtg w czerwcu, ale miałam głupie przeczucie żeby zaczekać do miesiączki i juz sie nie doczekałam;) ale zdążyłam na wiosnę podrasować swoje uzębienie :tak:

reklama
Do góry