reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Usg

reklama
Zmieni to ze wcześniej można wykryć wadę u dzidziusia i jeszcze coś z nią zrobić.
Pozatym każda mama chce wiedzieć jak najwięcej o swoim dziecku.
Jeśli twierdzisz ze doroslas do bycia mama kochana to dorośnij i zadbaj o swojego dzidziusia i umow się na usg .
A nie ze zwykłego szarego usg Ty się dopatrujesz wad których nie zobaczysz.
Polecam lekturę jak z tygodnia na tydzień wygląda dziecko i jak się rozwija bo Ty chyba chciałaś odrazu ładnego noworodka zobaczyć a to tak niestety nie działa wszystko po kolei.
Pierwsze skysze ze lekarz takich badań każe nie robić.

A czy ja powiedziałam ze przeliczam i żałuje pieniędzy ?! Jak bedzie potrzeba to zrobię badania Nifty które mało nie kosztują . Tylko zastanawiam się czy to cos zmieni.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Myślę, że bez stwierdzenia nieprawidłowości na usg genetycznym które kosztuje ok 200 zł nie ma sensu bulic na test NIFTy.
Jeśli zamierzasz urodzić dziecko nawet chore to dla Ciebie to niewiele zmieni. Jednak dla dzidzi mogą być potrzebne dodatkowe badania, może się okazać, że poród będzie musiał się odbyć w bardziej wyspecjalizowanym szpitalu, żeby np zrobić od razu jakąś operacje, czy specjalistyczna opiekę. A na to chyba warto by się było przygotować.

Tak czuje sie lepiej , wczoraj jak pytałam ginekologa czy dzidzia mieści sie w normie w przyziemności karkowej to odpowiedział ze nie ma teraz norm dla tych badań . Ale czuje sie juz dużo lepiej

Olcia wybacz ale nie wiesz o czym piszesz. NiFTY o którym pisała autorka wykrywa głównie trzy trisomie+ anomalie chromosomów płciowych. To są wady które nawet super szybko wykryte nie nadają się do rzaddnego leczenia.
Zwykła "szare" USG to dokładnie takie jakie należy wykonać podczas USG tzw "połówkowego" czy "genetycznego". Nie ma najmniejszej konieczności wykonywać USG 4d. To tylko bajer dla rodziców. Diagnostycznie zwykłe usg 2 d jest w zupełności wystarczające

Autorko- badania prenatalne należą Ci się bezpłatnie ze względu na przypadek ZD w rodzinie. To czy chcesz z nich skorzystać zależy tylko od Ciebie. USG masz dobre, przezierność dobrą, a do oceny obrazu USH trzeba miec uprawnienia i naprawdę wprawione oko więc nie rób tego sama bo tylko się będziesz stresować.

Tak czuje sie lepiej , wczoraj jak pytałam ginekologa czy dzidzia mieści sie w normie w przyziemności karkowej to odpowiedział ze nie ma teraz norm dla tych badań . Ale czuje sie juz dużo lepiej

Dobrze wiedzieć, że nie ma norm, bo idę za tydzień na usg, a z córcią miałam 2.9 przy wtedy normie 2.5. Oczywiście dziecko zdrowe :)

reklama
Dokładnie zawsze sa jakies normy.
Jak może norm nie byc to jak e badaniu się dowiedzieć czy dziecko jest zdrowe?
Wiem ze przedziernosc nie może byc 2 albo powyżej 2.cos takiego.
Bo to może świadczyć o jakiejś wadzie.

Do góry